Biblioteka Znaci

Dokumenti i knjige o drugom svetskom ratu na teritoriji Jugoslavije i povezanim zbivanjima [priredio: Goran Despotović (1957-2022)]            **** 03.03.2024: 7 novih knjiga ****
ustanak

Zemaljsko antifašističko veće narodnog oslobođenja Sandžaka

Za ovaj pojam je pronađeno 5 hronoloških zapisa, 1 dokumenata i 0 fotografija.

Događaji

⚔️ 20. 11. 1943. U Pljevljima, u prisustvu 252 delegata, održano I zasedanje Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja Sandžaka, na kome je obrazovan ZAVNO Sandžaka, kao najviši pokrajinski organ narodne vlasti.

⚔️ 12. 2. 1944. Predsednik NKOJ-a maršal Jugoslavije Josip Broz Tito uputio depešu izvršnim odborima ZAVNO Crne Gore i Boke i ASNO Sandžaka u kojoj traži podatke: o stanju stoke i stočnih stanica, o pripremama za ovogodišnju setvu i stanju poljoprivrednog alata, o broju izbeglog stanovništva, o zaraznim bolestima, javnim zdravstvenim službama i mogućnosti izolacije zaraznih bolesnika.

⚔️ 25. 7. 1944. Na sednici Izvršnog odbora Antifašističkog veća za Sandžak izabrana komisija za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača za teritoriju Sandžaka.

⚔️ 5. 9. 1944. NKOJ zatražio od izvršnih odbora ZAVNO Sandžaka i CASNO da, pored ostalog, dostave podatke o licima na oslobođenom i okupiranom području kojima je potrebna pomoć u hrani, odeći i obući i da izvrše procenu žetve i stočnog fonda u odnosu na stanje pre rata.

⚔️ 26. 9. 1944. NKOJ uputio direktivu CASNO-u. Glavnom narodnom odboru za Sandžak i Glavnom NO odboru za Hercegovinu u vezi sa proglašenjem ratnih zločinaca: pravo proglašenja ratnih zločinaca pripada Centralnoj državnoj komisiji, koja istupa pred inostranstvom; zadatak je ostalih komisija da što brže i solidnije pripreme sav dokazni materijal i podnesu Centralnoj državnoj komisiji konkretne predloge.

Dokumenti

Fotografije

Nema pronađenih fotografija za ovaj pojam.

Povezane odrednice

Ni zrno žita okupatoru! ZAVNO Sandžaka Izbeglice i progoni u drugom svetskom ratu Zločini u Jugoslaviji u Drugom svetskom ratu Josip Broz Tito Narodno oslobodilački odbori Crnogorska antifašistička skupština narodnog oslobođenja (CASNO) Borbe u Hercegovini 1944. AVNOJ Pljevlja 2. udarni korpus NOVJ Nacionalni komitet oslobođenja Jugoslavije (NKOJ) Borbe u Crnoj Gori 1943. Italija u drugom svetskom ratu Borbe u Srbiji 1944. Borbe u Crnoj Gori 1944. Avijacija u oslobodilačkom ratu