Jovan Kokot: DVANAESTA SLAVONSKA
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


Martin Borman tajno u Zagrebu

 

Hitler je uputio u Zagreb svog bliskog saradnika Martina Bormana, kao specijalnog izaslanika sa zadatkom da dobije informaciju o stanju u NDH iz prve ruke.

U Zagrebu je Borman tajno proveo nekoliko dana i, nakon povratka, u kratkom stenografskom izvještaju obavijestio Hitlera: »Za ukupnu vojnu i političku situaciju u Hrvatskoj najodgovornija je Komanda njemačkih trupa koja se nalazi u Zagrebu. Ona nije energično uticala na Pavelića da se distancira od ustaša. Da je tako postupljeno, to bi omogućilo da se Hrvatska potpuno uvuče u sastav Njemačkog Rajha. Ali, postoji još mogućnost koja nije izgubljena, da se uz pomoć rukovodstva HSS, koje je spremno da sarađuje sa Nijemcima, sačuva ono što je već izgubljeno.[1] To rukovodstvo predlaže da se novoj hrvatskoj vladi, koja bi bila sastavljena od HSS, dozvoli privremena neutralnost i distanciranje od ustaša. Ukoliko bi rukovodstvo HSS dobilo takav status, Nijemci bi mogli računati da će za svoju politiku pridobiti hrvatski narod i imati siguran politički oslonac u Hrvatskoj. Inače, u Hrvatskoj vlada neraspoloženje i zabrinutost u pogledu krajnjeg ishoda rata, a odnos prema Nijemcima postaje svakog dana sve hladniji i neprijateljski.

U NDH, a naročito u Zagrebu, cijene su drastične. Postoji opasnost od bune i meteža, jer 400.000 stanovnika bukvalno gladuje. Crna berza cvijeta a inflacija je dovela hrvatsku privredu do mjere kada se konačno propadanje NDH može spriječiti samo primjenom radikalnih mjera: distanciranje od ustaša i potpun zaokret u unutrašnjoj politici NDH, s osloncem na HSS. To je moguće i ako dio hrvatskog stanovništva ne podržava Mačeka, koje se drži potpuno nezainteresovano u pogledu razvoja događaja ili je komunistički nastrojeno. Jedni to čine iz političkih ubjeđenja još od 1941. a drugi iz proračuna jer očekuju promjenu političkog stanja. Pojačani ustaški kurs i hajke klerikalnih krugova protiv srpskog stanovništva, tjera ih u lager partizana. Jedini spas je da se poduzmu hitne mjere i promijeni politički kurs u NDH, ukoliko i to već nije kasno. Jer, može se dogoditi da partizani budu brži od nas«.[2] No Hitler to mišljenje nije usvojio, već je i dalje podržao ustaše i Pavelića.



53J) Arhiv VII, mikroteka, NAV-T-1721/2526742-47; NAV-T-501r265s.70-71;

NA V-T-501 r265 / s.70-71.

Dnevnik grofa Ćana, str. 106, Maček i politika HSS, knj. II, str. 111.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument