Jovan Kokot: DVANAESTA SLAVONSKA
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


Organizacijsko-formacijske i kadrovske promjene u Brigadi

 

U drugoj polovini decembra 1942. nagoviješteno je formiranje novih partizanskih brigada i 12. slavonske divizije. U vezi s tim, Štab 3. operativne zone naredio je Štabu 12. slavonske brigade da svoj 1. bataljon stavi na raspolaganje Štabu 3. operativne zone, i da, u okviru Brigade, formira novi 1. bataljon. Štab 12. slavonske brigade postupio je po naređenju tako što je iz svoja preostala tri bataljona izdvojio po jednu četu i formirao novi bataljon. Za komandanta bataljona postavljen je Jovo Milaković Radovan,[1] dotada komandant 2. bataljona. Za političkog komesara postavljen je Andrija Jurišić,[2] do tada zamjenik političkog komesara 4. bataljona. Za zamjenika političkog komesara postavljen je Marko Nikolić Mina,[3] do tada zamjenik političkog komesara u 2. bataljonu. Za zamjenika komandanta postavljen je Dmitar Zagorac Soko,[4] do tada komandir 2. čete u 4. bataljonu. Za komandira 1. čete postavljen je Pero Marušić Boca,[5] do tada komandir 1. voda 1. čete 2. bataljona, a za političkog komesara te čete postavljen je Anton Pospišil Jucko[6] do tada zamjenik političkog komesara 1. čete 3. bataljona. Za komandira 2. čete postavljen je Pero Dobrić,[7] do tada komandir voda u 2. bataljonu. Za političkog komesara postavljen je Dušan Majetić Braco,[8] do tada politički komesar čete u 2. bataljonu. Za komandira 3. čete postavljen je Stojan Milinović Abisinac,226 a za političkog komesara čete Ivica Vrban,[9] do tada politički delegat voda. U Štabu 2. bataljona za komandanta je postavljen Vlado Lončarić,[10] do tada zamjenik komandanta bataljona. Za zamjenika komandanta postavljen je Franjo Hemetek Lovac,[11] do tada komandir 1. čete u istom bataljonu. Za zamjenika političkog komesara postavljen je Dušan Drlić Kormilo.[12]

U Štabu 3. bataljona za zamjenika komandanta postavljen je Borislav Mioljevič Šubara, do tada komandir 1. čete u 3. bataljonu, za zamjenika političkog komesara bataljona postavljen je Anđelko Valter Slatki,230 do tada politički komesar 2. čete u 3. bataljonu; za komandira 1. čete postavljen je Ilija Majić Grom,[13] do tada komandir 1. voda u istoj četi; za političkog komesara 2. čete postavljen je Grga Sesar Kum.[14]

U Štabu 4. bataljona za političkog komesara postavljen je Josip Skupnjak,[15] a za zamjenika političkog komesara postavljen je Teodosije Vujić Zeko, do tada politički komesar 2. čete u istom bataljonu. Za zamjenika komandanta bataljona postavljen je Pero Radivojević Točak,[16]do tada komandir 1. čete u istom bataljonu. Za komandira 1. čete postavljen je Petar Valanović,[17] do tada zamjenik komandira čete. Za političkog komesara čete postavljen je Vaso Mandić Labud,[18] do tada politički delegat voda.



[1] u NOVJ od 1941. Bio je borac, komandir voda i čete, komandant bataljona i komandant Daruvarskog partizanskog odreda, komandant 21. slavonske brigade. Umro 1981. u Pakracu.

[2] u NOVJ od 1941. Bio je borac, politički komesar čete, zamjenik političkog komesara i politički komesar bataljona, politički komesar vojnog područja i predsjednik vojnog suda. Umro 1985. u Osijeku.

[3] u NOVJ od 1941. Bio je borac, komesar čete, zamjenik političkog komesara i komesar bataljona. Politički komesar Daruvarskog partizanskog odreda.

Jedan od organizatora ustanka na Bilogori. Bio je sekretar Opštinskog i Kotarskog komiteta KPH Grubišno Polje i Daruvar. Poslije rata bio je na odgovornim dužnostima u društveno-političkim organizacijama. Predsjednik Skupštine opštine i kotara Daruvar i Grubišno Polje, savezni narodni poslanik. Živi u Kutini.

[5] u NOVJ od 1941. Bio je borac, komandir voda i čete. Zamjenik komandanta i komandant bataljona. Komandant Psunjskog vojnog područja. Umro 1984. u Drago viču kod Pakraca.

[6] u NOVJ od 1941. Bio je borac, zamjenik političkog komesara i politički komesar čete. Teško ranjen u Okučanima 22. I 1943. i posle nekoliko dana od zadobijenih rana umro u partizanskoj bolnici na Psunju (Raščanska rijeka).

[7] u NOVJ od 1942. Bio borac, desetar, komandir voda i komandir čete, zamjenik komandanta bataljona i komandant bataljona; komandant Podravskog partizanskog odreda.

[8] Poginuo je kao komandant 3. bataljona Osječke brigade u selu Krndiji kod Đakova u julu 1944. Kao borac i rukovodilac isticao se hrabrošću.

[9] u NOVJ od 1942. Bio je borac, desetar i politički delegat voda. Poginuo je kao komandir čete u 2. bataljonu, avgusta 1943. u s. Rašenici kod Grubišnog Polja.

Španski borac i u NOVJ od 1941. Bio je komandir topovskog odjeljenja, zamjenik komandanta bataljona, komandant bataljona, zamjenik komesara brigade i divizije. Ge- neral-potpukovnik u penziji.

[11] u NOVJ od 1941. Bio je: borac, komandir voda i čete, zamjenik komandanta bataljona i politički komesar bataljona. Poginuo je u Našicama novembra 1944. i sahranjen u s. Podgorju.

[12] od prvih dana stupanja u NOVJ prošao je put od borca i puškomitraljesca do zamjenika političkog komesara 1. slavonske NOU brigade. Poginuo je na Motajici u centralnoj Bosni, 7. aprila 1944. i sahranjen u selu Jadovici kod Prnjavora.

[13] u NOVJ od 1942. Bio je borac, desetar, komandir voda i čete. Zamjenik intendanta brigade i divizije. Bio je ranjen u novembru u napadu na Našice i, poslije nekoliko dana umro od zadobijenih rana u partizanskoj bolnici.

[14] \j NOVJ od 1941. Bio je hrabri puškomitraljezac u 12. slavonskoj brigadi, politički delegat voda, zamjenik i politički komesar čete; zamjenik političkog komesara bataljona, i na radu u službi bezbjednosti.

[15] u NOVJ od 1941. Bio je borac, politički delegat voda, politički komesar čete 1. ba

[16] u NOVJ od 1941. Bio je jedan od prvih boraca u partizanskoj grupi koju je osnovao Dako Puač u jesen 1941. Vršio je dužnost desetara, komandira voda i čete; zamjenik komandanta bataljona.

23?) Bio je borac, desetar, komandir voda, komandir čete; zamjenik komandanta bataljona i komandant bataljona. Poginuo kao komandant bataljona u 21. slavonskoj brigadi novembra 1943. u okolini Bjelovara.

[18] u NOVJ od 1942. Bio je borac, politički delegat, politički komesar čete i bataljona. Umro 1982. u Slavonskoj Požegi.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument