Biblioteka Znaci

Dokumenti i knjige o drugom svetskom ratu na teritoriji Jugoslavije i povezanim zbivanjima
ustanak

Bane Andreev

Za ovaj pojam je pronađeno 8 hronoloških zapisa, 0 dokumenata i 0 fotografija.

Događaji

⚔️ 3. 10. 1941. U Skoplje stigao delegat CK BRP(k) Bojan Balgarjanov, On se nije povezao sa sekretarom PK KPJ za Makedoniju Lazarom Koliševskim, već sa Šatorovim i Banom Andreevim (čalnom PK KPJ za Makedoniju).

⚔️ 0. 11. 1941. Pod uticajem Bojana Balgarjanova, PK KPJ za Makedoniju, sa Banom Andreevim na čelu, i pored neslaganja nekih članova, doneo odluku o rasformiranju Pokrajinskog vojnog štaba i Prilepskog NOP odreda. Time je ponovo zadat ozbiljan udarac oružanoj borbi makedonskog naroda.

⚔️ 6. 11. 1941. Bugarska policija uhapsila sekretara PK KPJ za Makedoniju Lazara Koliševskog. Rukovođenje Pokrajinskim komitetom preuzeo Bane Andreev.

⚔️ 0. 12. 1941. Sekretar PK KPJ za Makedoniju Bane Andreev otišao u Sofiju, gde je od CK BRP(k) primio instrukcije za rad.

⚔️ 7. 1. 1942. U Skoplju sekretar PK KPJ za Makedoniju Bane Andreev, podržan od delegata CK BRP(k), održao partijsko savetovanje s ciljem da opravda svoj oportunistički stav prema oružanoj borbi u Makedoniji, da osudi formiranje NOP odreda u jesen 1941. i 11. oktobar kao -poraz Partije-. Na savetovanje nisu pozvani svi članovi PK i predstavnici svih partijskih organizacija Makedonije. Zaključci tog savetovanja nisu prihvaćeni od partijskih organizacija na terenu.

⚔️ 0. 5. 1942. Pri PK KPJ za Makedoniju formirana partijska komisija koja treba da ispita dotadašnji rad PK sa Banom Andreevim na čelu.

⚔️ 5. 5. 1942. Član biroa PK KPJ za Makedoniju Mirče Acev uputio pismo plenumu PK KPJ za Makedoniju, u kome iznosi neaktivnost i greške sekretara PK Bana Andreeva i biroa PK i daje kritičku analizu situacije u partijskoj organizaciji Makedonije, te zahteva da se sazove savetovanje na kome bi se analizirao dotadašnji celokupni rad PK, utvrdilo ko snosi odgovornost za slabo stanje partijske organizacije, izabrao novi plenum i biro PK i, na osnovu iskustva, odredili konkretni zadaci.

⚔️ 9. 8. 1942. Član biroa PK KPJ za Makedoniju, Mirče Acev, dostavio Centralnom komitetu KPJ izveštaj o stanju u partijskoj organizaciji Makedonije i merama za njeno učvršćenje. U pismu se posebno ističe štetno delovanje Bana Andreeva i njegovih jednomišljenika na razvoj NOP-a u Makedoniji.

Dokumenti

Nema pronađenih dokumenata za ovaj pojam.

Fotografije

Nema pronađenih fotografija za ovaj pojam.

Povezane odrednice

Pokrajinski komitet KPJ za Makedoniju Lazar Koliševski Priprema ustanka u Makedoniji 1941. Centralni komitet KPJ Skoplje Bugarska radnička partija (komunista) Metodije Šatorov Borbe u Makedoniji 1942. Prilepski partizanski odred Bugarska u drugom svetskom ratu Prilep