Jovan Kokot: DVANAESTA SLAVONSKA
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


Veliko takmičenje za najbolju brigadu u Hrvatskoj

 

Od 15. do 30. juna 1944. sve starješine 12. NOU brigade, partijska i skojevska organizacija bili su angažovani na pripremanju i organizaciji tromjesečnog međukorpusnog takmičenja koje je raspisao Glavni štab Hrvatske za najbolji korpus i najbolju brigadu u Hrvatskoj. Takmičenje je počelo 15. juna i trajalo je do 15. septembra 1944. Prije donošenja odluke o takmičenju, Glavni štab Hrvatske izvršio je analizu stanja u partizanskim jedinicama i našao: »Da je Narodnooslobodilačka vojska prerasla u modernu regularnu armiju, ali je i pored toga zadržala izvjesne partizanske karakteristike. U vezi s tim, razvitak mnogih naših vojnih rukovodilaca išao je u raskorak. Zaostali su iza razvoja naše vojne organizacije. Ova zaostalost se ogleda ponekad u izgledu i opremi jedinica, ponekad u pogriješnim procjenama situacije i nezrelim odlukama, u slabom iskorišćavanju oružja, sredstava i jedinica u borbi, odsustvu prodornosti i uporosti, što dovodi do neuspjeha sa izvjesnim štetnim posljedicama.

Da bi se te slabosti otklanjale na najbrži način, Glavni štab Hrvatske zakazuje međukorpusno takmičenje unutar pet korpusa. Korpus koji postigne najbolje rezultate na vojničkom i organizacionom polju biće od Glavnog štaba Hrvatske proglašen kao najbolji korpus u Hrvatskoj i dobiće zastavu Glavnog štaba Hrvatske. Na kraju takmičenja štab korpusa, u dogovoru sa štabovima divizija i brigada, treba da organizuje komisiju koja će utvrditi koja je brigada najbolja u korpusu. U Hrvatskoj je tada bilo 5 korpusa: 4, 6, 8, 10. i 11 u kojima je bilo 14 divizija ili 42 brigade. Na ovakav način Glavni štab Hrvatske dobiće podatke o najboljoj brigadi u svakom korpusu. Najbolja, od pet najboljih brigada u pomenutim korpusima, biće proglašena proleterskom. Najbolji korpus biće proglašen od Glavnog štaba Hrvatske, na osnovu opšteg uspjeha i rada svih jedinica i korpusne vojne oblasti koji će prilikom obilaska, te na osnovu podataka izvještaja, utvrditi Glavni štab Hrvatske. Brigade su se takmičile po sljedećim pitanjima:

1) Koja će brigada najbolje organizovati i realizovati strojevu obuku: postrojavanje, maršovanje, stražarsku službu, uspostaviti najčvršću strojevu i borbenu disciplinu, razviti pravilne starješinske i drugarske odnose.

2) Čiji će borci biti najčišćiji u ličnoj higijeni: čistoća rublja, odjeće i obuće i sa najpotpunijom i najispravnijom opremom s propisnim kapama.

3) Koja će brigada imati najpotpuniji formacijski sastav prema naređenju Vrhovnog štaba NOV i POJ i kasnije dopune Glavnog štaba Hrvatske.

4) U kojoj će brigadi biti organizovane i najbolje funkcionisati sve jedinice i pomoćne službe.

5) Čiji će borci postati najbolji majstori oružja i borbe. Ovdje ulazi vještina i brzina u rukovanju oružjem i gađanju, te u korišćenju oružja i drugih okolnosti u borbi.

6) U kojoj brigadi su u borbama najviše došla do izražaja sva raspoloživa sredstva jedinice, te najbolje ostvareno sadejstvo.

7) Koji će komandant brigade, odnosno štab brigade, pokazati najbolje majstorstvo u izvođenju bojeva i ispoljiti smjelost u kombinacijama i propisno postupati u svim bojevim radnjama.

8) Koji je štab brigade i svi vojni rukovodioci, najbolje izučili vojnu teoriju i primjenili Titovu taktiku.

9) Koja je brigada izvela najviše uspješnih borbi i nanijela neprijatelju najveću štetu. Ovdje ulaze svi ljudski i materijalni gubici.

10) U kojoj je brigadi najintenzivniji politički rad i kulturno-prosvjetni život, te pomogla narodu u poljskim radovima. Najbolje ispunjavanje zadataka po svim pitanjima (tačkama), tokom cijelog takmičenja, daje ocjenu od 10 poena, podrazumijevajući ispunjavanje zadataka bez greške, odnosno postići najveći mogući rezultat«.

Glavni organizator takmičenja u 12. diviziji bio je politički komesar Otmar Kreačić. On je gotovo svakodnevno obilazio brigade i bataljone, održao na desetine sastanaka, bodrio i učio političke komesare i sve starješine kako treba tući i mrziti neprijatelja na svakom koraku, rukovati oružjem, opismenjavati nepismene drugove, pisati članke, uređivati džepne i zidne novine, organizovati dramske sekcije, pjevačke horove i razvijati drugarstvo između pojedinaca, četa, bataljona i brigada. Na taj način postignuto je da je takmičarski duh ušao u svakog borca i u svakog starješinu i postao njegova svojina. Politički komesari su uspjeli da ostvare svakodnevnu evidenciju o svemu onome što je urađeno u toku dana.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument