Jovan Kokot: DVANAESTA SLAVONSKA
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


Borbe na Miškovačkom i Palačkovačkom brdu

 

U ponedeljak 3. januara 1944. godine oko 9 sati neprijateljeve snage koje su došle iz Dervente, jednovremeno su izvršile napad na odbrambene položaje 1, 2. i 3. bataljona. Napad je bio podržan artiljerijom i minobacačima i sa 2 aviona. Taj napad bio je znatno jači nego prethodnih dana, jer je, vjerovatno, izvršen uvođenjem jačih i svježih snaga čiji je borbeni poredak bio ešeloniran po dubini. Poučen iskustvom iz prethodnih borbi, neprijatelj nije napadao komunikacijom Derventa - Prnjavor, već je svoja dejstva usmjerio preko svog desnog i lijevog krila da bi obuhvatao i napadom na bokove razbio odbranu 1. i 3. bataljona, a potom produžio prema Prnjavoru. Na težištu napada neprijatelj je grupisao glavne snage 6. kozačkog konjičkog i 4. lovačkog puka. Odnos snaga na težištu napada bio je 4:1 u korist neprijatelja. Na svom lijevom krilu neprijatelj je pokušao da preko Detlaka siđe u dolinu rijeke Ukrine, a poslije prelaska rijeke, izvrši obilazak na desnom krilu odbrambenog položaja 1. bataljona.

Namjera neprijatelja pravovremeno je osujećena vatrom iz puškomitraljeza i teškog mitraljeza 3. čete, 1. bataljona.

Na odbrambeni položaj 3. bataljona neprijatelj je napadao glavnim snagama koje su bile duboko ešelonirane i usmjerene pravcem: Miškovački mlin - Dubovačko brdo (kota 195), uz podršku artiljerijske i minobacačke vatre i dva aviona. Između 9 i 14 sati, 3. januara 1944. kozaci su jurišali u talasima i izveli 8 juriša, ali je svaki bio zaustavljen na ivici prednjeg kraja odbrambenog položaja uz teške gubitke neprijatelja. Očito, Bataljon se branio veoma umješno. Dvije čete su otvarale vatru s fronta, a 3. četa ugrožavala je desni bok neprijateljevog borbenog poretka. Između 14 i 16 sati kozaci su izvršili još dva napada uz pomoć artiljerije, minobacača i aviona, ali bez naročitog uspjeha. Borci 3. bataljona osjećali su sigurnost u rovovima punog profila, slično kao kod Grubišnog Polja 18. avgusta 1943. i kod Pakraca 20. avgusta 1943. za vrijeme rušenja željezničkog vijadukta. Ispred prednjeg kraja odbrane nalazilo se preko 30 ubijenih kozaka kojima se nije moglo prići ni sa jedne ni sa druge strane. Neprijatelj je zasipao položaje 3. bataljona artiljeriskom i minobacačkom vatrom na koju borci skoro i nisu reagovali, jer su ih štitili duboki rovovi. Tada, a i danas poslije više od 40 godina, može se reći da nije bilo dubokih rovova za stojeći stav, 3. bataljon ne bi bio u stanju da vodi četrnaestočasovnu odbranu protiv neprijatelja koji je bio četiri puta nadmoćniji u živoj sili, a u artiljerijskoj i minobacačkoj vatri apsolutno nadmoćan.

Koliko je važna sigurnost boraca u odbrani, videlo se i po tome da su se oni takmičili u gađanju na neprijatelja, a u borbi se istakla 1. četa, naročito njen komandir Milutin Vujnić koji je ispoljio hrabrost i vještinu u komandovanju. Pored 1. čete istakao se i mitraljeski vod kojim je komandovao Pero Jakovljević. Među borcima koji su se isticali na Miškovačkom i Dubovačkom brdu, bili su: Ivan Moslavac hrabri puškomitraljezac, Marko Taušan,[1] Dušan Marelj, Miloš Crničanin, Lazo Ostojić, Ljuban Prodanović, Petar Žarković, Petar Buzdum, Duka Sekulić, Miloš Todorović, Jelena Trbojević i Petra Milaković.

Padom mraka neprijatelj je obustavio napad i od 18 do 22 sata, ispred odbrambenog položaja Bataljona vladala je tišina. Samo su u kraćim razmacima ispaljene rakete osvjetljavale teren u namjeri da se braniocu onemogući da pokupi oružje i ratnu opremu s poginulih kozaka. Očigledno, neprijatelj nije imao namjeru da se povuče u toku noći, što je bilo neobično i prvi put se događalo u neprijateljevoj borbenoj praksi. Oko 23 sata neprijatelj je bez vatrene pripreme i u najvećoj tišini izvršio klasični noćni prepad na prednji kraj odbrane 3. bataljona. Pod zaštitom tamne noći i zemljišta, kozaci su dopuzali do same ivice rova, a zatim bacili bombe i izvršili snažan juriš.[2] Došlo je do dramatičnog trenutka koji nije očekivan. Neprijatelj je noćnim prepadom postigao potpuno iznenađenje, a borbom prsa u prsa zauzeo je prvu liniju rovova i prisilio 1. i 2. četu na povlačenje. S obzirom na upornost neprijatelja da vodi borbu noću, Štab Bataljona ocjenio je da nema svrhe da se protivnapadom povrati izgubljeni položaj, pa je donio odluku da se povuče na nove položaje. Povlačenjem 3. bataljona sa Miškovačkog brda, kozacima je bio otvoren put prema Prnjavoru, a odbrana 1. i 2. bataljona bila je direktno ugrožena. Međutim, Štab brigade odmah je reagovao i još u toku noći povukao snage 1. i 2. bataljona na novu liniju odbrane Smrekvik (trig. 217) - Palačkovačko brdo u zahvatu komunikacije Smrtići - Prnjavor.



[1]) Marko Taušan bio je kod Virovitice vrlo hrabar borac i kod još hrabrijeg puškomit- raliesca Ivana Moslavca pomoćnik. Poginuo je 3. januara 1944. na Miškovačkom brdu u borbi protiv kozaka.

^or

3?) U toku 3. januara borci 3. bataljona odbili su 10 neprijateljevih juriša. Posljednji 11,

neprijatelj je izveo noću oko 23 sati i uspio da 3. bataljon izbaci s položaja.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument