Jovan Kokot: DVANAESTA SLAVONSKA
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


Utisci zarobljenog pukovnika Tomislava Bosnića, komandanta Slavonskog ustaško-domobranskog zdruga o slavonskim partizanima

 

Poslije dva i po mjeseca provedenih u partizanskom zarobljeništvu, pukovnik Tomislav Bosnić pušten je za vrijeme neprijateljeve ofanzive »Paula« (9. jula 1943). Poslije dolaska u Osijek, dao je tamošnjoj komandi veoma zanimljivu, korektnu izjavu o svojim utiscima o partizanskom pokretu i, naročito, o njegovoj vojnoj i političkoj organizaciji. Bosnić je izjavio: »Na području požeških planina postoji 1. slavonski korpus sastava dve divizije. Pored korpusa postoje i samostalni partizanski odredi. Popuna partizanskih jedinica vrši se na dobrovoljnoj osnovi i mobilizacijom. Prije upućivanja u borbene jedinice, dobrovoljci i novomobilisani prolaze kroz mobilizacijske centre radi vojne obuke, koja se sprovodi po skraćenom programu. U partizanskim jedinicama većinom su Srbi, a ostalo su Hrvati. Ima nešto Mađara, Nijemaca, Čeha i Slovaka. Imaju čehoslovački i mađarski bataljon i njemačku četu. Od naoružanja svaki bataljon ima po četiri teška mitraljeza, a čete po 6 do 8 puškomitraljeza. Svi borci su naoružani. Imaju nekoliko vojnih područja u kojima su organizovane radionice za opravku i održavanje oružja. Hrana se nabavlja od stanovništva i zaplijenom u borbama. Hrana se štedi, a viškovi se spremaju u skladišta i čuvaju za zimu.

Partizanske jedinice na terenu hrane se, uglavnom, po kućama, rijeđe u bataljonskim kuhinjama, a jelovnik je: supa, varivo sa mesom. Hrana je dobra. Zdravstvena služba raspolaže sa dezinfekcionim stanicama na kojima se zasniva epidemiološka služba. Za liječenje bolesnih i ranjenih boraca imaju 8 bolnica koje su smještene u barakama i šumama.

Vojnom obrazovanju posvećuje se velika pažnja. Imaju oficirsku školu gdje se školuju najhrabriji borci za komandire četa i komandante bataljona. Škola traje 30 dana. Program obuke se sastoji od topografije, taktike i nastave gađanja. Partizani se služe udžbenicima i pravilima bivše Jugoslovenske vojske. Imaju naglašeno političko obrazovanje. U Bosanskoj krajini imaju višu oficirsku školu za školovanje komandanata brigada i divizija. Disciplina nije kao u redovnoj vojsci. Odnos između starješina i vojnika je drugarski a međusobno oslovljavanje je sa »ti«. Privrženost starešinama je velika i iskrena. Sva naređenja se izvršavaju bez pogovora i veoma pouzdano. Bez obzira na teškoće, makar one bile i najveće i, po život opasne, naređenja se izvršavaju. Svaki njihov borac ima pravo da kritikuje starješinu.

O političkim komesarima kod domobranstva postoje nejasni pojmovi. Misli se da su to krvnici, samo sa samokresom u ruci. Međutim, nije sasvim tako. Svaka jedinica ima svoga komesara od najviše jedinice po zaključno sa četom. U vodu se nalazi politički delegat. Za te dužnosti biraju se samo školovani ljudi, sa srednjoškolskom i fakultetskom naobrazbom. Zapovjednik jedinice zapovijeda u taktičkom smislu, jer komesari djeluju na opštem prosvjećivanju vojnika. Oni djeluju u pravcu zbližavanja Hrvata i Srba i uklanjaju postojeće zategnutosti. Komesari koriste svaku priliku da prikupe vojnike svoje jedinice i tada im drže razna predavanja. Čita im se promidžbeni materijal, krugovalni izvještaji itd. Komesari redovno učestvuju u svakoj borbi sa svojim jedinicama. Oni su tamo gdje je najteže i prednjače primjerom. On mora da je najhrabriji vojnik čete. Bjekstvo iz borbe ili kukavičluk kažnjava se smrću. U partizanima se nalazi 1/5 žena iz svih slojeva društva: liječnice, inženjeri, studentice, učenice srednjih škola, radnice, seljanke i građanke. U jedinicama su sa puškom i strojnicama. Žene važe kao vrlo hrabre, čak hrabrije i od muškaraca. Ostale žene koje nisu borci raspoređene su po bolnicama, kuhinjama, skladištima i radionicama. Odnos između njih i muških je drugarski. Prekoračenje morala se kažnjava. Blud se kažnjava smrću - strijeljanjem. Sklapanje braka je dozvoljeno bilo u crkvi ili pred vojnim vlastima. Na području korpusa postoji vojni sud. Od sudskih kazni postoji samo smrtna kazna - strijeljanje. Na području Slavonije postoji organizovano školstvo. Pučka škola sa obaveznom obukom za svu mladež. Učitelji i nastavnici su iz partizanskih redova.

Izvještajna služba je dobro organizirana. Sve jedinice imaju svoju obavještajnu službu, a oslanjaju se na narod. Njihova izvještajna služba je vrlo dobra. Osnovni cilj partizanske borbe je oslobođenje od okupatora i uspostava slobodne Jugoslavije u kojoj će biti slobodna i samostalna Slovenija, Hrvatska, Vojvodina, Srbija, Makedonija i Albanija. Sve ove države bile bi federalno povezane. Možda bi ušle u ovaj sklop, Bugarska i Grčka. Društveno uređenje biće određeno na opštim izborima poslije završetka rata a države bi bile demokratske ili socijalističke republike, ali ne komunističke ako to narod neće. Privatna svojina se ostavlja svakome, a kažnjavaće se po narodnom sudu svi oni koji su izazivali i vršili ubijanje Srba, odnosno Hrvata. Partizani smatraju kao svoje najljuće neprijatelje četnike Draže Mihailovića, kao i sve one koji priželjkuju i vode velikosrpsku politiku.455 Izjava pukovnika Bosnića je dostavljena komandi garnizona Osijek 1943. i proslijeđena komandi 2. domobranskog zbora u Slavonskom Brodu. Iz Slavonskog Broda izjava pukovnika Bosnića upućena je Glavnom stožeru oružanih snaga NDH sa napomenom generala Isera, komandanta 2. domobranskog zbora, »da se pukovniku Bosniću za neuspjehe Slavonskog zdruga, ne može pripisati krivica.«.456

455) ÄhivVII, f. NDH, k 82 reg. br. 21/5.

456) Arhiv VII, f. NDH k 82 reg. br. 21/5.

457) Arhiv VII, f. NOP-a k 907-A, reg. br. 37-1/9.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument