Jovan Kokot: DVANAESTA SLAVONSKA
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


Smrt komandanta »Buse«

 

Dok su dvije čete 4. bataljona bile u sastavu 1. bataljona radi pojačanja udarne snage u borbi za drugu i treću liniju neprijateljeve odbrane, jedna četa istog bataljona bila je u rezervi Štaba Brigade. Oko 12 sati 20. septembra 1943. Štab Brigade uveo je u borbu svoju rezervu da bi zadao što jači udarac neprijateljevoj odbrani koja je već bila ozbiljno uzdrmana, tako da se njen konačan slom očekivao svakog trenutka. U jurišu 1. čete, 4. bataljona na neprijateljeve bunkere, ranjeno je 5 boraca i komandant bataljona Stjepan Brkljačić Busa, koji je zajedno sa svojim borcima jurišao na neprijatelja. Metak mu je presjekao arteriju na lijevoj ruci i rana je obilno krvarila. Bolničarke 4. bataljona zahtijevale su od svog komandanta da mu previju ranu, ali je on odbio s objašnjenjem da će to učiniti kad zauzmu bunker iz kojeg se neprijatelj branio. Busa je zauzeo bunker ručnim bombama i otvorio put četi koja je nastupala u pravcu željezničke stanice, ali se i Busin život, zbog velike količine izgubljene krvi, počeo lagano gasiti. Teško ranjenog komandanta, njegovi borci stavili su na nosila i ponijeli prema brigadnom previjalištu koje se nalazilo u s. Puklici, udaljenom 1,5 km od Miokovićeva. Na putu prema previjalištu, na rukama svojih boraca i bolničarki, umro je hrabri i omiljeni komandant Stjepan Brkljačić Busa.[1]

Stjepan Brkljačić Busa rođen je u Rijeci, u naprednoj hrvatskoj radničkoj porodici. U Sisku je došao u dodir s komunistima, i otada do svoje smrti davao je sebe čitavog za ideale radničke klase. U NOR-u je od 1941. a ratovao je u Moslavini, Moslavačkom partizanskom odredu, zajedno sa Marijanom Cvetkovićem i Franjom Kneblom.638 Busa je brzo zapažen svojom snažnom pojavom i vojničkim držanjem. Bio je borac, komandir čete, komandant bataljona i operativni oficir u Štabu Moslavačkog partizanskog odreda. U 12. NOU brigadi bio je na dužnosti komandanta 4. bataljona. U borbama je ispoljio sve odlike vojnog komandanta, ali i dobrog druga. Sahranjen je u seoskom groblju u Voćinu 21. septembra 1943. uz zvuke Lenjinovog posmrtnog marša i ispaljene plotune boraca 4. bataljona.

Poslije rata Savez boraca Općine Sisak prenio je posmrtne ostatke Stjepana Brkljačića Buse i sahranio u spomen-groblju. Na granitnom spomeniku, ispod kojeg počivaju oni koji su prkosili smrti, ispisane su riječi pjesnika i ratnika Jure Kaštelana: »U našim srcima vječno ćete živjeti vi, koji ste pali za slobodu i najljepšu budućnost svoga naroda i za najsvjetlije ideale čovječanstva... «.

U dramatičnoj i neizvjesnoj borbi punoj obrta, 12. NOU brigada je poslije 11 sati likvidirala neprijateljevo uporište i oslobodila Miokovićevo. Prije početka napada odnos snaga bio je 1,5:1 u korist Brigade. U prvoj fazi napada, do proboja prve linije neprijateljeve odbrane, povoljniji odnos snaga bio je na strani neprijatelja, zbog visokog kvaliteta organizacije odbrane i precizno planiranog vatrenog sistema. U drugoj fazi, i u toku napada na drugu i treću liniju odbrane na težištu napada, odnos snaga se promjenio u korist Brigade. Uvođenjem 4. bataljona iz rezerve, Štab Brigade je i materijalno obezbjedio glavni pravac napada.

U sklopu neprijateljeve odbrane bila su tri vjerovatna, topografska i taktički izražena pravca napada. Štab Brigade je poslije svestrane procjene i upoređivanja dobrih i slabih strana na sva tri pravca, odlučio da je pravac s. Katinac - Miokovićevo povoljniji u odnosu na ostala dva pravca (Cjepidlake - Miokovićevo i Nova Krivaja - Miokovićevo) iz dva razloga. Prvo, pravac Katinac - Miokovićevo dovoljno je kratak i veoma osjetljiv, jer cjelokupni reljef zemljišta s potokom »Rijeka«, željezničkom i drumskom komunikacijom i naseljenim prostorom, ne čini neprijateljevu odbranu homogenom cjelinom, već je razbija na više manjih i zasebnih otpornih tačaka. Drugo, taj pravac, obezbjeđuje relativno brz prodor u sam centar Miokovićeva, gdje se nalazio čvor neprijateljeve odbrane. Ugrožavanjem centra Miokovićeva, bio je narušen cjelokupni sistem neprijateljeve odbrane, tako da je neprijatelj imao samo dva izbora: borba do posljednjeg metka, ili se spašavati probojem. Neprijatelj se odlučio za proboj u pravcu Daruvara, gdje mu se nalazila matična jedinica - 4. gorski zdrug. U izboru i organizaciji borbenog poretka Štab Brigade poslužio se orginalnom varijantom. Prema borbenoj zapovjesti za napad, naređeno je da do proboja prve linije neprijateljeve odbrane bude borbeni poredak u borbenim kolonama, a poslije proboja prve linije, borbeni poredak organizovan je u dva ešelona, i to: 1. bataljon sa 3 čete u prvom, a 4. bataljon bez jedne čete u drugom ešelonu, uz podršku artiljerijske i minobacačke vatre. Silinom udara na težištu napada napravljena je pukotina u neprijateljevoj odbrani, i to je, relativno brzo, dovelo do slamanja cjelokupnog sistema neprijateljeve odbrane. Ipak, odbrambeni sistem ni u jednom trenutku nije bio za potcjenjivanje, a to je potvrdila jedanaestsatna žilava i oštra borba. Konačan ishod napada na neprijateljevu posadu bio je: 156 zarobljenih, među kojima i 2 oficira. Bilo je oko 40 poginulih i toliko ranjenih neprijateljevih vojnika.[2] Zaplijenjeno je: 1 protivtenkovski top 37 mm sa 107 granata, 3 teška mitraljeza, 8 puškomitraljeza, 4 automata, 2 teška minobacača, 3 laka minobacača sa 190 mina, 300 ručnih bombi, 1 radio-stanica, 15 tovarnih konja, 134 puške i 120.000 metaka. U toku borbe neprijätelj je na 12. brigadu ispalio preko 1500 mina. Brigada je imala 82 borca izbačena iz stroja, od čega, 13 poginulih i 69 ranjenih. Među poginulima bio je komandant Stjepan Brkljačić Busa, a među ranjenim, zamjenik komandanta Brigade Borislav Mioljević, komandir 3. čete 2. bataljona Pero Pavković i komandir 3. čete, 3. bataljona Rudolf Kolak Smreka. U borbi je utrošeno 15000 metaka, 27 artiljerijskih granata, 31 mina za teške minobacače i 20 granata za top 28 mm.[3] U borbi su se istakli svi vojni i politički rukovodioci Brigade, a posebno komandant 4. bataljona Stjepan Brkljačić Busa, komandir 3. čete, 2. bataljona Pero Pavković i komandir 3. čete, 3. bataljona Rudolf Kolak Smreka.

U izvještaju Štaba 12. divizije Štabu 1. korpusa od 22. septembra 1943. doslovno stoji: »Naša 12. brigada likvidirala je jedno od najjačih utvrđenja u Slavoniji sa 100 bunkera. Posle 11-časovne ogorčene borbe neprijatelj je savladan. I ovoga puta naša 12. brigada zadala je neprijatelju težak udarac«.641 Nakon završene borbe neprijateljeve bunkere obišao je predstavnik Engleske vojne misije pri Štabu 1. korpusa, kapetan Oven. On je sa čuđenjen postavio pitanje komandantu Brigade Antoloviću: »Kako ste uspjeli da zauzmete 100 bunkera, a od naoružanja imate samo puške i mitraljeze«. Odgovoreno mu je da to pitanje treba postaviti borcima 12. slavonske brigade.[4]

Na osiguranju prema Daruvaru, Podravskoj Slatini i Virovitici nalazila se 16. i 18. brigada, ali do borbe nije došlo jer neprijatelj nije intervenisao. Do kraja rata u Miokovićevu nije bilo neprijateljevih snaga, pa je u njemu bila smještena Komanda Virovitičkog vojnog područa, Okružni kotarski komitet KPH za Viroviticu, Narodni odbor i rukovodstvo omladinske organizacije i AFŽ-a, zatim, prva partizanska učiteljska i ekonomska škola i brojne društvene i pozadinske organizacije. U cjelini, Miokovićevo je bilo politički, vojnopozadinski i mobilizacijski centar za Bilo-goru i dio Podravine između Podravske Slatine i Virovitice.[5] Oslobođenjem Miokovićeva, Bilo-gora je čvrsto povezana s oslobođenom teritorijom centralnog i zapadnog dijela Slavonije, čime je stvorena velika oslobođena teritorija koja je obuhvatala oko 6000 km2, skoro polovinu ukupne površine Slavonije. Proširenjem oslobođene teritorije podstaknut je brži razvoj NOP-a u Moslavini i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Slavonija je, konačno, postala osnovna politička i materijalna baza za razvoj NOR-a u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, čime su realizovani ciljevi vojne i političke strategije koje je formulisao Vrhovni komandant NOV i POJ Josip Broz Tito.[6]

Nakon oslobođenja Miokovićeva po naređenju Štaba 12. divizije, 12. brigada razmjestila se ovako: 1. bataljon u s. Macute, 2. u Kometniku, a 3. i 4. bataljon u Voćinu. Za vrijeme kratkotrajnog odmora u Brigadu je došlo preko 100 boraca dobrovoljaca iz istočne Slavonije, najviše iz sela Bobote. Tom prilikom u slavonske partizanske jedinice iz istočne Slavonije došlo je više stotina boraca. Za vrijeme kratkotrajnog odmora izvršene su neophodne kadrovske popune i nova postavljenja komandira četa i vodova. U Štabu 4. bataljona za komananta je postavljen Vlajko Gavrilović,[7] do tada zamjenik komandanta bataljona, umjesto poginulog Stjepana Brkljačića. Za zamjenika komandanta bataljona postavljen je Alojz Puh, do tada komandir čete u 4. bataljonu.



63?) Jedan od najmlađih boraca 4. bataljona Siniša Babič, nosio je u sebi lik svog komandanta punih 38 godina i napisao toplu priču o junaku Busi, kome je borba za slobodu bila milija od života.

[2]) Iz neprijateljevih dokumenata vidi se da je prilikom proboja poginulo 100, a u Daruvar se izvuklo 109 neprijateljevih vojnika. Taj podatak ne može se prihvatiti kao objektivna istina, jer je u koliziji sa činjenicama koje su utvrđene na licu mjesta. Pretpostavka je da se oko 100 neprijateljevih vojnika razbježalo kućama, a komanda 4. gorskog zdruga prikazala ih je kao da su poginuli. Na mjestu proboja izbrojano je oko 30 neprijateljevih lješeva. Pored toga utvrđeno je da u Miokovićevu nije bilo oko 750 neprijateljevih vojnika, kako je to navedeno u zapovjesti 12. slavonske divizije i Štaba Brigade, nego - najviše oko 450-470. U izvještaju Komande 4. gorskog zdruga stoji: »Da su na Djulaves (Miokovićevo) napadale tri brigade, 12, 16. i 17. Posada iz Djulavesa bila je primorana da se probije«. Neprijatelj priznaje gubitke u mrtvim i ranjenim kao i gubitak naoružanja. Arhiv VII f. NOP-a k-892 reg. br. 13/21; f. NDH k-6 reg br. 1-34 k. 30 reg. br. 36-6/1 i 34-6/1.

64°) Arhiv VII, k. 892 reg. br. 13/21, k. 842 reg. br. 22/1, k. 881 reg. br. 10/2.

[3]) Arhiv VII, k-892-10/2, Zbornik..., Tom V, knjiga 3, dokument 2, str. 14, dokument 16, knj. 5 strana 59.

[4]) Arhiv VII, k-881 reg. br. 10/2. Po sjećanju Ljube Mraovića, admirala u penziji. U protekla 4 mjeseca Englezi su spustili padobranima na Zvečevu 840 kg eksploziva, 9 protutenkovskih pušaka, 12 mitraljeza i diverzantski materijal, 2 američka protivtenkov- ska mitraljeza, 50 pari rublja, 15 uniformi i sanitetski materijal. Izvor; ARHIV VII, f. NOP-a, k-472 reg. br. 4-57/19 i k. 472 reg. br. 2/1-56/19.

Arhiv VII, f. NOP-a, k. 881 reg. br. 10/2.

[6]) Zbornik . . ., Tom V, knj. 3, dok. br. 2, i knj. 5, dokum. 18.

u NOVJ od 1942. Bio je, borac, desetar, komandir voda i čete, zamjenik komandanta i komandant bataljona, načelnik štaba brigade i komandant brigade.

[7]) Arhiv VII, f. NOP-a k-472-A reg. br. 1-62/49 i 1-50/19.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument