Biblioteka Znaci

Dokumenti i knjige o drugom svetskom ratu na teritoriji Jugoslavije i povezanim zbivanjima [priredio: Goran Despotović (1957-2022)]
ustanak

Sveštenici u ratu

Za ovaj pojam je pronađeno 6 hronoloških zapisa, 5 dokumenata i 28 fotografija.

Događaji

⚔️ 28. 4. 1941. Nadbiskup Katoličke crkve u Zagrebu Alojzije Stepinac uputio okružnicu katoličkom sveštenstvu pozivajući ga da svim svojim snagama podrži kvislinšku tvorevinu, ustašku NDH. Sveštenstvo je ovu okružnicu prenelo stanovništvu katoličke vere, pozivajući ga da podrži ustašku vlast.

⚔️ 16. 6. 1942. U s. Tjentištu (kod Foče) sveštenici Crne Gore i Boke, pristalice NOP-a, održali skupštinu s koje su uputili poslanicu sveštenstvu i čitavom narodu Crne Gore i Boke, pozivajući ih na borbu protiv okupatora i domaćih izdajnika.

⚔️ 15. 11. 1942. U Jasenicama (kod Bos. Krupe) pravoslavni sveštenici i bogoslovi održali skupštinu s koje su srpskom narodu uputili poslanicu pozivajući ga da stupa u narodnooslobodilačku borbu.

⚔️ 1. 2. 1943. Između s. Rastavice i s. Prilepa (kod Đakovice) grupa boraca NOP odreda -Emin Duraku- isekla tt stubove i zaustavila autobus. Poginuli su 1 milicioner, koji je pružio otpor, i 1 katolički sveštenik, neprijateljski špijun. Autobus je oštećen. Zaplenjeno je 12,000 napoleona.

⚔️ 17. 2. 1944. U Kolašinu održana konferencija pravoslavnih sveštenika (bogoslova, teologa i drugih) sa oslobođene teritorije Crne Gore i Boke. Na konferenciji se diskutovalo o ulozi narodnog sveštenstva i crkve u NOB-u. Upućen je proglas narodu s pozivom da stupa u borbu protiv okupatora i domaćih izdajnika.

⚔️ 14. 5. 1945. U Nikšiću otpočela dvodnevna skupština pravoslavnog sveštenstva Crne Gore i Boke. Skupština je izrazila spremnost za saradnju sa organima narodne vlasti.

Dokumenti

Fotografije

loading

Istorijske fotografije se učitavaju...

Povezane odrednice

Pokatoličavanje Srba Logor Stara Gradiška Ruski zaštitni korpus 13. SS divizija Handžar Borbe u Hrvatskoj 1943. Genocid u NDH Zagreb Maglaj Žene u ratu Crne trojke Kutina Kosta Mušicki Ivan Gošnjak Nikšić 1. proleterska divizija NOVJ Alojzije Stepinac Đakovica Vermaht u Jugoslaviji Borbe u Makedoniji 1944. Ustanak u Hrvatskoj 1941. Bihać Prilep Aprilski rat Zaharije Ostojić Logor Sajmište Pula Deca u ratu Aleksinac Borbe u Crnoj Gori 1944. Ante Pavelić Logor Jasenovac Skoplje Dragoljub Draža Mihailović Ustanak u Srbiji 1941. Partizanski odred Emin Duraku Saradnja četnika sa okupatorom Mađarski zločini u Jugoslaviji Ustaški zločini 1941. AVNOJ 15. makedonska brigada Donji Vakuf Drugo zasedanje AVNOJ-a Borbe u Bosni i Hercegovini 1942. Prvo zasedanje AVNOJ-a Napad NOVJ na Bugojno 1943. Vlado Zečević Priprema ustanka u Makedoniji 1941. Saradnja četnika sa NDH Pljevlja Diverzije u oslobodilačkom ratu Srpski dobrovoljački odredi (ljotićevci) Topusko Bugarska u drugom svetskom ratu Završne operacije u Jugoslaviji Borbe u Crnoj Gori 1942. Mađarska u drugom svetskom ratu Ustanak u Slavoniji 1941. Srpska državna straža (nedićevci) Slobodne teritorije u oslobodilačkom ratu Borbe za Istočnu Bosnu 1942. Borbe u Srbiji 1944. Sarajevo Beograd Bugojno Borbe na Kosovu i Metohiji Partizanke Kolašin Četnici u drugom svetskom ratu ZAVNO Sandžaka Foča Sisak Ustanak u Bosni i Hercegovini 1941.