ZBORNIK DOKUMENATA I PODATAKA O NARODNOOSLOBODILAČKOJ BORBI JUGOSLOVENSKIH NARODA, TOM I, KNJIGA 2, DOKUMENT BROJ 22.
Dokumenti NOVJ - 1941
sadržajprethodna glavasledeca glava

POZIV SRESKOG KOMITETA KPJ KOSMAJ OD AVGUSTA 1941 GOD. NARODU SREZA I OKOLINE ZA STUPANjE U PARTIZANSKI ODRED

DRUGOVI, GRAĐANI, SELjACI, SELjANKE, RADNI NARODE KOSMAJA,

Već osam nedelja kako su fašistički razbojnici, na čelu sa pobeenelim Hitlerom, mučki napali zemlju mira. i blagostanja, izdajnički udarili na moćni Sovjetski Savez. Hrabri sovjetski narod sa herojskom Crvenom armijom već je zadao smrtne udarce fašističkim hordama koje su mislile da će se lako dočepati bogatih žitnica i dobara koja je sovjetski narod svojim trudom i znojem stvarao. Plan o munjevitom ratu je propao. Najbolje Hitlerove trupe su potučene i našle su svoj grob u borbi sa Crvenom armijom. U trećoj ofanzivi Hitler je bacio i poslednje rezerve — starce i decu, koje hrane i teraju u rat opijajući ih razdražujućim injekcijama. Zauzeta sovjetska teritorija od nemačkih hordi nije izgubljena za Crvenu armiju i narode Sovjetskog Saveza. Ona je samo grobnica za milionske nemačke armije koje je Hitler poslao u borbu protiv Crvene armije i miroljubivog sovjetskot naroda, naroda koji se bori ne samo za svoju slobodu, nego i slobodu svih porobljenih naroda.

KOSMAJCI, KOSMAJKE, Svakog dana stotine majki zakukaju za najboljim sinovima ove zemlje, svakoga dana čujemo gladni vapaj 350.000 zarobljenih očeva i braće, svakoga dana neprijatelj iz naše zemlje nosi i pljačka. Mi to ne smemo dozvoliti, mi ne smemo dopustiti da naša zemlja bude tlo odakle će fašistički razbojnici gomilati rezerve i ubijati našu braću, ubijati nas same.

KOSMAJCI, KOSMAJKE, OMLADINO KOSMAJA, Budimo dostojni onih srpskih heroja koji su kukom i moti-kom znali da brane i odbrane svoju slobodu. Danas je vreme da i mi dignemo svoj glas, da pokažemo neprijatelju koliko je srpski narod spreman da da za svoju slobodu i svoju čast. Svi oni koji se stavljaju u službu okupatorima neprijatelji su srpskog naroda i srpski narod mora da ih prezre i izrekne svoj sud nad njima. Srpski narod nema šta da čeka. Svako čekanje je pomaganje neprijatelja i odugovlačenje naše oslobodilačke borbe.

Ništa što bi koristilo neprijatelju ne sme mu dopasti šaka. S puškom u ruci mi moramo da branimo svaku mrvicu našeg prava i na svakom koraku zadati udarac neprijatelju. Budimo tvrćava iz koje neprijatelj neće izvući ništa što mu je potrebno. Nikakva nemačka naređenja ne izvršavajma.

Širom naše zemlje, pod rukovodstvom Komunističke partije, ustali su najbolji sinovi našeg naroda u borbi protiv skupatora da brane nezavisnost i slobodu našeg naroda. Komunistička partija kao i svuda i kod nas je organizovala partizansku borbu koja ometa i zadaje udarce neprijatelju. Da ti udarci zaista uznemiruju neprijatelja najbolji je dokaz skorašnja potera nemačke vojske i izdajica kojom su oni mislili da unište poštene partizanske borce. Uskoro su se i oni uverili da ova borba nije ometena i da delovanje odreda nije sprečeno.

Neprijatelj je u isto vreme organizovao pljačkaške odrede koje nabacuje partizanima. Ali mi se ne smemo obmanuti ovim nabacivanjem, mi ćemo se zajedno sa partizanima boriti protiv te organizovane pljačke.

Okupator u narodnom rasulu i uništenju narodnih dobara vidi svoje koristi. On izaziva naše propadanje. Mi sami treba da se osvestimo da ne bismo radili protiv sebe. Danas se nemilosrdno uništava šuma koja je naše zajedničko dobro. Šumu kao naše dobro moramo čuvati, a ne razvlačiti na sve strane koliko ko ko može.

