Jovan Kokot: DVANAESTA SLAVONSKA
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


Defile 12. slavonske brigade na Ravnoj Gori povodom proslave Prvog maja

 

Prvi maj 1943. proslavljen je svečano i takmičarski više nego ikada ranije. Na prostranoj livadi grebena Ravne Gore, organizovana su sportska natjecanja u lakoj atletici i fudbalu. Uoči 1. maja na svim visovima Papuka, Psunja, Bilo-gore i Dilja, zapaljene su ogromne vatre koje su upozoravale na veliki praznik naroda koji se bori za oslobođenje i za socijalnu pravdu. Nekoliko dana ranije u svim bataljonima i četama Brigade izdate su zidne i džepne novine, kao i predavanja o značaju 1. maja.457

Takmičili su se borci i starješine 12. slavonske brigade: skok uvis i u dalj. Pobjednik je bio komandant 12. slavonske brigade, Josip Antolović Hrvat a u bacanju kamena s ramena i trčanju na 100 metara pobijedili su komandant 4. bataljona Stjepan Brkljačić458 i zamjenik političkog komesara 1. bataljona Marko Nikolić. Borci su se takmičili u natezanju užeta, trčanju u vrećama (džaku), a posebno nagradno takmičenje bilo je u penjanju uz stablo sa kojeg su prethodno skinute grane i kora.

U kulturno-umjetničkom programu učestvovali su pjevački horovi, dramske sekcije sa svojim programima i recitatorima. Zatim mješoviti muzički program sa pjevanjem. Najviše su recitovane pjesme: Gorana Kovačića, Vladimira Nazora i Branka Ćopića, a 4. bataljon se predstavio sa kazališnim komadom »Partizani dolaze«. U proslavi je učestvovala 12. slavonska brigada i po jedna četa 16, 17. i 18. slavonske brigade. Pored boraca, na proslavi je učestvovao veliki broj omladine i naroda. Na političkom zboru govorio je politički komesar 12. slavonske brigade Cedo Grbić, i sekretar Brigadnog komiteta Pero Car. Zatim, šef Agitpropa brigade Feđa Milić, politički komesar 1. bataljona Andrija Jurišić i komandir 3. čete 3. bataljona Milivoj Babac Obilić.[1] Poslije svečanog defilea, nastalo je narodno veselje. Proslava 1. maja 1943. na Ravnoj Gori ostala je zapamćena kako u boraca, tako i u narodu kao velika svečanost koja se dugo pamtila.

U 12. slavonsku brigadu na mjesto 4. bataljona, koji je kao jezgro otišao za formiranje 21. slavonske brigade, došao je bataljon iz Moslavačkog partizanskog odreda na čelu sa komandantom bataljona Stjepanom Brkljačićem.470



[1] u NOVJ od 1941. Bio je borac, desetar, komandir voda, komandir čete, zamjenik komandanta bataljona, komandant bataljona i komandant Osječke brigade. Poginuo je u novembru 1944. u Piškorevcima kod Đakova.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument