Jovan Kokot: DVANAESTA SLAVONSKA
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


Priznanje 12. brigadi za prvih petnaest dana takmičenja

 

Na skromnoj svečanosti u Levanjskoj Varoši, pred postrojenom Brigadom 30. juna 1944. komandant, major Ivan Senjuk »Ujak« primio je divizijsku zastavu od Nikole Demonje, komandanta 12. divizije, kao znak priznanja za postignute rezultate u proteklih 15 dana. Primajući zastavu iz ruku komandanta Divizije, Ivan Senjuk je rekao: »Pod znamenjem ove crvene zastave, borci i rukovodioci 12, brigade još žešće će tući mrskog okupatora i domaće izdajice na svakom koraku, dok ne oslobode našu napaćenu zemlju«. Zastavu je, zatim, predao 2. bataljonu kao najboljem u Brigadi. Na maršu i u borbi zastavu je nosio najbolji borac u Bataljonu, Đuro Vrbaskija.

Takmičenje je bilo već organizovano i osjećalo se u svim četama i bataljonima. Tako je bilo u 12. udarnoj, Osječkoj, 18. i u Češkoj brigadi.

Svi su se takmičili za naziv najbolje brigade, divizije i korpusa u Hrvatskoj. Borbe su vođene bez prestanka, a 12. brigada se takmičila. U bataljonima je bujao život, pjesma se čula na svakom maršu. U četama su se noću pisale male džepne novine. Borci su pisali, a starješine su savjetovale. Dan ima 24 sata, ali borci rade 20 sati dnevno. To je bilo za pobjedu, za napaćeni narod, za domovinu.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument