Prva krajiška brigada - sećanja boraca
sadržajprethodna glavasledeca glava
GLAVA IX

Dušan Kecman: U GUMENOM ČAMCU PREKO DRINE

Poslije prelaska rijeke Spreče i izbijanja u širi rejon Renovica- Jabuka- Bare, brigadaje desetak dana vodila žestoke borbe protiv Nijemaca i ustaša, pod vrlo teš-kim uslovima. Bioje veliki snijeg, a studen -20°C. Cesti su bili zastoji kod automat-skog oruzja - zbog zaleđenosti zatvarača.

Kad je brigada dobila zadatak da se prebaci preko Drine, zauzme Foču i ovlada desnom obalom rijeke, od Broda do Goražda, nastalo je opšte veselje. Svi smo vje-rovali da ćemo opet u Srbiju. Na ovom putu, radi izvršenja postavljenog zadatka, trebalo je razbiti četnike kojih je bilo 300-400, pod komandom Vasilija Bodiroge. Oni su držali desnu obalu Drine, od Broda do Goražda, da bi nam spriječili prelaz preko rijeke.

Sa Prvim bataljonom, koji se kretao na čelu, išli su komandant i politički ko-mesar brigade Stevo Rauš i Mlađo Marin i komandant Pete divizije Milutin Morača.

Na izvršenje zadatka pošli smo 12. januara 1944. godine. Spuštali smo se niz st-rme kose ka Drini, u rejonu Ustikoline. Rijeka nam je, onako razlivena i tajnovita, bila opasniji protivnik od Nijemaca i četnika. Savladati tako veliku rijeku nije bilo lako, ali drugog rješenja nismo vidjeli.

Na lijevu obalu Drine, kod Ustikoline, stigli smo predveče. Došli smo iz kraja u kojem je bio veliki snijeg i dosta surova zima, a odjednom smo se našli na terenu

bez snijega, sa blagom klimom kao daje rano proljeće. Od naših obavještajaca i pr-vih patrola koje su stigle na ovaj teren doznali smo da tu nema neprijateljske vojske, da je naselje skoro pusto. Nije bilo ni stanovništva ni materijalnih sredstava koja bi nam mogla poslužiti kao priručna sredstva za prelaz preko Drine.

U posljednja tri mjeseca po drugi put smo prelazili Drinu, s tom razlikom što smo se ovog puta služili gumenim čamcima.

Prvoj četi Prvog bataljona pripala je čast da se prva prebaci preko Drine gu-menim čamcima, da na desnoj obali uspostavi mostobran i omogući nesmetan pre-laz ostalim jedinicama triju bataljona. U rejonu Ustikoline, na suprotnoj strani bila je organizovana jaka vatrena podrška iz nekoliko desetina puškomitraljeza, mitra-ljeza, minobacača i našeg vjernog pratioca, kako smo ga popularno zvali, protivten-kovskog topa koji je brigadu pratio od dana njenog formiranja. Sve ove pripreme izvedene su vrlo vješto i brzo. Zbog naglog topljenja snijega i kiše koja je padala, Drinaje bilajako narasla i razlila se iz svoga korita. Naše prisustvo u Ustikolini čet-nici su primijetili i počeli su da nam psuju komunističku majku. Pitali su nas kako ćemo prijeći Drinu, jer gradu i sav priručni materijal, koji bi nam mogao poslužiti za pravljenje splavova i priručnih sredstava, oni su bili uništili.

Forsiranje rijeke Drine počelo je u 22 časa sa tri gumena čamca, a u svakom od njih bili su četiri borca i dva veslača, iskusna plivača. Bila je pomrčina, Drina brza i široka, a više od osamdeset posto boraca nije znalo da pliva. Strah koji se zbog toga osjećao iščezao je čim se prva grupa boraca našla na drugoj obali, stala nogom na čvrsto tlo. U toj grupi bili su komandir čete Vaso Sadžak i vodnik Mi-lenko Đuđić. Prebacivanje je teklo organizovano i brzo, iako je rijeka zanosila čam-ce. Za kratko vrijeme prebačenaje Prva četa. Izvršenje silovit napad na četnike koji su se nalazili u rovovima i skloništima. Iznenađeni i zbunjeni, oni su vikali: "Evo partizana, majku im njihovu! Otkud izađoše ispod vode?"

Pri prelazu Prve čete preko Drine uznemirili su se u jednom čamcu jedan bo-rac i vodna bolničarka Bosiljka Kerkez. Camac se zanosio, ljuljao se i najzad se pre-vrnuo. Posada je uspjela da spasi i borce i čamac, da ga voda ne odnese. To se do-godilo u blizini obale, gdje je voda bila plića, a s druge strane grane vrba bile su ispružene iznad vode i borci su mogli da se za njih uhvate.

Ubrzo se prebacio cijeli Prvi bataljon. Po razbijanju i protjerivanju četnika, koji nisu bili u stanju da nas zadrže i pruže nam ozbiljniji otpor, Prvi bataljon produžio je djejstvo uzvodno, desnom obalom Drine, ka Foči. Rano ujutro i Foča je bila os-lobođena. 1 ovdje su četnici bili toliko iznenađeni da u opštoj panici i bjekstvu nisu stigli da poruše most koji je bio za to pripremljen. Cetnički komandant jedva je umakao, bježeći u gaćama i košulji. Most koji smo uspjeli spasiti dobro nam je do-šao za prelazak preko Drine ostalih dijelova naše brigade i cijele Pete krajiške divizije.

Na ovom terenu ostali smo dva mjeseca, uoči novog prodora u Srbiju.

sadržajprethodna glavasledeca glava