Jovan Kokot: DVANAESTA SLAVONSKA
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


Drama Četvrtog bataljona

 

Južno od Maslovara u rejonu Šiprage, 5. januara 1944. odigrala se prava ljudska drama. Neprijateljeve pješadijske i motorizovane snage prodrle su iz Teslića i Banje Luke, i primorali 5. krajišku kozaračku brigadu da se povlači pravcem Kotor-varoš - Maslovare - Šiprage. Vrhunac napetosti bio je kada je neprijateljeva kolona ugrozila partizansku bolnicu u Šipragama. Ranjenike su odbranili herojski borci 5. krajiške brigade (kozaračke), koji su vodili tešku dvodnevnu borbu sa neprijateljem i sa promjenljivim obrtima i to: od Kotor-varoša, Maslovara, Šipraga, pa sve do Korićana, Petrovog Polja i Skender Vakufa. Kod Skender Vakufa Nijemci su došli na 500 metara od bolnice 1. proleterske divizije u kojoj se nalazilo 80 teških ranjenika.[1]

U sličnoj dramatičnoj situaciji u selu Kovačevići, na planini Uzlomac, našao se i 4. bataljon 12. slavonske NOU brigade. Oko 9 sati 5. januara na Bataljon je iznenadno napala njemačka borbena grupa koja je krstarila po zaseocima planine Uzlomac, a vodili su ih četnici. Bataljon je pretrpio teške gubitke od preko 50 boraca izbačenih iz stroja. Od toga je 35 poginulo a 15 ranjeno i nestalo. Izgubljena je i kompletna bataljonska komora sa tovarnim konjima, samarima i postoljima za teške mitraljeze. U borbi je poginuo i zamjenik političkog komesara 4. bataljona Stjepan Pavleković[2] i hrabra bolničarka 3. čete Štefica Serežan.[3] Bataljon bi pretrpio još veće gubitke da nije bilo energičnog i hrabrog komandira 3. čete, Drage Manojlovića iz sela Bobote kod Vukovara i političkog komesara čete Franje Brozovića. Oni su četu poveli u protivnapad i razbili njemačku borbenu grupu, koja se, uz gubitke, povukla u neredu nazad prema selu Kovačevići. Zajedno sa 3. četom Drage Manojlovića u protivnapadu na neprijatelja učestvovali su i zamjenik političkog komesara Brigade Pero Car i sekretar Komiteta SKOJ-a Željko Dežmar.

Sudbinu 4. bataljona 12. NOU brigade doživeo je i 3. bataljon 5. krajiške (kozaračke) brigade. Iscrpljen u napadu na Banju Luku, i u dvodnevnim teškim borbama sa Nijemcima, u odbrani ranjenika i bolnice u Šipragama, zastao je u selu Stopan južno od Šipraga da bi se odmorio. Njemački skijaški odred iznenadno je napao Bataljon i nanjeo mu teške gubitke. Prvi, 2. i 3. bataljon 12. NOU brigade vodili su uspješne borbe od Dervente u dolini rijeke Ukrine, oko Prnjavora, Velike i Male Šnjegotine, Uzlomca, Borje, Maslovara, Šipraga i sve do linije Kerle - Očauš (trig. 1383). Kroz neprijateljeve zamke, koje su postavljene uz pomoć četnika, bataljoni su se probijali u najsurovijim uslovima zime i niskih temperatura. Brigada je bila odsječena od 11. krajiške divizije i prepuštena sopstvenoj sudbini. Nikome nije bilo lako, od boraca pa do Štaba Brigade, svi su bili u nepovoljnoj situaciji, izloženi gladovanju i neprimjerenim naporima. Teškoće s kojima se Brigada borila za vrijeme neprijateljeve ofanzive na centralnu Bosnu, najbolje je izrazio komandant Brigade, Josip Antolović, u depeši koju je uputio Štabu 6. korpusa: »Nalazimo se na liniji Kerle - Očauš. Naš 4. bataljon je razbijen (bio je opkoljen). Izgubio je komoru i tovarne konje, a 50 boraca izbačeno je iz stroja. Od toga 35 poginulo, a ostali su ranjeni i nestali.

Bataljon je bio odsječen od Brigade 7 dana. Borci pričaju strahote koje su nastale kao posljedica gladi, surove zime, divljine bosanskih planina, dubokog snijega i niskih temperatura. Borci su do kraja fizički iscrpljeni. Imamo boraca sa promrzlim stopalima I i II stepena. Ovo je do sada najteža ofanziva za 12. NOU brigadu. Borci su iscrpljeni i gladni, ali je moral dobar. Sa sobom nosimo i svoje ranjenike jer ovdje nema bolnice. Kod Šipraga sreli smo borce 1. proleterske brigade. Poginuo je zamjenik politkomesara 4. bataljona Stjepan Pavleković«.[4]

Još kod Prnjavora 4. januara Brigada je bila razdvojena na 3 borbene grupe. U jednoj grupi bio je 4. bataljon, u drugoj 1. i 2. bataljon, a u trećoj 3. bataljon. Razdvojene borbene grupe kretale su se prema jugozapadu. Išlo se samo naprijed, jer su se pozadi kretale jake njemačke borbene grupe koje su predvodili četnici. U prolazu kroz uske planinske klance i tesnace, sa planinskih grebena i kosa, iz brojnih zasjeda, na bokove Bataljona napadali su četnici. U takvoj situaciji, od nepovjerljivog stanovništva teško je bilo dobiti parče zobenice.[5] Najgore je bilo to što se nije znalo kuda se ide i dokle će trajati pakao neprijateljeve ofanzive, jer, ofanzivu takvih razmjera u najsurovijim uslovima zime, niko nije očekivao.

U ofanzivi u centralnoj Bosni neprijatelj je primjenio novu taktiku. Napadao je na širokom frontu sa velikim brojem kolona (jačine čete do bataljona). Kolone su se kretale na skijama a vojnici maskirani bjelim ogrtačima. U ofanzivi je učestvovalo ukupno oko 40-50.000 neprijateljevih vojnika koji su bili veoma uporni u izvršavanju dnevnih zadataka i bezobzirni u postizanju glavnog cilja.[6] Pošto su borbe prenesene na teren oko Skender Vakufa, Jajca i Travnika, Štab 11. krajiške divizije izdao je 13. januara 1944. borbenu zapovjest iz koje je poznato: »Na komunikaciji Teslić - Pribinić - Klupe - Kotor-varoš - Šiprage nalaze se dijelovi njemačke 187. divizije, a od Maglaja prema Travnik - Turbe - Jajce, nalazi se njemačka 1. brdska divizija. U sadašnjoj situaciji zadatak 12. krajiške brigade je da izviđa pravac Kotor-varoš - Obodnik - Skender Vakuf - Banja Luka. Na komunikaciji prema Tesliću patroliranje je organizovala 5. krajiška brigada. Izviđanje u pravcu Jošavka - Prnjavor organizovala je 14. srednjebosanska brigada. Dvanaestoj slavonskoj NOU brigadi naređeno je da izvrši pokret preko Maslovara do Klupa i rasporedi na prostoriji: Klupe - Pribinić sa zadatkom da istura jače patrole prema Tesliću, Čečavi, Očaušu i Lipnju. Prikupljene podatke o neprijatelju Štab Brigade dostavio je Štabu 11. krajiške divizije. Pored toga, 12. slavonskoj i 14. srednjebosanskoj brigadi naređeno je da ispitaju mogućnost izvođenja vojnih akcija na komunikaciji: Banja Luka - Prnjavor - Derventa.47 U borbama koje je vodila 12. slavonska NOU brigada od 1. do 9. januara 1944. ubijena su 142 neprijateljeva vojnika i oko 300 ranjeno (Nijemci, kozaci i četnici). Zaplijenjeno je 19 pušaka i 1500 metaka. Brigada je imala 114 boraca izbačenih iz stroja. Od toga 54 poginula, 36 ranjenih i 24 nestala borca. Utrošeno je 13400 metaka, izgubljene su 33 puške i 1 puškomitraljez. U toku borbi koje je vodila 12. brigada za vrijeme neprijateljeve ofanzive, prema ocjeni njenog štaba, najbolje su se snašli i uspješno rukovodili svojim jedinicama štabovi 2. i 3. bataljona. U ofanzivi su stečena nova borbena iskustva sa njemačkim, kozačkim i četničkim jedinicama. Neprijatelj je nastupao na širokom frontu izvan komunikacija, planinskim stazama i kroz planinske klance. Napade je izvodio brzo i u kombinaciji sa jednovremenim napadom s fronta, bokova i pozadine. Veći broj neprijateljevih jedinica u toku borbe koristio se skijama.



[1]) Arhiv VII, f. NOP-a k-893 reg. br. 1/3.

[2]) Član KPJ od 1936. U NOB od 1941. Bio je borac, politički komesar čete i zamjenik komesara bataljona. U Kovačevićima je bio ranjen u obje noge. Da ne bi pao neprijatelju u ruke, izvršio je samoubistvo.

[3]) Rođena 1927. u selu Berek kod Garešnice. U NOVJ od septembra 1942. Isticala se u svim borbama kao hrabra i odvažna. U pogledu izvršavanja svojih obaveza služila za primjer svojim drugovima u četi.

[4]) Arhiv VII, f. NOP-a, k. 483 reg. br. 10-47/8.

[5]) Hlijeb umješen od zobenog brašna zajedno s plevom.

[6]) Oko 15 sati 5. januara, neprijatelj je jakim snagama i sa 50 tenkova, oklopnih kola i 100 kamiona, iznenada napao na Kotorvaroš i ugrozio bolnicu u Šipragama.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument