Jovan Kokot: DVANAESTA SLAVONSKA
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


Napad na Podravsku Slatinu

 

Noću 6/7. decembra 1942. Brigada je izvršila iznenadni napad na kotarsko mjesto Podravsku Slatinu. Osnovni cilj napada bio je da se neprijatelj iznenadi i stvori situacija koju nije očekivao. Zbog iznenađenja, neprijatelj je bio paralisan. Koristeći se ratnim lukavstvom, smjelošću i partizanskom vještinom ratovanja, borci 1. i 2. čete 2. bataljona likvidirali su neprijatelja u samom centru grada za nešto više od jednog sata, ali bez ispaljenog metka. Ostala je nelikvidirana žandarmerijska stanica i ustaški tabor zbog iznenadno izgubljenih veza i međusobnog sukoba 2. čete 3. bataljona i 1. čete 4. bataljona. Zarobljeno je 60 domobrana, nekoliko legionara i 4 oficira. Ubijeno je i ranjeno oko 50 neprijateljevih vojnika. To je najmanje, jer se tačan broj nije znao. Neprijateljeva posada u Podravskoj Slatini pripadala je 4. pješadijskom puku 4. gorskog zdruga Prve gorske divizije »Ante Pavelić«.[1] Zaplijenjeno je 70 pušaka, 8 puškomitraljeza, 3 automata i 10 hiljada metaka. Zaplijenjene su i velike količine pšenice, kukuruza, soli, šećera i druge ratne opreme. Evakuacija ratnog plijena izvršena je u toku noći sa pedeset zaprežnih kola.

U ovom napadu istakle su se 1. i 2. četa 2. bataljona sa komandirima četa Franjom Hemetekom i Radomirom Markovićem Salkom. Ipak glavni junak prepada bili su vodnik iz 1. čete Milorad Vidović[2]i desetar Pero Dobričić.[3] Neposredno prije napada desetina Pere Dobričića kretala se na čelu prethodnice 2. bataljona u ulozi patrole i izviđačke grupe. U toj ulozi, borci su nosili domobranske kape. Na ulazu u grad, desetina je naišla na stražara koga je snalažljivi desetar Dobričić obmanuo, predstavljajući se kao vođa domobranske ophodnje. Stražar je brzo savladan, bez otpora, a od njega su dobijeni znaci za noćno raspoznavanje. Sa dobijenim znacima 1. i 2. četa ušle su bez ikakvog ometanja u centar Podravske Slatine. U centru su naišli na Vatrogasni dom koji je bio pun neprijateljskih vojnika, jačine jedne satnije, a ispred Doma stražar je drijemao. Dok su jedni ležali na slami prostrtoj na podu, drugi su igrali karte i zabavljali se. Oružje je brio složeno u »kupe« na sredini sale. Prvi se snašao i brzo reagovao desetar Luka Vuković iz sela Dereze.[4] On je onesposobio stražara bez upotrebe oružja, a zatim je Milorad Vidović kroz prozor ubacio jednu za drugom tri bombe od po jednog kilograma. Poslije eksplozije, u dvorani je nastao metež, pomiješan sa jaucima i dozivanjem ranjenih neprijateljevih vojnika. Vodnik Vidović djelovao je i dalje smjelo i odlučno. Uskočio je kroz prozor, zajedno sa Perom Dobričićem i Stojanom Prodanovićem, među ranjene i poginule. Pokupili su puške, puškomitraljeze i drugu vojnu opremu i sve to kroz prozor izbacili na ulicu. Podvig vodnika Vidovića doveo je do potpunog uspjeha u Podravskoj Slatini, i njemu pripada zasluga za zaplijenjeno oružje.[5]

U prepadu na neprijatelja nije ispaljen nijedan metak, a od boraca koji su učestvovali u napadu, nije bilo ni ranjenih ni poginulih. Ostali bataljoni, koji su učestvovali u prepadu na Podravsku Slatinu, djelimično su izvršili svoje zadatke. Zauzeta je željeznička stanica, ali nije likvidirana žandarmerijska stanica i ustaški tabor. U toku približavanja neprijateljevim položajima zbog pomrčine i kiše koja je lila, 3. četa 3. bataljona i 1. četa 4. bataljona izgubile su orijentaciju, međusobno se sudarile i izmijenjale mitraljeske rafale, od kojih su dva borca lakše ranjena.[6] Na obezbjeđenju napada od Virovitice i Miokovićeva nalazio se 1. bataljon 12. slavonske brigade. U kraćoj borbi bataljon je likvidirao manju ustašku posadu i noćnu stražu u selu Cabuni, deset kilometara sjeverozapadno od Podravske Slatine, a zatim zaposjeo položaje za odbranu. Kao pomoć posadi u Podravskoj Slatini upućena je jedna konjička satnija iz Virovitice, a iz Miokovićeva oklopni voz sa 50 legionara i folksdojčera. Oklopni voz naišao je na minu, 2 km sjeverozapadno od Cabune. Tu se razvila borba, gdje je neprijatelj, po sopstvenom priznanju, imao 2 poginula i 3 ranjena vojnika.

Komanda 2. domobranskog zbornog područja u Slavonskom Brodu, u svom operativnom izvještaju, priznaje da su dijelovi 4. pješadijskog puka u Podravskoj Slatini bili prisiljeni na predaju.[7] Međutim, u istom izvještaju navodi se da je 1. slavonska brigada imala sto mrtvih i dvanaest zarobljenih, i da su zarobljeni prilikom pokušaja bjekstva, ubijeni.[8]

Poslije gotovo mjesec dana uspješnih pritisaka, obmana, opsada i iznuravanja neprijatelja, Brigada je konačno pristupila realizaciji druge faze. Organizovala je napad na Voćin. Sve ranije borbene mjere preduzete su da bi se olakšao napad na Voćin.[9] Većina boraca tukla se protiv neprijatelja već godinu dana. Oni su živi svjedoci zvjerskog uništavanja naroda i pljačke njihove imovine. Prije napada na Voćin, primjetno je poraslo raspoloženje boraca za borbu.



16g) Arhiv VII, f. NOP-a, k. 1618, reg. br. 1-15 i Zbornik ..., tom V, knj. 10, dok. 13.

[2] u NOVJ od 1941. Bio je borac, puškomitraljezac, desetar, vodnik, komandir čete, informativni oficir, komandant odreda i komandant mjesta u Skender Vakufu. Poginuo je u januaru 1944. na dužnosti komandanta mjesta u Skender Vakufu.

[3] u NOVJ od 1942. Bio je borac, puškomitraljezac, desetar, komandir čete, zamjenik komandanta bataljona, komandant bataljona i komandant mjesta u Virovitici.

U NOVJ od 1942. Bio je borac, puškomitraljezac i zamjenik komandira čete. Teški vojni ratni invalid.

172> Zbog podviga u prepadu na Podravsku Slatinu, Štab brigade predložio je Štabu 3. operativne zone da Glavni štab Hrvatske pohvali vodnika Milorada Vidovića za hrabrost i snalažljivost, i da ga istakne za primjer drugima. Arhiv VII, f. NOP-a, k. 1618, reg. br. 1—15 i Zbornik tom V, knj. 10, dok. 13.

/ /

[6]) Arhiv VII, f. NOP-a, k. 16, reg. br. 8/1-15.

[7]) Isto.

[8]) U napadu na neprijateljevo uporište u Podravskoj Slatini, Brigada nije imala gubitaka od neprijateljeve vatre, jer su 1. i 2. četa 2. bataljona izvršile svoje zadatke bez ispaljenog metka. Lakše su ranjena samo dva borca zbog međusobnog sukoba 3. i 4. bataljona prije početka napada. Jedini borac koji je poginuo u Podravskoj Slatini bio je Savo Komnenac iz sela Grahovljana. Od teške rane na putu za bolnicu umro je Bogdan Gašparević iz Velike Barne kod Grubišnog Polja. Pored njega, bio je ranjen i komandir voda 3. čete 1. bataljona Nikola Dančilović. Međutim, poginuli borci i ranjeni komandir voda pripadali su 1. bataljonu koji se nalazio na obezbjeđenju napada prema Virovitici i Miokovićevu. Prema tome, izvještaj komande 2. domobranskog zbornog područja koji se odnosi na poginule i zarobljene borce 1. slavonske brigade nije tačan.

[9]) Arhiv VII, f. NOP-a, k. 102 B, reg. br. 23-3.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument