Stanko Petelin Vojko: GRADNIKOVA BRIGADA
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


Reorganizacija brigade

 

Reorganizacija Gradnikove brigade izvršena je 12. aprila dok se jedinica nalazila na sektoru Otlice. Potreba za ovom reorganizacijom osećala se iz dva razloga:

Trebalo je borački sastav i naoružanje tako rasporediti po jedinicama, da se što bolje iskoristi i da svaka jedinica kao celina najlakše i najefikasnije izvršava zadatke koji su bili sve teži i komplikovaniji. Prelazak na viši stepen borbenih dejstava umesto zaseda, na krupnije i složenije operacije, zahtevao je i drugačiju formaciju i organizaciju jedinica. Nova formacija morala je, prema tome, odgovarati tadanjem stepenu razvoja naših jedinica i ubrzati taj razvoj.

Drugi razlog koji je neminovno uticao na drugačiju formulaciju jeste veća tehnička snabdevenost jedinica 9. korpusa. Tada smo već imali i vojničku pomoć od zapadnih saveznika i veće količine zaplenjenog ratnog materijala[1].

Organizaciona struktura brigade i bataljona bila je veoma različita. Neke brigade su imale po tri, a druge po četiri bataljona. Različito je bilo i brojno stanje po četama i bataljonima. Neke jedinice su imale obaveštajne i minerske vodove itd[2]. Bilo je razlike i u formaciji četa i bataljona.

Formacija štaba brigade bila je jedinstvena za sve brigade. Pored užeg dela štaba koji su sačinjavali komandant, politički komesar, zamenik komandanta, zamenik političkog komesara i načelnik štaba, formirani su i odseci: operativni, obaveštajni, ekonomski, sanitetski, za vezu, za kadrove, propagandni i sudski. Pod neposrednom komandom štaba brigade, pored bataljona, nalazili su se i štabna patrola, prateća četa i inžinjerijsko-tehnički vod. U štabnoj patroli bilo je 27, a u pratećoj četi koja je bila naoružana sa dva teška minobacača 33 borca, u inžinjerijsko-tehnič-kom vodu 33 i u štabu brigade sa svim odsecima 42 borca i rukovodioca.

Bataljon je, po novoj formaciji, imao dve čete, svaka po dva voda, a u vodu po dva odeljenja. Štab bataljona je, pored dve čete, imao i mitraljeski vod sa dva teška mitraljeza i inžinjerijski vod sa protivoklopnim, minerskim i pionirskim odeljenjem. Brojno stanje u bataljonu bilo je 172 borca, dok je po četama bilo po 49 boraca. Cete su imale po dva laka minobacača i šest puškomitraljeza.



[1] Od topova, zaplenjenih od italijanskih jedinica prilikom kapitulacije Italije i topova koje su kasnije zaplenile naše jedinice, pri štabu korpusa formirana su dva diviziona. U radionicama koje je formirao štab divizije, a kasnije preuzeo štab korpusa, opravljalo se oružje i izrađivale drvene protivtenkovske mine. Od sredstava za vezu u bataljonima imali smp, pored signalnih zastavica, specijalne signalne aparate; štab brigade uskoro je dobio i radio-stanicu tipa "SCR, 284A", dok je sa bataljonima održavao vezu i preko telefona.

[2] U jesen 1943. godine, pri svakom bataljonu postojao je obaveštajac. U decembru 1943. kod štabova brigada formirani su obaveštajni vodovi koji su bili neposredno potčinjeni obaveštajnom oficiru.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument