Jovan Kokot: DVANAESTA SLAVONSKA
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


Godinu dana kasnije

 

Od formiranja 12. slavonske NOU brigade proteklo je 365 dana u borbama, jurišima, marševima, vojnostručnom i idejno-političkom, kulturno-prosvetnom i političkom radu među borcima i u narodu. Za to vrijeme Brigada je ispoljila ofanzivni duh, obogatila se sa novim borbenim iskustvima, učestvovala u proširivanju slobodne teritorije i oslobađanju većeg broja sela, opštinskih i kotarskih mjesta. Iznenadni napadi kao i prepadi na neprijateljeva uporišta, bili su osnovni vid njenih borbenih dejstava. Junaštvo, upornost i ratna vještina boraca i starješina došli su do punog izražaja, naročito u šestodnevnim borbama za oslobođenje Voćina, u napadu na Okučane, na glavnu željezničku prugu Zagreb - Beograd, u neprijateljevoj ofanzivi »Braun« kod Šušnjara i na Javorovici, u oslobođenju Požeške kotline, u napadu na Našice i borbama u Daruvarskoj kotlini. Odlazak u sjeverozapadnu Hrvatsku i oslobođenje političkih zatvorenika u Lepoglavi, bila je kruna njenih uspjeha. U sukobu sa neprijateljem odnos snaga bio je promjenljiv i kretao se od 1:1 do 2:1 u korist Brigade. U napadu na Orljavac, Viroviticu, Garešnicu, Veliku, Vetovo, Ferovac, Kulu i Lješkovicu u Požeškoj kotlini, odnos snaga bio je 5:1 u korist Brigade. Za vrijeme neprijateljevih ofanziva »Braun« i »Paula« odnos snaga bio je obrnut od 2:1 do 5:1 u korist neprijatelja. Analizirani su složeni borbeni postupci i razne taktičke varijante u napadu na naseljena mjesta. U narednim borbama primjenjivano je sve ono što se u praksi pokazalo i potvrdilo kao najbolje.

U organizaciji odbrane jedinice 12. NOU brigade dobro su se snalazile u korišćenju reljefa zemljišta i njegovih taktičkih osobina. Tek od druge polovine 1943. godine bataljoni su češće ojačavali odbranu izvođenjem fortifikacijskih radova (ukopavanje i izrada rovova za sjedeći i stojeći stav) i, na taj način, uspješno se i dugotrajno suprotstavljali nadmoćnim neprijateljevim snagama koje su bile podržavane tenkovima, artiljerijom i avionima.

Uspješnim napadima i likvidacijom neprijateljevih uporišta u proteklo vrijeme, pored ogromne moralne snage 12. NOU brigade, doprinijelo je i uspješno grupisanje snaga i postrojavanje borbenog poretka, organizacija vatrenog sistema, bombaških i minerskih grupa u napadu. U dobre primjere organizacije uspješnog napada spadaju: Voćin, prvi i drugi napad, Našice, Lepoglava, Miokovićevo itd. U borbama za oslobođenje navedenih mjesta borci i starješine ispoljili su izvanrednu hrabrost i ratnu umješnost, i dostigli najveći stepen taktičke vještine. Savlađivanje žičanih i minsko-eksplozivnih prepreka u Pakracu, Našicama, Miokovićevu itd., korišćenjem domaćih životinja, dasaka, ćebadi i eksploziva, zaslužuju punu pažnju, pa čak i poligonsko ispitivanje od komandi, teritorijalne odbrane i u redovnoj obuci.

Taktika obmanjivanja i iznurivanja neprijatelja bili su specifičnost 12. brigade u toku godine dana rata. Iznenadni noćni napadi i prepadi na Pakrac, Podravsku Slatinu, Orljavac, Našice itd., primorali su neprijatelja da troši ogromne količine streljačke municije i artiljerijskih granata. Iznenadni napadi redovno su unosili strah, demoralizaciju i slabljenje volje neprijatelja za pružanje otpora. Neprijatelj je uočavao tu pojavu, ali nije dovoljno razumio njenu sadržinu. Njemački okupator bio je naročito osjetljiv na rušenje željezničkih pruga, mostova, drumova i ometanje saobraćaja. Održavanje veza i komandovanje u Brigadi za vrijeme borbi u toku 1942. zasnivalo se, isključivo, na kuririma - pješacima, jer drugih mogućnosti nije bilo. Potpuno ispoljavanje uticaja Štaba Brigade i štabova bataljona na tok i dinamiku borbe bilo je otežano, a u nekim borbenim situacijama i neizvodljivo. Uglavnom, čitav sistem održavanja veza, rukovođenja i komandovanja u toku 1942. svodio se na izvještavanje o taktičkim situacijama koje su već bile prošlost, gdje se često ništa nije moglo učiniti da se prethodna taktička situacija naknadno eksploatiše. S obzirom na nizak tehnički nivo održavanja veza i komandovanja, prisustvo članova štaba Brigade i štabova bataljona u prvoj liniji borbe, bilo je neophodno i opravdano. Pored direktnog prisustva komandanata bataljona u prvoj liniji borbe, najveći broj taktičkih napada bio je uspješno završen, zahvaljujući i prisustvu i mjerama koje je preduzimao komandant Brigade.660 Ipak, treba reći da su glavni nosioci borbenih dejstava, kako u napadu tako i u odbrani, u toku 1942. i 1943. bili komandiri četa, vodova, puškomitraljesci i bombaši. Tek u drugoj polovini 1943. komandovanje i održavanje veze u Brigadi ulazi u višu tehničku fazu razvoja, uvođenjem telefona, telefonske centrale sa 10 brojeva i radio-stanice za održavanje veze između Štaba Divizije i Štaba Brigade.

Obavještajna i informativna služba poslije godinu dana, iako je bila organizovana, nije još bila dobro uhodana. Osnovni razlog njene nedovoljne efikasnosti nije bio u njenoj organizaciji, već u ljudima. Na dužnosti obavještajnih i informativnih oficira, ponekad, postavljana su lica koja su se nalazila na raspolaganju pri štabovima bataljona i Štabu Brigade, jer nisu zadovoljila na prethodnim dužnostima komandira četa, komandanta bataljona i njihovih zamjenika.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument