ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XII - DOKUMENTI NEMAČKOG RAJHA - KNJIGA 3
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


ZAPOVEST SS-DOBEOVOLJAČKE DIVIZIJE „PRINC EU-GEN" OD 7. MARTA 1943. POTCINJENIM JEDINICAMA ZA NAPAD NA SNAGE NOV I POJ U DUVANJSKOM POLJU[1]

NA — 71/43. pov.[2]

O. U., 7. 3. 1943.

Prilog 39[3]

SS-dobrovoljačka divizija „Princ Eugen"

Ia /Tgb. br. 151/43, pov

Poverljivo!

DIVIZIJSKA ZAPOVEST

1.) Verovatne neprijateljske snage nalaze se na zapadnim — jugozapadnim padinama Dinarskih planina u prostoru jugoistočno od Livna, oko Tomislavgrada.[4] Glavnina protivnika navodno se izvukla prema jugu.[5]

369. pešadijska divizija prodire protiv neprijateljskih snaga u prostoru Kupresa, severoistočno od Livna.[6] Treba računati sa prebacivanjem neprijateljskih snaga u Livanjsko polje i na planinske lance severoistočno od tog polja.

2.) Divizija produžuje 8. 3. svoje nastupanje i dostiže prostor Livno, Karlov Han, Tomislavgrad, Šujica, isključno.[7]

a)  Borbena grupa „Šmithuber":

2.  SS-brd. lov. puk (bez 1. i 2. bat.),

3.  bater. SS-brd. art. puka. 2. četa inž. bataljona,

1. protivavionski vod,nastupa iz Prologa, preko Čuklića, Podhuma u prostor Prisoje;sa jednom četom od Podhuma ka severoistoku, sve do istočne ivice Buljan str.

Zadatak:

Izdvajanje prema istoku na Stipanići, a prema severu na Korita.

Linija obezbeđenja: Grabovica severni deo, Gradac, kota 1013, 1055, 1550, istočna ivica šumice Buljan str. Borbeno komandno mesto štaba puka: Prisoje.

b)  Borbena grupa ,,D i č e" (II/2. brd. SS-lov. puka), predu-zima pokret preko Livna u prostor Žabljak, južno od Livna, Smričani, a sa jednom četom u Grborezi, jugozapadno od Livna.

Zadatak:

Izviđanje i uspostavljanje veze prema jugoistoku sa Borbenom grupom „Smithuber", prema z. jz. Čuklić, prema jugu na Podhum.

Linija obezbeđenja: kota 915, Vidoši, Borovac 2,5 km južno od Smričani, kota 921 oko 2 km jugozapadno od Smri-čani, Držanlije i Grborezi.

c) Borbena grupa „Hedrih":

1. SS-brd. lov. puk,

I. divizion SS-brd. art. puka,

1. četa inž. bat.

1 vod protivtenkovskih oruđa,nastupa preko Livna u prostor Zagoričani, Potočani,ivica šume jugoistočno od Livna (Livno isključno),sa jednom četom iz Livna prema jugoistoku, preko kote 875, 3 km jugoistočno od Livna, kote 848 (Sipovača), Orlovac, kota 1512, Crni vrh,sa 1. bat. i 1. bater. topova u prostor oko s. Borje, 5 km severoistočno od s. Zagoričani,sa jednom četom u severnom delu Livna, sa zadatkom obezbeđenja severnog dela i severne ivice šume Baš-ajkovac.

Zadatak:

Izviđanje prema jugoistoku na Tomislavgrad, prema istoku na drum Tomislavgrad — Sujica.

Održavanje veze sa Borbenom grupom „Šmithuber", prema severu na Buljan str., kao i sa 369. pešadijskom divizijom u prostoru Šujice.

Linija obezbeđenja: Crni Vrh, kota 1512, Ivovik 1407, 2 km severoistočno odatle, Biliška Glava 1190, Lupo-glava 1129, Borac 1285, Suhovrh 1457, Varda 1297, 4 km severoistočno Potočani, Konaci 1260, 4 km severoistočno od Livna.

Borbeno komandno mesto štaba puka: Potočani.

d) Konjički eskadron

nastupa preko Livna prema jugozapadu u severni deo Prologa.

Zadatak:

Izviđanje prema severu i jugu i jugozapadno prema drumu za Sinj.

Obezbedenje serpentinskih visinskih prevoja 2 km severozapadno od Prologa, sa najistaknutijim obezbe-đenjima na najzapadnijoj ivici šume.

e)   SS-brd. art. puk (bez I. diviz. i 3. bater.) raspoređuje se na prostoru Mali i Veliki Kablići, grupa kuća neposredno severozapadno od Livna, Livno isključno.

Zadatak:

Blisko obezbeđenje sa obadve strane druma. Borbeno komandno mesto štaba puka: livno.

f)   Oklopna četa: Livno. Zadatak: daće se usmeno.

g)  Inž. bat. (bez dve čete): Livno. Zadatak: po posebnoj zapovesti.

h) Protivavionska baterija (bez tri voda): Livno — južni deo.

i) Služba dotura:

na prostoru Lusnić, Priluka, Prisap.

(prtljažne komore čelom u s. Priluka).

Zadatak:

Blisko obezbeđenje sa obadve strane druma i izviđanje u severni šumski predeo. Štab komandanta za dotur: Priluka.

j) Sanitetska služba sa divizijskim zavojištem: Livno.

k) Veterinarska služba (veterinarska četa, veterinarski park i ustanova za prikupljanje konja) u prostoru Veliki i Mali Guber, 3 km jugozapadno od Livna.

1) Neborački bataljon (pekarnica, odn. pekarska četa, mesarska četa, divizijski centar snabdevanja i vojna pošta): Livno.

m) Feldžandarmerija: Livno.

Zadatak: Prema posebnoj zapovesti. n) Vod propagande i ratnih izveštača: Livno.

o) Divizijsko borbeno komandno mesto sa odredom za vezu i divizijskom štabnom lovačkom četom: Livno, jugozapadni deo.

4.) Komandant mesta i obezbedenja u Livnu:

SS-pukovnik Konrad

Zadatak:

Obezbeđenje mesta i obrazovanje četa pripravnosti kod svih jedinica koje se nalaze u Livnu, uključno i divizijske službe.

Skicu smeštaja i plan uzbune dostaviti divizijskom operativnom odeljenju.

5.) Borbena grupa ,,Vag n e r" (1/2. SS-brd. lov. puka) ostaje u oslonoj tački Bos. Grahovo.

Privlačenje ove borbene grupe uslediće posle premeštanja divizijske linije dotura preko Glamoča.

6.) Borbena grupa „Serhaufer" (izviđačka četa 1. i 2. puka) ostaje sa po jednom četom u Drvaru i u Bos. Petrovcu. Komandant borbene grupe u Drvaru.

Privlačenje ove borbene grupe uslediće posle premeštanja divizijske linije dotura preko Glamoča.

7.) Borbena grupa ,,S t r a t m a n" (pukovske stražarske čete 1. i 2. puka i 1 protivavionski vod) ostaje u Ključu radi obezbeđenja mostova.

8.) Radionička četa: prelazi u Livno.

9.) Slobodno vreme, koje stoji na raspolaganju do sledeće operacije, koristiti za osveženje i popunu četa (naročito čišćenje od vaši, dovođenje opreme u ispravno stanje, pokrivanje konja, nega konja i vozila).

10.) Vreme polaska:

Sve borbene grupe polaze 8. 3. 43., u 6,00 č izjutra. Borbena grupa „Hedrih" polazi iz Livna u skladu sa odlaskom ostataka 369. pd.

Bataljon „Diče" (II. bat./2. SS-brdskog lov. puka) ima pravo prvenstva u maršu

Mot. inž. četa polazi u 5,30 č preko Livna do drumskog mosta Karlov Han. Odmah po prispeću počinje sa rekonstrukcijom mosta.

Komandant divizije

A. Fleps

SS-grupenfirer i general-potpukovnik Vafen SS

Razrez dostavljanja:

. . . [8]

1Snimak originala (pisanog na mašini) u AVII, NAV—T-354, r. 145, s. 3786408—11.

2 i3Dopisano rukom.

4Sada: Duvno.

5 Reč je o merama koje je preduzela Glavna operativna grupa VŠ za prihvat i zbrinjavanje ranjenika koji su se kretali iz Livna i Duvanjskog polja prema dolini Rame i Neretve. Forsiranje Neretve počelo je noću 6/7. marta, a već 15. marta 1943. i poslednje zaštitnice su prešle na levu obalu reke. Dva dana kasni.'e (17. marta) na Neretvu su izbile nemačke snage, ali su udarile u prazno (Fabijan Trgo, Četvrta i peta nepr.jateljska ofanziva, Beograd, 1968, str. 44 i 45).

6Jedinice ove nemačke divizije su u Bosanskoj krajini probile od-branu 1. bosanskog korpusa i 2. marta ušle u Glamoč, a 3. marta 1943. u Livno. Jedinice 7. krajiške udarne brigade 5. udarne divizije NOVJ povukle su se ka pl. Cincaru i Kupresu (tom IV, knj. 11, dok. br. 18, 171, 176, 177 i 312).

7Opš rnije o dejstvima ove divizije protiv jedinica NOV vidi tom IV, knj. 10, dok. br. 171, 175—6, 181, 189, 193, 198, 203, 206, 212, 215, 218, 221, 227, 231, 234, 238, 241, 242 i 246.

8Zbog ograničenog prostora, izostavljena su imena potčinjenih borbenih grupa, jedinica i odeljenja kojima je ova zapovest dostavljena.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument