Biblioteka Znaci

Dokumenti i knjige o drugom svetskom ratu na teritoriji Jugoslavije i povezanim zbivanjima
ustanak

Sveštenici u ratu

Za ovaj pojam je pronađeno 6 hronoloških zapisa, 5 dokumenata i 28 fotografija.

Događaji

⚔️ 28. 4. 1941. Nadbiskup Katoličke crkve u Zagrebu Alojzije Stepinac uputio okružnicu katoličkom sveštenstvu pozivajući ga da svim svojim snagama podrži kvislinšku tvorevinu, ustašku NDH. Sveštenstvo je ovu okružnicu prenelo stanovništvu katoličke vere, pozivajući ga da podrži ustašku vlast.

⚔️ 16. 6. 1942. U s. Tjentištu (kod Foče) sveštenici Crne Gore i Boke, pristalice NOP-a, održali skupštinu s koje su uputili poslanicu sveštenstvu i čitavom narodu Crne Gore i Boke, pozivajući ih na borbu protiv okupatora i domaćih izdajnika.

⚔️ 15. 11. 1942. U Jasenicama (kod Bos. Krupe) pravoslavni sveštenici i bogoslovi održali skupštinu s koje su srpskom narodu uputili poslanicu pozivajući ga da stupa u narodnooslobodilačku borbu.

⚔️ 1. 2. 1943. Između s. Rastavice i s. Prilepa (kod Đakovice) grupa boraca NOP odreda -Emin Duraku- isekla tt stubove i zaustavila autobus. Poginuli su 1 milicioner, koji je pružio otpor, i 1 katolički sveštenik, neprijateljski špijun. Autobus je oštećen. Zaplenjeno je 12,000 napoleona.

⚔️ 17. 2. 1944. U Kolašinu održana konferencija pravoslavnih sveštenika (bogoslova, teologa i drugih) sa oslobođene teritorije Crne Gore i Boke. Na konferenciji se diskutovalo o ulozi narodnog sveštenstva i crkve u NOB-u. Upućen je proglas narodu s pozivom da stupa u borbu protiv okupatora i domaćih izdajnika.

⚔️ 14. 5. 1945. U Nikšiću otpočela dvodnevna skupština pravoslavnog sveštenstva Crne Gore i Boke. Skupština je izrazila spremnost za saradnju sa organima narodne vlasti.

Dokumenti

Fotografije

loading

Istorijske fotografije se učitavaju...

Povezane odrednice

Genocid u NDH 13. SS divizija Handžar Donji Vakuf Dragoljub Draža Mihailović Pljevlja Saradnja četnika sa NDH Ustanak u Hrvatskoj 1941. Foča Borbe u Crnoj Gori 1944. Deca u ratu Ruski zaštitni korpus Borbe u Crnoj Gori 1942. Saradnja četnika sa okupatorom Logor Jasenovac Sarajevo Borbe na Kosovu i Metohiji Borbe u Hrvatskoj 1943. Aprilski rat Topusko Zaharije Ostojić ZAVNO Sandžaka Kosta Mušicki Vermaht u Jugoslaviji Ustanak u Srbiji 1941. Bugarska u drugom svetskom ratu Srpska državna straža (nedićevci) Partizanke Ustanak u Slavoniji 1941. Kolašin Borbe u Makedoniji 1944. Napad NOVJ na Bugojno 1943. Pula Ivan Gošnjak Ustanak u Bosni i Hercegovini 1941. Prvo zasedanje AVNOJ-a Ustaški zločini 1941. Srpski dobrovoljački odredi (ljotićevci) Zagreb Nikšić Skoplje Završne operacije u Jugoslaviji 1. proleterska divizija NOVJ Drugo zasedanje AVNOJ-a Alojzije Stepinac Diverzije u oslobodilačkom ratu AVNOJ Žene u ratu Partizanski odred Emin Duraku Đakovica Logor Stara Gradiška Kutina Logor Sajmište Beograd Pokatoličavanje Srba Borbe za Istočnu Bosnu 1942. Maglaj Borbe u Srbiji 1944. Sisak Vlado Zečević Slobodne teritorije u oslobodilačkom ratu Crne trojke Borbe u Bosni i Hercegovini 1942. Bugojno Mađarska u drugom svetskom ratu Mađarski zločini u Jugoslaviji Prilep Aleksinac Priprema ustanka u Makedoniji 1941. 15. makedonska brigada Četnici u drugom svetskom ratu Ante Pavelić Bihać