Jovan Kokot: DVANAESTA SLAVONSKA
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


Iznenađenje u selu Lovčić

 

Nalazeći se u selu Lovčić, Brigadu su 26. oktobra oko 16 sati, iznenadno napale dve satnije iz sastava 4. gorskog zdruga iz Slavonske Požege, koji je pripadao 1. gorskoj diviziji tzv. »branioci Višegrada«, i po zlu poznati koljači u ofanzivi na Kozari juna 1942. U trenutku dok su se vršile pripreme za politički zbor, koji je trebalo da se održi sa narodom u sredini sela, neprijateljevi izviđački dijelovi privukli su se, a zatim poslije pristizanja glavnih snaga, otvorena je snažna vatra sa svih strana. Borci 2. i 4. bataljona, iako iznenađeni, brzo su reagovali, i jurnuli na neprijatelja. Razvila se žestoka borba koja je trajala puna dva sata i, tek ponovljenim jurišem 1. čete 2. bataljona i 1. čete 4. bataljona, u sadejstvu sa dijelovima 3. bataljona, neprijatelj je razbijen i natjeran u bjekstvo pod zaštitom mraka. U oštroj borbi neprijatelj je na bojnom polju ostavio 8 poginulih, 10 ranjenih i dva zarobljena legionara. U borbi je poginuo i komandir satnije. Zaplijenjena su 3 puškomitraljeza, 5 pušaka i 1700 metaka. Drugi bataljon, iako je bio iznenađen, imao je samo jednog poginulog i dva ranjena borca. U ovoj borbi i starješine i borci 2. i 4. bataljona ispoljili su snalažljivost i nisu se dali zbuniti iznenadnim napadom neprijatelja. Ali, i komandant 3. bataljona Josip Antolović Hrvat[1] ispoljio je punu inicijativu i snalažljivost. I komandir 1. čete 3. bataljona Borislav Mioljević,[2] koji se sa četom nalazio na obezbjeđenju prema Slavonskom Brodu, samoinicijativno je poveo jedan vod boraca i napao neprijatelja s leđa.

Ovaj primjer samoinicijative bio je jedna od glavnih odlika starješina svih stepena, a posebno komandira čete koji su u to vrijeme bili organizatori i glavni nosioci borbe. Rano u zoru 27. oktobra, Brigada je ušla u selo Odvorce, 12 kilometara od Slavonskog Broda.



u NOVJ od 1941. Bio je borac i komandir čete u Mačvanskom partizanskom odredu 1941. Komandant bataljona, zamjenik komandanta brigade, komandant brigade i komandant divizije. Narodni heroj Jugoslavije. General-pukovnik u penziji.

[2]) U NOVJ od 1941. Bio je borac, komandir voda i čete, zamjenik komandanta bataljona, komandant bataljona, zamjenik komandanta i komandant brigade.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument