Stanko Petelin Vojko: GRADNIKOVA BRIGADA
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


U GORENJSKOM

 

Opšta situacija u Gorenjskom

 

Gradnikova brigada je dejstvovala u dve pokrajine — na Slovenačkom primorju i u Gorenjskom. Razlike između ove dve pokrajine, u administrativnom uređenju i sistemu okupacije, bile su ogromne.

Slovenačko primorje je do početka aprilskog rata bilo sastavni deo Italije, a Gorenjsko Jugoslavije. Posle kapitulacije fašističke Italije, na Slovenačkom primorju nastupile su korenite izmene. Vlast je uzeo narod, formiran je 9. korpus, imali smo veliku oslobođenu teritoriju. Nemci su uspeli da uspostave kontrolu samo u većim centrima, duž morske obale i važnijih komunikacija.

Međutim, u Gorenjskom se i posle kapitulacije Italije nije gotovo ništa izmenilo. Nemci su i dalje, preko civilnih organa vlasti, žandarmerijskih stanica i policijskih jedinica, čvrsto držali vlast u rukama, mada su od pritiskom snaga 9. korpusa, morali evakuisati neka pogranična uporišta, kao i ona između Poljanske i Selške doline. Nemci su, iz straha za veće industrijske centre (Kranj, Jesenice), veoma energično reagovali kad god bi se naše snage pokušale probiti preko Selške Sore prema severu — na Jelovicu i dalje.

Nemačka komanda je u Gorenjskom za operacije protiv naših snaga, angažovala uglavnom jedinice 184. "landes-šicen" puka 438. divizije. Štab puka nalazio se u Kranju, a štabovi bataljona u Kranju, Radovljici, Bledu i Št. Vidu kod Ljubljane. Pored ovih jedinica angažovan je i 28. SS policijski puk Čiji je štab bio u Kranju. U nekim većim akcijama učestvovale su i jedinice motorizovane žandarmerije "Alpenland" koje su bile u Kamniku, zatim nastavni puk divizije "Brandenburg" (1. bataljon nalazio se na sektoru Bleda), 319. dopunski bataljon brdskih lovaca u Škofjoj Loki, kao i jedinice koje su bile na prolazu preko Gorenjskog.

Najgušća neprijateljska uporišta bila su raspoređena u dolini Save, dok su se ostala nalazila u dolinama Poljanske Sore, Selške Sore i Save Bohinjke. Najisturenije neprijateljsko uporište u dolini Poljanske Sore bila je Gorenja Vas u kojoj se obično nalazilo oko 250 do 300 neprijateljskih vojnika. U dolini Selške Sore bilo je više manjih uporišta, jačine do 100 nemačkih graničara ili žandarma i to: u Sorici, Železnikima, Selcima, Dolenjoj Vasi i Praprotnu. Jače neprijateljsko uporište, sa oko 1.000 nemačkih vojnika, nalazilo se na stavama Poljanske i Selške Sore — u Škofjoj Loki. Dolinom Save Bohinjke neprijatelj je držao deo snaga. U selu Bohinjskoj Bistrici nalazilo se 117 vojnika, u Srednjoj Vasi 37, Staroj Fužini 18, i kod Sv. Janeza 40 vojnika. Istočnije od Bohinjskog jezera neprijatelj je radi osiguranja železničke pruge i druma imao uporišta u Nomenju 15 žandarma, Soteski 51 vojnika, Bohinjskoj Beloj 566 vojnika. Uz to, neprijatelj je još obez-beđivao železničku prugu patroliranjem, zasedama i, prema potrebi, oklopnim kolima iz Bohinjske Bele. Na širem području Bleda imao je niz uporišta: Bled 364 vojnika, želez-nička stanica Bled — jezero 30, Zaka 10, zamak Bled 16, Gorje 15 vojnika, Dobrava — Vintgar 36, Podhom 150, Ribno 14 vojnika i još neke straže kod pojedinih objekata. Jugoistočno od Bleda nalazila su se uporišta u Radovljici 220 vojnika, Kamnoj Gorici 150 i Podnartu 146 vojnika. Severno od Bleda bio je veoma jak garnizon u Jesenicama[1].



[1] Zapovest štaba 31. divizije od 14. maja 1944. (Arhiv IIRP u Ljubljani, F. 226/III).


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument