Stanko Petelin Vojko: GRADNIKOVA BRIGADA
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


Napad na Sv. Križ

 

U međuvremenu, dok je štab 9. korpusa planirao protivudar na neprijateljske snage koje su se nalazile u Trnovskoj šumi i Čepovanskoj dolini, 31. divizija je krajem februara dobila zadatak da napadne i uništi domobransko uporište u Sv. Križu iznad Selške doline. U topografskompogledu Sv. Križ je bio veoma jak. Domobrani su se jako utvrdili u nekoliko zgrada i oko njih izgradili bunkere koje su okružili i žicanim preprekama. Uporište je branilo oko stotinu neprijateljskih vojnika, većinom partizanskih dezertera. Napad je trebalo da se dobro obezbedi jer su intervencije neprijatelja bile mogućne s obzirom na blizinu susednih uporišta i Škofje Loke u kojoj se nalazilo oko 1.100 neprijateljskih vojnika. Većina naših snaga bila je raspoređena na obezbeđenje napada, dok su svega dva bataljona imala zadatak da direktno napadaju Sv. Križ i Kališe.

Prešernova brigada imala je zadatak da neposredno napada Sv. Križ i Kališe, dok je Gradnikova koja se nalazila na položajima na liniji Gabrk — Sv. Florijan — Rupar — Sv. Tomaž, trebalo da onemogući eventualnu intervenciju neprijatelja iz Škofje Loke u pravcu Selške i Poljanske doline.

Prema naređenju štaba divizije, Gradnikova brigada je morala ostaviti jaku zasedu blizu minskog polja koje će u Soteski u neposrednoj blizini Škofje Loke, na drumu za Selce, postaviti divizijski mineri i da uputi jednu četu iznad raskrsnice gde se od glavne ceste u dolini odvaja put za Lušu. Zadatak ove čete bio je da neprijatelju onemogući dalji prodor preko minskog polja. Jedan bataljon je poseo položaje na sektoru Rupara, a jaču zasedu postavio je na vrh Lubnika (k. 1024) iznad Škofje Loke. Ovaj bataljon je imao zadatak da kontroliše i one staze koje iz Škofje Loke vode padinama Lubnika prema zapadu. Bataljon na desnom krilu brigadnog rasporeda postavio je jaku zasedu u rejon crkve kod Sv. Florijana radi kontrole uporišta Mure, dok su ostale snage raspoređene na liniji Okrogov-nik — k. 543 iznad Gabrka.

Štab brigade je bio odgovoran za blagovremeno miniranje i rušenje druma Skof ja Loka — Gorenja Vas na odseku Mure — Visoko.

Gradnikova brigada se 8. marta danju prebacila iz Dolenje Trebuše u Cerkno, a zatim preko Novaka produžila na sektor Mlaka — Četena ravan i u toku iduće noći posela predviđene položaje.

Prešernova brigada je jednim bataljonom 9. marta u 23 časa napala neprijateljski garnizon u Kališama i do 4 časa izjutra oslobodila selo, dok je drugim bataljonom koji su podržavale naša artiljerija (po jedan brdski top kal. 75 mm, protivtenkovski kal. 45 mm i automatski top kal. 20 mm), prateća četa štaba divizije i jedna minerska četa inžinjerijskog bataljona divizije, rano izjutra napala i Sv. Križ. Uskoro zatim, nakon veoma uspešnog dejstva naše artiljerije uporište je likvidirano. Ubijeno je deset domobrana, pet zarobljeno, dok su ostali pobegli u Selca. Naše jedinice su brzo dejstvovale, pa su neprijatelja tako iznenadile da je njegova intervencija iz susednih uporišta bila neznatna.

Prema naređenju štaba divizije, Gradnikova brigada se tog dana prebacila na sektor Žirovski vrh — Razpotje — Cerkljanski vrh i tamo se osigurala od pravca Idrije, Dolomita, Lučina i Gorenje Vasi. Na ovom sektoru ostala je dva dana, pa se 12. marta okupila u Zelinu da se kamiona prebaci u Dolenju Trebušu[1].



[1] Zapovest štaba 31. divizije od 3. i 9. marta 1945. (Arhiv IIRP, F. 276/1V); ižveštaji štaba 31. divizije zä 9, 11. i 12. mart 1945. štabu 9. korpusa (Arhiv IIRP, F. 276a/I); izveštaj štaba 31. divizije od 16. aprila 1945. štabU 9. korpusa (Arhiv IIRP, F. 276); relacija štaba 31. divizije od 12. marta 1945. (Arhiv IIRP, F. 22/11); Karl Leskovec: "Zavzetje domobranske postoj anke pri Sv. Križu nad Selško dolino" ("Vojaški informator", 1/1963, str. 54).


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument