Jovan Kokot: DVANAESTA SLAVONSKA
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


12. Slavonska NOU brigada u sjeverozapadnoj Hrvatskoj

Marš i borbe u susretu

 

Po naređenju Glavnog štaba za Hrvatsku i Štaba 1. slavonskog korpusa, 12. slavonska divizija je krajem juna 1943. sa dvije brigade (12. i 16) , izvršila marš u sjeverozapadnu Hrvatsku, na Kalnik. Zadatak Divizije je bio da oslobodi Lepoglavu sa oko 200 političkih zatvorenika i omogući prelaz na stranu NOVJ domobranskog artiljerijskog diviziona u Jalkovcu. Pored napada na neprijateljeva uporišta, političkim radom među zagorskim seljacima trebalo je pomoći razvoju NOB-a u tom dijelu Hrvatske gdje je razvoj oružane borbe bio u zaostatku u odnosu na druge krajeve Hrvatske.[1]

Sjeverozapadna Hrvatska sa Kalnikom i Hrvatskim zagorjem obuhvata dolinu Krapine, Sutle i gornjeg toga Bednje, ukupne površine oko 2000 km2. Sjeverozapadna Hrvatska (Zagorje) gusto je naseljena, a najveća gustina je u kotaru Krapina - 150 stanovnika na 1 km2. Kraj je veoma siromašan, 70% stanovništva bavi se poljoprivredom, a glavna poljoprivredna kultura bio je kukuruz. Sjeverozapadna Hrvatska jedino je bogata ugljem, pretežno lignitom, a rezerve su procjenjene na milion tona. U ugljenokopima je bilo zapošljeno oko 5.500 rudara. Glavna naselja su: Krapina (centar Zagorja), Zlatar, Bistrica, Klanjec, Veliko Trgovište, Stubica, Ivanec, Novi Marof i Varaždinske Toplice. Prije polaska u sjeverozapadnu Hrvatsku, u Brigadi su izvršene vojne i vojno-političke pripreme.[2] Na političkim sastancima sa borcima, težište priprema bilo je u osposobljavanju svakog borca za korektan odnos i pravilno ponašanje u kontaktu sa zagorskim seljacima, da podnose i glad, ali da ne traže hranu od seljaka koji su i sami vrlo siromašni. Borci su pripremani da podnose fizičke i druge napore, ali da ne dozvole da dođu u iskušenje i da diraju u ličnu imovinu seljaka. S obzirom na to da je u Brigadi stvoreno izuzetno političko raspoloženje, ocjenjeno je da je ona spremna da izvrši zadatak koji joj je bio postavljen. Vedrom raspoloženju boraca koji su s pjesmom krenuli na veliki marš, najviše je doprinijela organizacija SKOJ-a i, lično, sekretar skojevske organizacije, Zvonko Pragaj.[3]

Noću između 26. i 27. juna 1943. godine 12. brigada je, iz rejona Voćina, krenula na marš dug preko 150 km. Još u toku noći prošla je preko Vranog kamena (trig.833), druma i željezničke pruge Daruvar - Miokovićevo kod s. Koreničani i do 8 sati prije podne razmjestila se 27. juna u selima Đakovcu i Turčević Polju na Bilo-gori.[4] Preživjeli stanovnici Bilo-gore srdačno su dočekali Brigadu i podjelili s borcima sve što su imali.

Nakon što je Brigada prešla preko komunikacije Virovitica - Bjelovar kod Svete Katalene u neprijateljevom uporištu Virovitica došlo je do uzbune. Oko 1000 neprijateljevih vojnika pokušalo je da napadne 12. slavonsku NOU brigadu, ali, dok su stigli na greben Bilo-gore, 12. brigada se nalazila u pokretu izvan njihovog domašaja. U toku marša operativni oficir Štaba Brigade, Gojko Kovačević, sišao je s jednom desetinom boraca sa Bilo-gore u podravsku ravnicu. Ušao je u selo Virje i izvršio prepad na žandarmerijsku stanicu, opštinu i poštu. Poslije kratke borbe zarobili su 3 žandarma i 10 domobrana, a ostali su se razbježali. Domobrani su pušteni kućama, a žandarmerijska stanica i opštinska zgrada su zapaljene.

Noću između 4. i 5. jula Brigada je prešla preko komunikacije Koprivnica - Križevci kod Lepavine i Carevdara, bez ometanja od neprijatelja. Nakon prelaza porušila je železničku prugu i prekopala cestu. Na maršu kroz sjeverozapadnu Hrvatsku, Brigada je manevrisala i vješto izbjegavala zamke koje joj je neprijatelj pripremao.[5]

Svojim ponašanjem i korektnim odnosom, borci su veoma mnogo doprinijeli političkom raspoloženju i opredjeljivanju zagorskih seljaka za NOB. Prolazeći kroz sela okićena granama trešanja i višanja, savijenim od crvenih plodova, uprkos gladi, nijedan borac nije ni pokušao ubrati plodove koji su se nalazili na dohvat ruke. Borci nisu ulazili u seljačke domove niti tražili hranu. A i sami seljaci vidjevši ih onako umorne i izgladnele, govorili su da nema »melje«.[6]

Što su više prodirali u Hrvatsko zagorje, raslo je i nepovjerenje prema borcima. Stanovništvo je bilo uplašeno i u samrtnom strahu napuštalo svoje domove, skrivajući se ispred njih. U jednom od sela na južnim padinama Kalnika, borci su zaustavili ženu koja je bježala i upitali je zašto bježi. Ona je odgovorila: »Bježim, jer vi koljete i sječete uva i noseve«. Borcima je bilo jasno da je takvo shvatanje bilo posljedica zločinačke ustaške propagande, kako bi na taj način odvratili zagorske seljake od NOP-a i pristupanju u jedinice NOV Hrvatske.

Prvu veću borbu na terenu sjeverozapadne Hrvatske Brigada je vodila 6. jula 1943. kod sela Oštrica i kod Novog Marofa, prilikom prelaska preko komunikacije Zagreb - Varaždin. Druga četa 1. bataljona pod komandom Stojana Milinovića kretala se na čelu marševske kolone kao prethodnica, i sukobila se s Nijemcima kod Novog Marofa. U oštroj borbi četa je uništila 20 njemačkih vojnika i trojicu ranila. Uništena su 2 njemačka kamiona i zaplijenjena 2 laka mitraljeza, 10 automata i 8 pušaka.53^ U borbi se istakla čitava četa, a naročito njen komandir, hrabri Stojan Milinović Abisinac.[7] Njegovom zaslugom potučeni su Nijemci i otvoren put za dalje nastupanje Brigade prema Lepoglavi i Varaždinu. Istog dana između 11 i 17 sati neprijateljeva avijacija (7 aviona) žestoko je bombardovala 1. bataljon koji se nalazio u selu Orahovac. Jedna bomba od preko 100 kg bačena je na mlin, u kojem se nalazila komanda 2. čete 1. bataljona. Bomba je probila krov i tavanicu, porušila zidove i zabila se duboko u pod, ali nije eksplodirala. Bombardovanje sela izazvalo je među stanovništvom paniku i pometnju, što je dovelo do nepotrebnih žrtava.

Domobranski artiljerijski divizion iz Jalkovca u 12. diviziji NOVJ Komandant domobranskog artiljerijskog diviziona u Jalkovcu, pukovnik Demetar Varda, strpljivo je čekao godinu i po dana da svoj divizion preda Narodnooslobodilačkoj vojsci pošto Kalnički NOP odred, nije bio u stanju da garantuje uspješan prelaz na partizansku stranu. Varda Demetar je od prvog dana okupacije bio nepomirljivi protivnik Ante Pavelića i tzv. NDH.[8] Noću između 7. i 8. jula 1943. organizovao je predaju garnizona i dobrovoljni prelazak artiljerijskog diviziona naoružanog sa 8 haubica 100 mm, 2 vagona artiljerijskih granata, 150 domobrana i 5 oficira.[9] Za vrijeme predaje pukovnik Varda održao je prisutnim domobranima, oficirima i podoficirima patriotski govor: »Vama je pripala čast što ste kao pošteni Hrvati osudili politiku tzv. NDH i suprotstavili se Paveliću i njegovim plaćenicima, te prešli na stranu narodne vojske u čijim ćete se redovima i vi boriti protiv fašizma za nacionalno i socijalno oslobođenje naše zemlje«.543 Nakon evakuacije ratnog materijala, spaljeni su svi vojni objekti, koji su izgorjeli do temelja, a eksplozije zapaljenih artiljerijskih granata i drugog eksplozivnog materijala čule su se i nakon 48 sati.

U žurbi je greškom uništeno 6 haubica i 2 vagona artiljerijskih granata. Sa malo više inicijative i snalažljivosti, mogao se sa zaplijenjenim haubicama i granatama izvršiti napad na Varaždin u kome se nalazilo oko 400 domobrana. Prelaz artiljerijskog diviziona u 12. diviziju NOVJ bio je izuzetan šok i iznenađenje za neprijatelja.

Za to vrijeme, 12. brigada nalazila se na obezbjeđenju kod Varaždina (3 km udaljeno od Jalkovca), Varaždinskih Toplica i Ludbrega. Drugi bataljon 12. brigade izvršio je demonstrativni napad na Varaždinske Toplice.



[1] Arhiv CK SKJ, f. CK KPJ, reg. br. 6907, Arhiv II, f. NOP-a K-102 reg. br. 1/2.

[2] pred polazak u sjeverozapadnu Hrvatsku 12. slavonska NOU brigada imala je 1200 boraca, 70 puškomitraljeza, 950 pušaka, 350 članova KPJ i kandidata i 240 skojevaca. Od 590 politički organizovanih u okviru KPJ i SKOJ-a, bilo je 467 Srba, 120 Hrvata i po 1 Čeh, Mađar i Musliman. Bataljoni su imali u prosjeku po 250 a čete oko 70-80 boraca. Pre početka marša za načelnika Štaba Brigade postavljen je Bogdan Jovano- vić.

U NOVJ od 1941. Bio je borac, operativni oficir, načelnik štaba brigade, komandant bataljona i brigade, načelnik štaba divizije, zamenik komandanta divizije i vršilac dužnosti komandanta divizije. General-potpukovnik u penziji.

Za operativnog oficira postavljen je Gojko Kovačević. U NOVJ od 1941. Bio je borac, komandir voda i čete, komandant bataljona, komandant partizanskog odreda, operativni oficir brigade i zamjenik komandanta brigade. Poginuo je u aprilu 1944. kao zamjenik komandanta 25. brodske brigade.

[3] u NOVJ od 1942. Bio je borac, politički delegat, politički komesar čete, sekretar ba- taljonskog i brigadnog komiteta SKOJ-a, član Oblasnog komiteta SKOJ-a za sjeverozapadnu Hrvatsku.

[4] Arhiv VII, f. NOP-a, K-881-A reg. br. 1/2; K-892 reg. br. 19/2, K-25-3/7.

53?) Osamnaesta slavonska brigada koja je maršovala na začelju 12. slavonske divizije još 29. juna 1943, bila je iznenadno napadnuta kod sela Zrinjske na Bilo-gori i ponovno 9. jula od dijelova njemačkog 54. puka 187. rezervne divizije i 2 bataljona regruta iz Bjelovara. Kod sela Bačkovice 10. jula došlo je do teške borbe u kojoj je 18. brigada imala 12 poginulih i 37 ranjenih boraca. Kasnije, Brigada je pod pritiskom neprijatelja vodila teške borbe i, pred nadmoćnim snagama, morala se vratiti na Papuk. U tim borbama imala je 96 boraca koji su izbačeni iz stroja, od toga 26 poginulih a 70 ranjenih. Od avionske bombe poginuo je komandant Brigade Uroš Popara.

538) Naziv za kukuruzno brašno od kojeg se sprema palenta, odnosno kačamak.

[7] u NOVJ od 1941. Bio je borac, puškomitraljezac, komandir voda, a sa 18 godina postao je komandir čete. Poginuo kao zamjenik komandanta bataljona u januaru 1944. kod Prnjavora u centralnoj Bosni.

[8] Varda Demetar odgojen je u patriotskom i demokratskom duhu. Bio je lični prijatelj sa dr Ivanom Ribarom. Obojica su iz sela Vukmanić na Kordunu. Umro je 1967. u Zagrebu.

542> Arhiv VII, f. NOP-a K-892 reg. br. 19/2; K-1472 reg. br. 11/4, K-25 reg. br. 7-11/1, K-26 reg. br. 36-2/1, K-26 reg. br. 2/1, K-470 reg. br. 22-6/21.

Arhiv VII f. NOP-a K-26 reg. br. 36-2/1.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument