Jovan Kokot: DVANAESTA SLAVONSKA
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


Nastupni marš u pravcu Srpca i prva borba sa četnicima

 

Oko 8 sati 8. novembra 1943. Brigada je napustila Novu Ves i izvršila marš pravcem: Bosanski Kobaš - Kaoci - Srbac. Kolona je maršovala komunikacijom uz desnu obalu Save, gdje se severni obronci Motajice strmo spuštaju na obalu Save. Na Motajici je pao prvi snijeg, a cilj marša bio je da Brigada prođe kroz sela, demonstrira vojnu snagu, populariše ciljeve NOB-a među narodom i predoči mu skoru propast fašizma, i konačan slom četnika i ustaša.

U selima oko Srbca Brigada se zadržala samo 2 dana, a zatim je, preko zapadnih obronaka Motajice, u oštrom luku prošla kroz sela Grabešnicu, Rakovac i Kunovu čiji su stanovnici bili Poljaci. Poslije jednodnevnog marša Brigada je stigla na cilj u selo Smrtiće. Brigada nije baš prijateljski dočekana pa su se borci i starješine neprijatno osjećali, ali su bili veoma strpljivi i nisu dozvoljavali da budu isprovocirani. Držali su se strogo uputstava dobijenih od Štaba: da je glavni zadatak odvojiti narod od četnika i, u kontaktu s njim, razbijati front koji su stanovnici Smrtića, Lepenica, Ilove, Brusnika, Vlaknice i drugih sela zauzimali prema Brigadi od kada je došla u centralnu Bosnu.

U Smrtićima je 1. četa 3. bataljona preko porodice čiji se sin nalazio u četničkim jedinicama, došla u dodir sa grupom mladića koji su bili četnici. U razgovoru oni su lukavo izjavljivali da bi došli u partizane da se bore protiv Nijemaca i četnika, ali ne smiju bez odobrenja Vlade Vinčiča, komandanta četničke brigade. Sutradan, ti isti mladi četnici otvorili su vatru na 3. bataljon za vrijeme ručka. Naredne noći izazov je bio još drskiji, kada su četnici bacili dvije bombe pod prozor kuće u kojoj se nalazio Štab Bataljona. Do borbe nije došlo, jer je četnička grupa brzo pobjegla.

Do prve borbe sa četnicima dolazi tek krajem novembra 1943. u rejonu sela Kriškovci, Šeškovci, Novi i Stari Martinci, na desnoj obali Vrbasa. Do borbe je došlo kada je komandant 11. krajiške divizije Josip Mažar Šoša9 od Štaba 12. slavonske brigade zatražio jedan bataljon koji bi učestvovao u čišćenju pomenute teritorije. Štab Brigade odredio je svoj 3. bataljon.[1] U toku čišćenja četničke teritorije, bataljon se dobro pokazao i uništio 18 četnika, a 3 je zarobio. Slavonci su tada prvi put vidjeli četnike, zarasle u duge brade i još dužu kosu, pune vašiju, izuzetno prljave i nagrižene pjegavim tifusom: »Zar su ovo četnici koji se bore za kralja i otadžbinu, pitali su borci«. U prolazu kroz selo Kriškovce, Bataljon je za potrebe Brigade izvršio konfiskaciju konja, jer su tovarni i jahaći konji, prilikom prelaza preko Save, ostali u Slavonskom Dubočcu. Konfiskovano je 20 konja, a vlasnicima su date propisne priznanice. Poslije povratka u sastav Brigade, Štab 3. bataljona podnio je izvještaj o rezultatima čišćenja četničke teritorije.

Nalazeći se u Srbcu, Štab Brigade bio je u prilici da preko obavještajne i informativne službe, kojom su rukovodili Lazo Vidovićn i Ivan Buzov, prikupi dovoljno podataka o rasporedu i kretanju četničkih jedinica. U to vrijeme one su bile organizovane u grupama od 25 do 30 četnika. Grupe su bile raštrkane na čitavoj prostoriji oko Motajice, ali su, u suštini, imale više pljačkaški nego vojnički karakter. Odlično su poznavali zemljište sa svim njegovim karakteristikama: uzvišenjima, uvalama, šumarcima, šikarama itd. Imali su odlično organizovanu obavještajnu i informativnu službu sa osloncem na njima naklonjeno stanovništvo tj. rodbinu, čiji su se sinovi nalazili u četničkim jedinicama. Od svih četničkih komandanata na Motajnici, njenoj bližoj i daljoj okolini najpopularniji je bio Nikola Forkapa. On nije sarađivao sa Nijemcima i ustašama i zbog toga je politička borba protiv Forkape, a i nekih drugih četnika, imala malo uspjeha. Dio stanovništva slušao je i pomalo odobravao partizansku propagandu, predavanja i pojedinačne razgovore o ciljevima NOB-a i propasti četničkog pokreta, ali su, ipak, smatrali sigurnije za samoodržavanje i preživljavanje u ratu ostati uz njih. Seljaci su bili uplašeni od represivnih mera i četničkog batinjanja. Na području Motajice utvrđeno je da su četnici organizovali seoske, opštinske i sreske organe vlasti, koji su držali narod u potčinjenosti. Uzimali su od naroda sve što im je bilo potrebno, naplaćivali čak i porez po uzoru na opštinske i sreske organe u Kraljevini Jugoslaviji. Visina četničkog poreza iznosila je od 1200 do 2400 dinara godišnje. U ono vrijeme to je bila cijena jednog para volova i dvije dobre krave. Domaćinstvo koje ne plati ili izbjegava da plati porez, četnici su kažnjavali konfiskacijom imovine i batinjanjem sa 25 udaraca. Za teže prestupe neposlušnosti, četnici su strijeljali bez istrage i suđenja.



[1] u Prnjavoru je legendarni Šoša dočekao i pozdravio slavonske borce, očigledno zadovoljan njihovim vojničkim izgledom i naoružanjem. Bataljon je imao 18 puškomitraljeza i 2 teška mitraljeza a ostalo puške.

n) U NOR od 1941. General-potpukovnik u penziji.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument