Jovan Kokot: DVANAESTA SLAVONSKA
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


Partijsko-politički rad u Brigadi za vrijeme ofanzive »Braun«

 

I pored teških borbi, fizičkih napora, nespavanja i gladovanja, većina partijskih ćelija u Brigadi održalo je po dva sastanka, sem 1. čete 2. bataljona koja se nalazila na obezbjeđivanju ranjenika u bolnici na Papuku. Članovi Partije, kandidati, članovi SKOJ-a, prednjačili su u svakoj borbi, a naročito za vrijeme borbi na Ravnoj Gori, kada se Brigada probijala iz obruča, u pravcu Psunja. U borbama je poginuo svaki četvrti član Partije i svaki treći član SKOJ-a. U gotovo nemogućim uslovima, partijske ćelije su održale radne sastanke i primile 15 novih članova Partije, koji su se u toku borbe isticali i služili za primjer.

Na kraju ofanzive u partijskoj organizaciji Brigade bilo je ukupno 170 članova Partije, 35 kandidata i 180 članova SKOJ-a. Partijska ćelija Štaba 12. brigade održala je dva radna i jedan obrazovni sastanak, na kome je proučavan članak Josipa Broza Tita iz »Proletera« broj 16.[1]Na vrhu piramide masovnih podviga boraca bili su skojevci, koji su svojom hrabrošću, požrtvovanjem odanosti, voljom i nesebičnosti dali pečat ovim borbama. Te osobine skojevaca u okviru njihove organizacije su negovane, podržavane i podsticane do maksimuma. Skojevci su uvijek bili spremni, kad je trebalo da se napadne bunker, da se zalegne za puškomitraljez i otvara vatra sve dok se ne izvrši zadatak ili, dok se ne izvuče vod ili četa iz teške situacije ili, pak, dok se ne iznesu ranjenici sa vatrene linije.

Organizacija SKOJ-a, za vrijeme ofanzive, izgubila je veći broj svojih članova, jer su se skojevci takmičili u borbi i služili primjerom ostalim borcima. Organizacija je imala 16 skojevskih grupa, 4 bataljonska i 1 brigadni komitet, sa 180 skojevaca. Idejno-politički, kulturno-prosvjetni rad i vojnostručno obrazovanje u skojevskoj organizaciji bili su organizovani po sektorima. Za tu organizaciju bilo je karakteristično da je redovno održala svoje sastanke, na kojima je njegovala i razvijala duh revolucionarne kritike i samokritike. U odnosu na partijsku organizaciju, skojevska je bila znatno šira i politički elastičnija. Skojevci su njegovali i razvijali demokratsku atmosferu i slobodu u izražavanju i iznošenju svojih i tuđih nedostataka. U tome su bili ispred nekih članova Partije, koji su svojim držanjem i diskusijama izražavali više vojničke stavove. U to vrijeme SKOJ je bio najšira i najdemokratskija organizacija u Brigadi. Tome je, sa svoje strane, doprinijeo brigadni komitet SKOJ-a i njegov sekretar Rudolf Car Zvrčić. Osnovna karakteristika u SKOJ-u bila je mladost, borbenost i neprekidna takmičarska atmosfera.

U toku ofanzive, zahvaljujući neumornom i nenadmašnom organizatoru Ferdi Miliću Špancu, Agitprop Brigade radio je punom parom kao da ofanziva nije ni postojala. Oni su održali dva partijska sastanka, a na jednom su čak proučavali i nacionalno pitanje Jugoslavije u svijetlosti NOB-a. Tehnika Agitpropa umnožila je preko 120 brošura i članaka iz »Proletera« broj 16, kao i članak »Nova uloga mlade generacije« od autora Ive Lole Ribara. Pored toga izdat je i novi broj brigadnih džepnih novina »Brigadir« broj 8, a radio-vijesti su umnožavane svakog dana i dostavljane borcima u četama.



453) Arhiv VII, f. NOP-a k 892-A reg. br. 29-1/10.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument