Jozo Tomasevich: CETNICI U DRUGOM SVJETSKOM RATU 1941-1945
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


PROMJENA NJEMAČKOG STAVA PREMA ČETNICIMA

Vidjeli smo da su Nijemci cijelo vrijeme od jeseni 1941. pa do kapitulacije Italije podozrivim okom gledali na četnike i Mihailovića, usprkos mjestimičnoj kolaboraciji, četničkim ponudama za modus vivendi i stalnoj borbi četnika protiv partizana. Nijemci su se osobito bojali da će četnici punom snagom okrenuti svoje oružje protiv njih u slučaju savezničkog iskrcavanja na jadranskoj obali ili u Grčkoj. Da spriječe tu mogućnost, Nijemci su postupno razoružavali legalizirane četnike u Srbiji, a protiv ilegalnih su se borili prema potrebi; podržavali su sporazume o kolaboraciji između hrvatskih kvislinških vlasti i četnika u Bosni; inzistirali su da Talijani razoružaju četnike u svojoj službi, a konačno su u maju 1943. i sami razoružali dio četničkih snaga u Crnoj Gori i u jugoistočnoj Bosni. Kad su se savezničke snage iskrcale na Siciliji, a nešto poslije toga i na talijansko kopno a ne na Balkan, opasnost od četnika kao potencijalnih protivnika veoma se smanjila i Nijemci su ubrzo nakon kapitulacije Italije bili spremni prihvatiti četnike kao kolaboracioniste. Oni im nikad neće potpuno povjerovati, ali u suradnji protiv zajedničkog neprijatelja, partizana, Nijemci nisu mnogo riskirali, osobito dok je kolaboracija bila pod njemačkim uvjetima i dok se četnicima davala samo minimalna pomoć. Nijemci su shvatili da bi četnici mogli biti posebno korisni i pomoći da se partizani zadrže izvan Srbije, što je bilo od velike važnosti za željezničke pruge i za njemačko snabdijevanje nemetalima i hranom - a ujedno i od temeljne važnosti za same četnike, jer je Srbija bila glavno područje njihove vojne i političke organizacije.

Nekoliko osamljenih i nepodržanih primjera izravne njemačko-četničke kolaboracije koji su se dogodili prije talijanskog sloma (vidi Glavu 7) bili su rezultat inicijative pojedinih njemačkih ili četničkih komandanata. U maju 1943. je glavni komandant Srbije odlučio da se ne može ući u pregovore za sklapanje neke nagodbe između Nijemaca i četnika, što je zatražio četnički komandant Nikola Kalabić.3 Kalabić je bio jedan od najvažnijih Mihailovićevih komandanata u Srbiji i njegov pokušaj da pregovara s Nijemcima indikativan je za promjenu četničke situacije. Četnički porazi u Hercegovini, jugoistočnoj Bosni i Crnoj Gori do kojih je došlo u proljeće 1943, te Mihailovićevo povlačenje prema Srbiji, nesumnjivo su utjecali na Kalabićevu odluku da traži neku nagodbu.

3 Mikrofilm br. T-501, rola 249, snimak 372.

Krajem ljeta 1943, kad su četnici imali pred sobom vrlo teške borbe protiv partizana za obranu svojega glavnog uporišta, potrebe u oružju i municiji za njihove trupe u Srbiji postale su krajnje ozbiljne. Nijemci su bili jedini mogući izvor snabdijevanja, ako ne izravno, a ono posredno, preko Nedićeve administracije. S druge strane, činjenica da su morali policijski nadzirati veoma prostorno područje u jugoistočnoj Evropi, a istovremeno i dalje voditi borbu protiv partizana, prisilila je Nijemce da stvaraju druge vojne snage ili da udruže i prošire postojeće. Ova promjena politike započela je Hitlerovom direktivom br. 48 od 26. jula, koja je izdana u očekivanju talijanske kapitulacije i dalje upotpunjavana dodatnim naređenjima koja su dali Hitler, Vrhovna komanda, komandant jugoistočne Evrope i Vojni zapovjednik jugoistočne Evrope. Najveće raspoložive snage u tu svrhu imala je na jugoslavenskom teritoriju je hrvatska marionetska država i one su u to vrijeme brojale preko četvrt milijuna ljudi. Ipak, bile su to slabo uvježbane i loše vodene jedinice, bez odgovarajuće opreme, a njihovo poboljšanje tražilo je njemačku pomoć. K tome je u toj vojsci, medu svim činovima, bilo mnogo partizanskih simpatizera. Hitlerova naredba od 7. septembra o »Poboljšanju obrambene moći hrvatske vojske« trebala je ukloniti te nedostatke, ali se taj pothvat nije pokazao kao osobito uspio.

Već gotovo godinu dana prije talijanske kapitulacije mnogi su njemački generali i diplomati na sektoru Balkana bili uvjereni da čisto vojni pristup borbi protiv partizana ne može uspjeti. Generali Löhr, Bader i Glaise, kao i njemački poslanik u NDH Kasche, zahtijevali su kombinirani vojno-politički pristup. Ali Hitlerov Glavni stan sve do talijanskog sloma nije shvatio da Nijemci moraju naći još saveznika koji bi im pomogli da ispune svoje znatno povećane obaveze na Balkanu, a osobito za borbu protiv partizana, koji su se nakon svakog udarca oporavljali i postajali sve jači. Ako se borba protiv partizana mora voditi i na vojnom i na političkom planu, to će zahtijevati veliki stupanj elastičnosti. Dakle, Nijemci će se ipak nekako morati sporazumjeti s četnicima i pojačati njihovu efikasnost za borbu protiv partizana, a trebat će sklonuti i srpski narod da podrži tu novu politiku, prije svega ublaženjem dugo provođene politike masovnih represalija. Hermann Neubacher, čovjek izabran da koordinira tu novu politiku, odaslan je u oktobru u Beograd sa specijalnim ovlaštenjima, koja je trebalo proširiti na svu jugoistočnu Evropu.

Hitlerove zapovijedi Neubacheru sadržane su u njegovoj direktivi od 29. oktobra 1943. pod naslovom »Jedinstveno vođenje borbe protiv komunizma na Jugoistoku.« Glavne odredbe ove direktive glase kako slijedi (parafrazirano):

1. Komunistička opasnost na Jugoistoku zahtijeva jedinstvenu protuakciju.

2. Političko vođenje protuakcije zadatak je poslanika Neubachera, specijalnog opunomoćenika ministarstva vanjskih poslova, koji svoje smjernice dobiva od ministra vanjskih poslova Reicha. Specijalni opunomoćenik sprovodi ovu akciju u najužoj suradnji s Glavnim komandantom jugoistočne Evrope i Vojnim zapovjednikom jugoistočne Evrope.

3. Zadatak je specijalnog opunomoćenika da politički organizira nacionalne antikomunističke snage u raznim zemljama Jugoistoka i da usmjeri njihove napore u borbi protiv komunističkih bandi. Jedino je on ovlašten da vodi, odobri ili odbije pregovore s vodama bandi.

4. Ekonomsku politiku na Jugoistoku, osobito s obzirom na snabdijevanje stanovništva, treba organizirati tako da doprinosi ujedinjenoj antikomunističkoj akciji. Specijalni opunomoćenik ima punu ovlast da ustanovi i sprovodi principe ekonomske politike na Jugoistoku.

6. Njemačke civilne vlasti treba efikasnije reorganizirati, a njihovo osoblje smanjiti. Nacionalnim administracijama na raznim područjima Jugoistoka treba dati veću ulogu u vođenju upravnih poslova i ekonomije, pod uvjetom da je to politički besprijekorno...

8. Za provođenje kaznenih mjera (represalija) treba dobiti pristanak specijalnog opunomoćenika.4

4 Mikrofilm br. T-120, rola 753, snimci 365.533-36. Vidi također Neubacher, str. 164-170.

Direktiva je sadržavala i nekoliko drugih točaka, uključujući i one koje se odnose na položaj i jurisdikciju njemačkih vojnih i diplomatskih predstavnika u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Kao što se često događalo pod njemačkim okupacionim režimima, Neubacherova aktivnost zapravo se nije proširila do granica njegovih ovlaštenja navedenih u direktivi. Kad je politika kolaboracije s četnicima jednom bila zacrtana, Neubacher je usprkos riječima direktive imao malo što uraditi oko zaključivanja i provođenja pojedinačnih sporazuma o primirju. On praktično nije imao nikakvog utjecaja na formiranje njemačke ekonomske politike ni u Srbiji ni na drugim područjima Jugoistoka, osim u Grčkoj. Ekonomski opunomoćenik za Srbiju, Neuhausen, bio je previše moćan i previše uspješan u vođenju srpske privrede na veliku njemačku korist da bi dozvolio miješanje izvana. Nadalje, Neuhausenove su ovlasti upravo bile proširene prilikom reorganizacije okupacione administracije, kad je on postao šef i vojne administracije. Neubacher je ipak imao znatan utjecaj na politiku masovnih represalija u Srbiji i zaslužan je za drastično ublaženje njene surovosti. Okrutna formula strijeljanja pedeset talaca za svakog ubijenog Nijemca, koja je u februaru 1943. smijenila prijašnju formulu 100:1, bila je sada posve uklonjena. Vojni komandanti nisu više imali naznačen obavezujući broj za odmazdu i zbog toga su strijeljanja talaca postala rjeđa, a broj strijeljanih relativno malen. Malo je vjerojatno da je ova promjena politike (iako zaista dobrodošla) značajnije promijenila stav širokih slojeva stanovništva. Ranija divljaštva bila su još previše živa i promjena je bez sumnje shvaćena kao još jedan znak da njemačka ratna sreća nestaje.

Točka 6 direktive od 29. oktobra ovlastila je Neubachera da proširi ovlasti nacionalnih vlada na Jugoistoku, uključujući i Nedićev režim u Srbiji. Ali kako se Hitler uporno protivio konkretnim prijedlozima što ih je Neubacher činio u tom smislu, Nedić je ostao bez moći kao i prije. Neubacher je ipak pomogao da dođe do nekog stupnja kolaboracije između četnika i Nijemaca i ubrzo nakon njegovog dolaska u Beograd zaključen je niz takozvanih ugovora o primirju između nekoliko istaknutih četničkih komandanata i njemačkih snaga.

Usprkos slovu Neubacherove direktive (točka 3) pravo zaključivanja ugovora o primirju s četnicima i odlučivanja o pitanju pomoći imao je Glavni komandant jugoistočne Evrope (von Weichs), koji je, u slučaju Srbije, to pravo prenio na vojnog zapovjednika jugoistočne Evrope (koji je također bio i vojni zapovjednik Srbije), a na komandanta Druge oklopne armije za jugoslavenska područja pod njegovom komandom.5 Stvarne pregovore, zasnovane na principima koje je obznanio Glavni komandant, i potpisivanje sporazuma obavljali su niži oficiri, uglavnom majori i kapetani. S četničke strane, također, poslije pregovora u Divcima 1941. godine nikada nije Mihailović bio taj koji je pregovarao s Nijemcima, već su to bili njegovi razni viši komandanti ili zamjenici tih komandanata. Nema sumnje da je to bilo smišljeno nastojanje četničke Vrhovne komande: ako Mihailović nije osobno uvučen u pregovore, uvijek su mogli reći (što su kasnije stvarno i. govorili) da on nikada nije odobrio takve sporazume, te da su ih pojedini komandanti zaključili na svoju ruku, pa za to ne treba kriviti Mihailovića. Svejedno se čini da je on sigurno znao za. te sporazume i odobravao ih. Kao što će se uskoro vidjeti, te su ugovore na kraju krajeva sklapali neki glavni Mihailovićevi komandanti i glavni inspektor svih četničkih trupa. Ugovori s Nijemcima bili su dio šire četničke politike, a ticali su se velikih i strateških važnih teritorija, kao i teritorija u neposrednoj blizini Mihailovićevog štaba. A što je najznačajnije, izgleda da u direktivi Glavnog komandanta jugoistočne Evrope od 21. novembra 1943. i u tekstu samih sporazuma postoji smišljeni napor da se u kolaboraciju ne umiješa, general Mihailović, čak i da ga se razriješi svakog grijeh kolaboracije.

5 Mikrofilm br. T-313, rola 488, snimak 245.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument