Dragoslav Parmakovic: MACVANSKI PARTIZANSKI ODRED
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


ПОЗАДИНСКА ВОЈНА ВЛАСТ

Одмах после ослобођења Богатића, 4. септембра, основана је Команда места у Богатићу. За команданта Команде места постављен је Драгољуб Јеличић Бибер, а за политичког комесара Радован Раша Милованчев.33 Преко Команде места обављани су задаци снабдевања Одреда храном, одећом и обућом. Команда је радила на даљем формирању сеоских партизанских чета. Преко ње је по селима растуран пропагандни материјал, који је умножавала техника при Штабу Одреда у Петковици. Организовала је санитетску службу, којом је руководио др Никола Топаловић, лекар у Богатићу. Команда места је оснивала радионице — за израду бомби, одеће и обуће, мобилисала раднике за рад у њима, старала се о снабдевању ма,теријалом и о исхрани радника. Организовала је кухиње за пролазне јединице и борце Одреда, Пред зградом где је била смештена Команда био је инсталиран звучник, а у згради радио-апарат. Пред зградом се окупљала маса људи око звучника да слуша радио-вести Москве и Лондона.34

Команда Лозничке партизанске чете је обављала неке послове војно-позадинске команде у срезу јадранском.

Деловање команде Поцерске партизанске чете у срезу поцерском сводило се на пропагандно-политички рад. Смештена по страни од јачих средишта, без шире кадровске и материјалне основице, није могла да преузме и неки од задатака војно-позадинске власти.

Команда места у Накучанима била је заједничка партизанско-четничка команда. Три члана Команде били су из редова четничких присталица, а један — присталица НОП. Од првих су били: командант Команде места Андрија Поповић, пуковник у пензији, Ђорђе Секендек, свештеник, шеф интендантуре и Анка Поповић, учитељица, шеф санитета. Присталица НОП у Команди био је Бошко Мијић, учитељ, резервни официр, на дужности ађутанта Команде места.

Команда је снабдевала четничке и партизанске јединице — ове друге мање, јер их није било у близини. Издавала је билтен — вести са фронтова — који је уређивао Бошко Ми]ић, а потписивали он и командант Команде места, и растурали га по селима Поцерине. Команда места организовала је и политичке конференције. Организовала је, опремила и снабдевала амбуланту у Волујцу. Интендантура је добила наређење од заједничке партизанско-четничке команде у Петковици да за 24 часа среди спискове запрежне стоке, возила, јахаћих коња и прибора. Организоване су екипе од по неколико лица које су прикупљале прилоге за фронт: кревете, чаршаве, јастуке, сламарице, завоје, чарапе... Све је то послато у амбуланту у Волујцу.35

Оснивање и рад војно-позадинских команди представља слабије место у постављању организације Одреда и позадине. Уместо да оснује довољан број команди места, да у њих упути неопходан број људи и да им одреди надлежности, руководство Одреда се оптеретило непосредним вођењем послова, које је могло да пренеее на команде меета. Штаб Одреда и штабови батаљона непосредно су се старали за мобилизацију људства (оснивање сеоских чета, израда мобилизацијских спискова), за снабдевање Одреда, за болницу и амбуланте, за радионице и возни парк, и за мноштво других, ситнијих послова.

Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument