Jovan Kokot: DVANAESTA SLAVONSKA
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


Oslobođenje Jamarica i demonstrativni napad na Banovu Jarugu

 

Nakon prikupljenih podataka o neprijateljevim uporištima, Štab 12. proleterske NOU brigade samoinicijativno je donio odluku da izvrši napad na neprijateljevo uporište Jamarice, kod Banove Jaruge. U uporištu se nalazilo 300 njemačkih vojnika naoružanih sa 7 mitraljeza i baterijom topova 100 mm. U susjednom selu Krivaju, nalazila se jedna njemačka četa naoružana sa 8 njemačkih lakih mitraljeza i 2 topa 100 mm. Obje neprijateljeve posade u Jamaricama i selu Krivaj, pripadale su artiljerijskom divizionu iz sastava njemačke divizije »Tigar«, čiji se štab nalazio u selu Lipovljanima. Neprijateljeva odbrana u Jamaricama i selu Krivaj oslanjala se na lako izgrađene bunkere, saobraćajnice i pješadijske zaklone. U napadu na Jamarice učestvovao je 1, 3. i 4. bataljon, dok se 2. bataljon nalazio na obezbjeđenju Štaba 6. udarnog korpusa u Daruvaru.

Napad na Jamarice počeo je 28. marta 1945. u 23 sata. Noću se vodila žestoka borba sa Nijemcima koji su se žilavo branili i vodili borbu za svaki rov i za svaku kuću, ali, i pored toga, nisu izdržali. Poslije 6 sati obostrano oštre borbe, Jamarice su oslobođenje, a neprijatelju su naneseni gubici u poginulim i ranjenim. Zaplijenjena su 2 topa 100 mm sa 50 artiljerijskih granata, 4 laka njemačka mitraljeza, manje količine pješadijske municije i druge ratne opreme. U napadu se istakao Štab 4. bataljona a naročito komandir 3. čete Jovo Raduka, te komandir Prateće čete Oto Vajman i drugi.

Demonstrativni napad na Banovu Jarugu izvršio je Vojvođanski bataljon.2^ S obzirom na to da se demonstrativni napad povoljno razvijao, on se pretvorio u stvarni napad na Banovu Jarugu. Pod uraganskom vatrom Vojvođani su uspjeli da naprave prolaz u žičanim preprekama i minskim poljima, i da likvidiraju nekoliko neprijateljevih bunkera. Šteta je što nisu imali jaču artiljerijsku i minobacačku podršku, s obzirom na povoljan ishod demonstrativnog napada. Na opšte iznenađenje, moglo se dogoditi da Vojvođani likvidiraju neprijateljevu posadu. U napadu se istakao čitav bataljon na čelu sa komandantom, Slavkom Badanjcem.[1]



2y) Slavko Badanjac poginuo u saobraćajnoj nezgodi 1974.

Brigadne novine - »Brigadir« 12. proleterske brigade.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument