Jovan Kokot: DVANAESTA SLAVONSKA
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


Uspješna zasjeda kod sela Grizića

 

Po naređenju Štaba 1. slavonske brigade, Štab 2. bataljona organizovao je zasjedu na cesti Slavonski Brod - Pleternica kod s. Grižića. Oko 12 sati na zasjedu 2. čete naišao je njemački kamion koji se kretao od Pleternice u pravcu Slavonskog Broda. Puškomitraljezac Milan Knežević,[1] zvani »Polimljot« iz sela Koturića, precizno je gađao i ubio dva njemačka podoficira, vozača kamiona i pratioca. U zaplijenjenom kamionu koji je pripadao intendanturi Ajnzacštafel bataljona »Princ Eugen« iz Kule, nalazilo se oko 50 kg »gavrilovićeve« salame, 1000 kg brašna, nekoliko stotina jaja, oko 40 kg butera, 250 litara konjaka i likera, dosta šećera i čokolade. Dio zaplijenjenih namirnica podijeljen je narodu, a ostatak je zadržan u intendanturi Brigade.[2] U ovoj akciji naročitu snalažljivost ispoljio je komandant bataljona Jovan Bogdanović Geco.

Nalazeći se na Dilju u neposrednoj blizini Slavonskog Broda, Štab 1. brigade nije bio u nedoumici u vezi sa daljim prodiranjem u istočnu Slavoniju, do linije: Slobodna Vlast-Paučje-Našice, pa je odlučio da u Dugom Luku pređe na istočne obronke Krndije. Bilo je i prijedloga da Brigada izvrši nekoliko manjih akcija u okolini Slavonskog Broda da bi pružila moralnu i političku pomoć partijskoj organizaciji u Slavonskom Brodu.

U prodoru od Nove Gradiške do Slavonskog Broda jedinice Brigade pratila je neprijateljeva avijacija. Radi zaštite od avijacije Štab je odlučio da Brigada maršuje noću, a danju da se odmara u selima, ostavljajući jaka osiguranja na pravcima odakle se očekivala neprijateljeva intervencija. Kretanje Brigade neposredno uz glavnu željezničku magistralu Zagreb-Beograd i brojne drumske komunikacije na izuzetno osjetljivom terenu za neprijatelja, bio je svojevrstan izazov, te to nije moglo ostati nezapaženo, pogotovo što su jedinice prolazile kroz sela koja su prvi put vidjela naoružane partizane. Zbog toga njemačke komande u Novoj Gradiški, Slavonskoj Požegi, Komanda 2. domobranskog zbornog područja u Slavonskom Brodu, gdje se privremeno nalazila i Komanda njemačkih trupa u NDH, poduzimaju napad na 12. slavonsku brigadu na njenom maršu kroz istočnu Slavoniju.



[1]> U NOVJ od 1941. bio je puškomitraljezac i junak sa Begovače, komandir voda i komandir čete.

123) Arhiv VII, f. NOP-a, k-1481, reg. br. 17/8.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument