Jovan Kokot: DVANAESTA SLAVONSKA
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


Partijsko savjetovanje u Novoj Vesi

 

Na osnovu odluke Brigadnog komiteta, 28. i 29. marta 1944. održano je u Novoj Vesi dvodnevno partijsko savjetovanje. Vatrogasni dom bio je svečano ukrašen sa slikom vrhovnog komandanta Josipa Broza Tita, zastavama i parolama koje su posvećene Narodnooslobodilačkoj vojsci, bratstvu i jedinstvu, CK KPJ, Sovjetskom Savezu, Crvenoj armiji, odlukama AVNOJ-a, saveznicima, zatim parole o zabrani povratka kralju Petru u zemlju itd. Na savjetovanju su bile predviđene 4 tačke dnevnog reda:

1) vojno-politička situacija u zemlji i u svijetu, referent Bata Javorski.

2) rezultati takmičenja u borbi protiv četnika, i politička situacija na terenu Motajice, referenti Ivan Senjuk i Ivica Miličević,

3) o organizacionom stanju u partijskoj organizaciji, izvještaj je podnio Dušan Drlić, sekretar Brigadnog komiteta i

4) o radu skojevske organizacije govorio je sekretar Brigadnog komiteta SKOJ-a Željko Dežmar. Savjetovanju je prisustvovalo oko 250 članova Partije. Jedan dio starješina i članova Partije morao je da ostane u jedinicama radi borbenog obezbjeđenja. Poslije zanimljivog izlaganja Bate Javorskog o vojno-političkoj situaciji u svijetu i u nas, razvila se veoma živa diskusija. Učesnici savjetovanja postavljali su brojna pitanja: o poslijeratnom uređenju Jugoslavije, o otvaranju drugog fronta, o neutralnosti Turske, o sporom napredovanju saveznika u južnoj Italiji, šta će biti sa Njemačkom poslije završetka II svjetskog rata, o našim odnosima sa saveznicima itd. Ipak, najviše pitanja postavljeno je o otvaranju II fronta i o neutralnosti Turske. Na postavljena pitanja odgovarao je Javorski.

Ocenjujući vojnu aktivnost Brigade u borbi protiv četnika Draže Mihailovića, komandant Brigade Ivan Senjuk iznio je rezultate za svaki bataljon posebno, i ocijenio da je u ukupnom bilansu najviše uspjeha u borbi protiv četnika, u vojnostručnom, političkom i prosvjetnom radu, imao 2. bataljon. Na osnovu ukupnih rezultata, 2. bataljon sa Štabom proglašeni su za najbolje u Brigadi (komandant je bio Pero Dobričić, a politički komesar Bogomil Verbole). Na kraju savjetovanja doneseni su zaključci da se nastavi s potjerama dok se ne uništi i posljednja četnička grupa koje još lutaju po terenu. U ocjeni rada skojevske organizacije i njenog rada u Brigadi, istaknuto je da je bila nosilac takmičenja u borbi protiv četnika, ali, isto tako, i u svim drugim aktivnostima - vojnostručnim, političkim i kulturno-prosvjetnim. Članovi Partije i SKOJ-a služili su primjerom. U izvještaju o organizacionom stanju i radu partijske organizacije, rečeno je da u Brigadi ima 328 članova Partije, 187 skojevca, 37 kandidata za člana Partije, i 99 omladinaca članova omladinske organizacije. Iz tabele se vidi stanje partijske i skojevske organizacije po bataljonima i jedinicama (za posebnu namjenu).


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument