Jovan Kokot: DVANAESTA SLAVONSKA
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


Brigada poslije ofanzive

 

Do kraja aprila 1943. Brigada je bila razmještena u sjeverozapadnom dijelu Požeške kotline, u selima: Toranj, Pavlovci, Bratulji, Lučinci i u Kamenskoj, gdje se po programu i planu rada izvodila vojnostručna obuka, ideološko-politički i kulturno-prosvjetni rad. S obzirom na to da je u proteklim borbama najviše stradao niži starješinski kadar: desetari, komandiri vodova i četa, politički delegati i politički komesari četa, postavljeni su na ta mjesta novi sposobni i zaslužni borci. Oni su se u toku neprijateljeve ofanzive isticali hrabrošću, smjelošću i žestinom u vođenju povjerenih im jedinica. Za sve jedinice u Brigadi organizovano je kupanje, šišanje, pranje rublja, i pranje odjeće u suvim komorama. Izvršena je opravka odjeće i obuće.

Tih dana u Brigadi je formirana mitraljeska četa, koja je imala šest teških mitraljeza. Najavljeno je i formiranje nove 21. slavonske brigade, čije je jezgro trebalo da bude 4. bataljon 12. slavonske brigade. Umjesto 4. bataljona, očekivao se dolazak bataljona iz Moslavačkog partizanskog odreda. U gotovo svim štabovima bataljona došlo je do personalnih i kadrovskih izmena. Najveće iznenađenje priredio je Dušan Ostojić, intendant Brigade. On je od Štaba zatražio da ga pošalju u četu na bilo koju dužnost. Njegova molba je uslišena i postavljen je na upražnjeno mjesto komandira 1. čete 3. bataljona.

Politički komesari bataljona zajedno sa političkim komesarima četa proradili su uputstvo Štaba 12. divizije o dužnostima političkih rukovodilaca za vrijeme borbe. Prorađeno je još jedno uputstvo koje se odnosilo na pravilan postupak prema novodošlim i mobilisanim borcima. Na političkim sastancima, pored dnevnih informacija, obrađeno je i uputstvo koje je napisao politički komesar brigade Čedo Grbić. Uputstvo se odnosi na pravilan odnos boraca i starješina prema organima i organizacijama narodne vlasti, KPJ, omladine i AFŽ, a posebno prema ličnoj imovini stanovnika u selima kroz koja je Brigada prolazila. Takođe, u uputstvu se nastoji na korektnom odnosu prema stanovništvu i organima vojne pozadine. Obrađen je i materijal iz brošure reakcionarno vodstvo HSS, uloga KPJ u NOB-u, »Brigadir« i list »Partizan«. Uočeno je da borci posebno cijene AVNOJ.

Politički komesar Brigade i politički komesari bataljona pružali su pomoć u organizaciji političkog rada preko savjetovanja i direktnim učešćem u kontroli tog rada. To je bio politički kadar koji je mnogo obećavao iako je bio relativno mlad. Širina narodnooslobodilačke borbe otvarala je nove i složene probleme, a to je zahtijevalo i nove metode i oblike u političkom radu. Većinom su politički komesari ispoljavali razumijevanje i smisao daljeg razvoja NOB-a i oružane borbe, kao i poseban značaj i ulogu Narodnog fronta. U kratkom vremenskom razmaku održano je 6 bataljonskih i 26 četnih političkih sastanaka, a radioizvještaji sa frontova slušali su se s oduševljenjem. Političko obrazovanje boraca napredovalo je u tolikoj mjeri, da je veći dio boraca s uspjehom tumačio ciljeve narodnooslobodilačke borbe. Moralno-političko stanje u Brigadi bilo je dobro, ali se osjećao gubitak političkih rukovodilaca i politički uzdignutih boraca, više nego što je poraslo političko znanje novodošlih i mobilisanih boraca.

Na mitinzima se popularisao SSSR i KPJ više nego Engleska i Amerika. Ali, i pored toga, u Brigadi se nije zanemarivala uloga i značaj savezništva u ratu. Ishrana je bila dobra, jer je narod, iako siromašan, davao borcima i posljednje što je imao.454

454) Arhiv VII, f. NOP-a k 907-A reg. br. 4/20.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument