Jovan Kokot: DVANAESTA SLAVONSKA
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


Napad na Stražeman

 

U martu 1945. 12. proleterska brigada korišćena je kao leteći odred, s jednog na drugi kraj oslobođene teritorije. Njen zadatak bio je da spriječava iznenadne napade neprijateljevih jedinica u sjevernom dijelu Požeške kotline, zatim u pravcu Banove Jaruge, Garešnice, Grubišnog Polja, Pivnice, Cabune i Podravske Slatine. Brigada je učestvovala i u napadu na Stražeman.

U Stražemanu i selu Draga nalazio se 1 bataljon Nijemaca iz sastava njemačkog 5. policijskog puka. Naoružan sa 18 puškomitraljeza i mitraljeza, 4 topa 37 mm i 2 teška minobacača. Ukupno oko 700 njemačkih vojnika.[1] U napadu na Stražeman učestvovala je 18. NOU brigada, naoružana sa 82 puškomitraljeza i mitraljeza i sa oko 2000 mina za teške minobacače. Početak napada bio je 21. mart u 4 sata. I pored brojne i vatrene nadmoćnosti, nakon četrnaestosatne borbe, neprijateljevo uporište u Stražemanu nije likvidirano.

Oko 8 sati 21. marta 1945. iz Slavonske Požege neprijatelj je intervenisao jakim snagama, podržanim artiljerijom, minobacačima, tenkovima i avionima. Treći i 4. bataljon 12. proleterske brigade nisu se dobro držali. Poslije kraće borbe počeli su odstupati, jer nisu postupili po naređenju Štaba Brigade da na položaju iskopaju rovove za stojeći stav. Tako je neprijatelj, bez većeg napora, uspio da izbije na liniju Aleksandrovac - kota 220 i 222. Tom prilikom ranjen je politički komesar 1. bataljona Dušan Karagić[2] i politički komesar 4. bataljona Tadija Vučković. Dalje prodiranje neprijatelja zaustavljeno je angažovanjem 1. i 2. bataljona, ali se borba vodila sve do 14 sati kada je neprijatelj odstupio u pravcu Slavonske Požege. Na mostu kod sela Draga, teško je ranjen Aleksandar Jovanović, zamjenik političkog komesara 2. bataljona. Od teške rane umro je u bolnici. U toku borbe 12. proleterska brigada imala je 18 boraca izbačenih iz stroja, od čega 12 poginulih i 6 ranjenih boraca. Nakon kraćeg odmora u selima na sjeveru Požeške kotline, Brigada je došla u Lipik i ustanička sela Kukunjevac i Bujavicu.



U selu Velika nalazile su se 2 čete Nijemaca. U Slavonskoj Požegi 3 bataljona sa 2000 vojnika i baterijom topova 105 mm.

[2]) U to vrijeme Dušan Karagić je bio najbolji politički komesar bataljona u 12. proleterskoj NOU brigadi.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument