Jovan Kokot: DVANAESTA SLAVONSKA
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


Oslobođenje Voćina

 

U Voćinu se nalazila 2. bojna iz sastava 4. gorskog zdruga 1. gorske ustaške divizije.[1] Bojna je mješovito sastavljena od ustaša, Nijemaca, folksdojčera, legionara, žandarma i domobrana. Ukupno 500-550 neprijateljevih vojnika naoružanih sa 30 puškomitraljeza i 6 teških mitraljeza, a ostali puškama. Neprijateljeva odbrana bila je organizovana u tri pojasa: prvi, oslanjao se na spoljnu odbranu i park; drugi pojas i težište odbrane nalazili su se u centru Voćina, s osloncem na veći broj bunkera, rovova i objekata od tvrdog materijala: hrvatski dom, žandarmerijska stanica, ustaški tabor, šumarija, Kosanovića kuća, nova i stara zgrada opštine, Hrešićeva kuća, električna centrala, kao i teški mitraljez na tornju katoličke crkve. Treći pojas odbrane nalazio se na Kalvariji.

Poslije šesnaest sati neprekidne žestoke borbe, nekoliko ponovljenih juriša koji su se smjenjivali noću 11/12. decembra 1942. i s ponovljenim protivnapadima neprijatelja, Voćin je konačno zauzet 12. decembra oko 11 sati. Likvidacijom neprijateljevog uporišta u Voćinu Brigada je prešla Rubikon, jer je Štab Brigade naredio da likvidacija neprijatelja u Voćinu treba da dovede do dalje prekretnice oružane borbe u Slavoniji.178 To je bila akcija koja je politički i psihološki snažno djelovala na stanovništvo u okolnim selima i na stanovništvo u čitavoj Podravini sve do rijeke Drave. Pobjeda u Voćinu doprinijela je masovnom prilivu novih boraca u 1. slavonsku brigadu i partizanske odrede. U Voćinu je ubijeno 20 neprijateljevih vojnika i 176 zarobljeno. Zaplijenjeno je 190 pušaka, 15 puškomitraljeza, jedan teški mitraljez, 6 pištolja, 50 hiljada metaka, 250 ćebadi, 100 šatorskih krila i veće količine raznog ratnog materijala.

U napadu na Voćin Brigada je imala: 7 poginulih i 21 ranjenog borca.179 Preko 50% neprijateljevih vojnika, uglavnom ustaša, Nijemaca, žandarma i legionara, uspjelo se probiti iz uporišta u pravcu Miokovićeva i Pivnica. Prilikom planiranja i organizovanja napada na Voćin, Štab Brigade je vršio temeljitu procjenu neprijateljevih snaga i mogućnost njegove odbrane. No, nije bio dovoljno pronicljiv u procjeni neprijateljevih mogućnosti i namjera u trenutku kada njegov odbrambeni sistem bude narušen u tolikoj mjeri, i kada ostaje samo jedno jedino rješenje, proboj ili predaja.

Poslije duže borbe u kojoj je neprijatelj uhvaćen u klješta, i trpio gubitke odlučio se za proboj i to u pravcu Miokovićeva i Daruvara, gdje mu se nalazila matična jedinica - 4. gorski zdrug. Rezerva Štaba Brigade (1. četa 3. bataljona) koja se nalazila u selu Kometniku, oko 1 km od Voćina, nije mogla da bude upotrebljena u kritičnom trenutku i da spriječi proboj i bjekstvo neprijatelja. Neprijateljev uspješan proboj navodi na razmišljanje o propustu koji je ovog puta učinjen, a koji se ponovio još dva puta na istom mjestu, na istom pravcu i na gotovo isti način prilikom drugog i trećeg napada na Voćin, u januaru i maju 1943.



[1]) Isto, k. 16, reg. br. 9/1-9.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument