Jovan Kokot: DVANAESTA SLAVONSKA
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


Paljenje željezničke stanice Londzica - rušenje željezničke pruge i našičkog vodovoda

 

Poslije izvršenih kadrovskih izmjena, organizacionog sređivanja i kraćeg odmora, Brigada je noću 1 /2. novembra izvršila napad na željezničku stanicu Londžice.[1] Selo Londžica nalazi se istočno od komunikacije Slavonski Brod - Našice. U uporištu se nalazilo 120 legionara dobro naoružanih, a odbrana se oslanjala na dvanaest solidno izgrađenih bunkera. U napadu su učestvovali dijelovi 2. i 3. bataljona, a 4. bataljon se nalazio na osiguranju. Neprijatelj se žilavo branio, s prelaskom u protivnapad i blisku borbu prsa u prsa. Borba ja trajala četiri sata. Zauzeto je sedam bunkera i ubijeno 5 legionara. Zaplijenjeno je 5 pušaka i 1800 metaka. Gubici Brigade: trojica lakše ranjena. Zapaljena je željeznička stanica i porušena pruga u dužini do sto metara, a telegrafsko-telefonske veze u pravcu Našica porušene u dužini od 1 kilometra. Dijelovi 2. bataljona koji su se nalazili na obezbjeđenju prema Našicama, uništili su jednu lokomotivu koja se kretala od Našica prema Londžici. Dijelovi 4. bataljona porušili su našički vodovod na Tošinom brdu i uništili sve instalacije, tako da su Našice ostale duže vremena bez pitke vode.

Napad na Londžicu taktički nije dovršen, a mogao je, da je produžen u toku dana. Poslije neuspjeha u Gradištu, Štab Brigade bio je oprezan i nije želio da rizikuje intervenciju iz Osijeka i Slavonskog Broda. Poslije borbe u Londžici Brigada je izvršila pokret na istok u pravcu tromeđe k. 263 i izbila na liniju Našice-Živčane (k. 212)-Levanjska Varoš nedaleko od Đakova. U šumi Živčane zatečen je veliki zbijeg od oko dvjesta ljudi, žena i djece. Najviše ih je bilo iz srpskih sela istočne Slavonije: Bračevaca, Podgorja, Poganovaca i Budimaca, a bilo je čak i iz sela Bobote i Pačetina kod Vukovara.

Dolaskom Brigade na ovaj sektor neprijatelj je odmah reagovao, i pojačao uporište Našice sa devet domobranskih satnija (četa). Prije dolaska Brigade na ovaj sektor, u uporištu se nalazilo svega oko dvjesto domobrana. Brigada se poslije nekoliko dana, po naređenju Štaba III operativne zone vratila na Krndiju, a odatle preko grebena Papuka u centralni dio Slavonije: Šušnjare, Vučjak i Mrkoplje.



[1] Arhiv VII, f. NOP-a, k. 1481, reg. br. 17/8.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument