Jovan Kokot: DVANAESTA SLAVONSKA
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


Povlačenje preko Uzlomca i Borje

 

Oko 8 sati 5. januara neprijateljeve snage iz Prnjavora krenule su u više kolona u pravcu sjeverozapada. Jedna kolona napala je na položaje 1. bataljona. Bataljon je pružio otpor i prisilio neprijatelja da privremeno odustane od daljeg napada. Međutim, druge neprijateljeve kolone uspjele su da se ubace u međuprostore između 1. i 2. bataljona, kada je zaprijetila opasnost da bataljoni padnu u poluokruženje.

Treći bataljon je noću 4/5. januara stigao u Gavraniće, u dolini rijeke Bistrice. Tek što je zastao, naišao je odred za gonjenje iz sastava njemačke Operativne grupe i prije nego što su Nijemci izvršili napad, bataljon se brzim i vještim manevrom izvukao na liniju kota 327 - Vučići, a Nijemci su udarili u prazno. U toku dana Bataljon je vodio kraću borbu sa četnicima u rejonu sela Vučići i Karač. U toj borbi Bataljon nije imao gubitaka, ali su četnici zarobili dve drugarice bolničarke: Julu Stanivuković iz Voćina i Ljubicu Stanić iz Donje Pištane kod Orahovice. Zbog dubokog snijega i sa slabom obućom, one su se teško kretale i zaostale iza kolone. Četnici su to iskoristili. Do 18 sati 6. januara Bataljon je stigao u četničko selo Karač, gdje je zanoćio.



[1]) Arhiv VII, f. NOP-a k-893 reg. br. 1/3.

[2]) Član KPJ od 1936. U NOB od 1941. Bio je borac, politički komesar čete i zamjenik komesara bataljona. U Kovačevićima je bio ranjen u obje noge. Da ne bi pao neprijatelju u ruke, izvršio je samoubistvo.

[3]) Rođena 1927. u selu Berek kod Garešnice. U NOVJ od septembra 1942. Isticala se u svim borbama kao hrabra i odvažna. U pogledu izvršavanja svojih obaveza služila za primjer svojim drugovima u četi.

[4]) Arhiv VII, f. NOP-a, k. 483 reg. br. 10-47/8.

[5]) Hlijeb umješen od zobenog brašna zajedno s plevom.

[6]) Oko 15 sati 5. januara, neprijatelj je jakim snagama i sa 50 tenkova, oklopnih kola i 100 kamiona, iznenada napao na Kotorvaroš i ugrozio bolnicu u Šipragama.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument