Biblioteka Znaci

Dokumenti i knjige o drugom svetskom ratu na teritoriji Jugoslavije i povezanim zbivanjima
ustanak

Partizanski odred Emin Duraku

Za ovaj pojam je pronađeno 12 hronoloških zapisa, 1 dokumenata i 2 fotografija.

Događaji

⚔️ 0. 12. 1942. U s. Vrelu (kod Prištine) održan prošireni sastanak proširenog Oblasnog komiteta KPJ za Kosovo i Metohiju na kome je, pored ostalog, odlučeno da se od dela ljudstva šiptarskog NOP odreda -Zejnel Ajdini- formira NOP odred -Emin Duraku-.

⚔️ 0. 12. 1942. Odred -Zejnel Ajdini- imao je da dejstvuje na Kosovu a odred -Emin Duraku- na teritoriji Metohije.

⚔️ 5. 12. 1942. U bolnici u Prizrenu podlegao ranama i teškom zlostavljanju italijanskih okupatorskih vlasti, član biroa oblasnog komiteta KPJ za Kosovo i Metohiju, Emin Duraku, narodni heroj.

⚔️ 0. 1. 1943. U s. Vrelu (kod Prištine), po odluci Oblasnog komiteta KPJ za Kosovo i Metohiju, od dela ljudstva iz 1. šiptarskog NOP odreda -Zejnel Ajdini- formiran NOP odred -Emin Duraku- i upućen u rejon Đakovice.

⚔️ 15. 1. 1943. U s. Ereču (kod Đakovice) NOP odred -Emin Duraku- napao karabinijersku stanicu, ali zbog jakog otpora neprijatelja, nije uspeo da je zauzme.

⚔️ 0. 2. 1943. U Đakovici italijanske vlasti razoružale veći deo svog garnizona (blizu jednog puka) zbog sumnje da, iz simpatije prema NOP-u, vodi pregovore sa Štabom NOP odreda -Emin Duraku- i Sreskim i Mesnim komitetom KPJ. Izvestan broj nižih italijanskih oficira uspeo je da pobegne. Vojnici su prebačeni u južnu Albaniju, u radnu brigadu.

⚔️ 1. 2. 1943. Između s. Rastavice i s. Prilepa (kod Đakovice) grupa boraca NOP odreda -Emin Duraku- isekla tt stubove i zaustavila autobus. Poginuli su 1 milicioner, koji je pružio otpor, i 1 katolički sveštenik, neprijateljski špijun. Autobus je oštećen. Zaplenjeno je 12,000 napoleona.

⚔️ 0. 3. 1943. Na terenu Malesije u severoistočnoj Albaniji, po odluci Oblasnog komiteta KPJ za Kosovo i Metohiju, formirana partizanska četa -Bajram Curi-, radi dejstva u tom kraju po predviđenom odlasku NOP odreda -Emin Duraku- u Metohiju.

⚔️ 15. 3. 1943. Kod s. Šumrije (blizu Kukesa, u Albaniji) NOP odred -Emin Duraku- napao iz zasede italijansku kolonu kamiona, zapalivši 2 kamiona. Poginuli su 23 italijanska vojnika i jedan Šiptar, špijun iz Peći.

⚔️ 1. 4. 1943. U Đakovicu upao deo NOP odreda -Emin Duraku- i ubio nekoliko italijanskih agenata i pljačkaša, ali nije uspeo da prihvati 2 člana Oblasnog komiteta KPJ za Kosovo i Metohiju. Borci ovog odreda su se potom prebacili ka Kosovu. Za odmazdu, italijanska policija i milicija su opljačkale i popalile kuće pristalica NOP-a a 13 pristalica uhapsile i streljale.

⚔️ 26. 4. 1943. Kod s. G. Livoča (blizu Gnjilana) NOP odred -Emin Duraku- vodio oštru borbu protiv nadmoćnih poternih snaga italijanske vojske, karabinijera i milicije. Po padu mraka on se, pomognut od meštana, probio iz okruženja ka s. Gradišu, pretrpevši gubitke od 1 mrtvog i 1 ranjenog.

⚔️ 9. 5. 1943. Iz s. Gadiša (kod Gnjilana) NOP odred -Emin Duraku- stigao na Šar-planinu i ušao u sastav Šarplaninskog NOP odreda.

Dokumenti

Fotografije

Povezane odrednice

Prilep Uroševac Sveštenici u ratu Zasede u oslobodilačkom ratu Oblasni komitet KPJ za Kosovo i Metohiju Priština Borbe u Srbiji 1942. Prizren Albanski partizani Diverzije u oslobodilačkom ratu Albanija u drugom svetskom ratu Partizanski odred Zejnel Ajdini Đakovica Borbe na Kosovu i Metohiji Šarplaninski partizanski odred Bolnice u oslobodilačkom ratu Italija u drugom svetskom ratu Italijanski zločini u Jugoslaviji Pljačka u ratu Narodni heroji Jugoslavije