KOMUNISTI KOSMAJA,

Na vama je težak ali častan zadatak. Organizujte narod Kosmaja u borbi protiv okupatora i njegovih slugu. Objasnite narodu šta znači borba naših partizana. Nijedan čas komunisti ne smeju propustiti uzalud. Svuda i na svakom mestu uništavajte neprijatelja našeg naroda. To je sveti zadatak komunista u odlučnim borbama.

Radni narode Kosmaja, stupajmo u borbene redove našeg kosmajskog partizanskog odreda i pomažimo njegovu žilavu i poštenu borbu protiv svih onih koji puze pred neprijateljem i izdaju narodnu poštenu stvar. Zgazimo sve te izdajničke pse pa nam više ne vršljaju razni Golubovići, Dušan Tošić, trgovac iz Sopota, četnički Komandant Sreza gročanskog, osućen na smrt kao iarodni neprijateolj i streljan 1945 godine, Čarapići i drugi.

ŽANDARMI I SVI SLUŽBENICI KOSMAJA,

Vas danas spremaju za najgadniju izdaju. Vi treba da budete oruđe protiv braće vaše, protiv naroda vašeg. Odreknite se te sramne uloge, napuštajte službu i ulazite u redove onih koji se bore za narodna prava, da vas kao protivnike na svom pravednom putu narodni kolos ne bi zgazio.

Ujedinimo se u borbi koju danas vodi čitav svet. Od naše borbe, od naše odlučnosti zavisi kada će doći čas našeg oslobođenja. Na čelu te borbe stoji bratski Sovjetski Savez. Toj borbi pridružuju se snage Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država. Kod nas tu borbu povela je i organizovala hrabra i nepobediva Kom. partija. Zbijmo svoje redove oko nje za našu pobedu.

Živela narodna borba za nacionalno oslobodenje i narodna prava!

Živeli narodni partiaanski odredi!

Živeo bratski Sovjetski Savez!

Živeo drug Staljin, voda oslobodilacke borbe celoga sveta!

Živela Crvena armija, nepobediva tvrdava radnog naroda!

Živela Komunisticka partija Jugoslavije!

KOMUNISTIČKA PARTIJA JUGOSLAVIJE

Sreski komitet za Kosmaj





Kosmajski NOP odred formiran je 7 jula 1941 godine. Prvi komandant odreda bio je Koča Popović, a politički komesar narodni heroj Bora Marković, koji je poginuo aprila 1942 god. kod Ljubovije, u borbi sa Nemcima, kao politički komesar Glavnog štaba za Srbiju. U sastavu odreda su bile: Prva kosmajska, Druga kosmajska i Posavska č«ta; Po-savska četa se docnije odvojila od odreda i formirala Posavski NOP odred. Početkom avgusta u sastav odreda ušle su Smederevsko-gročanska i Mlad,enovačka četa. Po formiranju Posavskog NOP odreda, Koča Popović odlazi za komandanta, a za komandanta odreda dolazi profesor Mile Todorović. Odred je dejstvovao u oblasti Kosmaja sve do početka Prve neprijateljske ofanzive, vodio velike borbe protiv Nemaca i nedićevaca kod Slatine, na Borovnicama, Arnajevu, Rogači, Dučini, Borku, i Venčanima. U toku Prve neprijateljske ofanzive odred oe povlači prema Sandžaku sa ostalim odredima iz Srbije, ali se januara 1942 god., po odluci Vrhovnog štaba, ponovo vraća na svoj teren. U novonastaloj situaciji, odred se nije mogao održati na svome terenu zbog prisustva velikog broja neprijateljsšh okupatorskih i kvislinških snaga. U svakodnevnim borbama izgubio je veći deo ljudstva, i 28 februara, kod sela Vinče, bio je razbijen.

Članovi Sreskog komiteta bili su: 1) Velika Benić, sekretar, A) Draža Marković, 3)Aleksandra-Cana Marjanović, učiteljica iz sela Popovića, streljana marta 1942 god. na Banjici, 4) Rade Jovanović, seljak iz sela Parcana, zamenik komandanta Kosmajskog NOP odreda, poginuo 1941 god., 5) Jelica Milovanović, učiteljica iz sela Ropočeva, po-ginula 1941 god., 6) Ilija Trifunović, iz sela Lisovića, streljan 1942 god., 7) Milorad Ivković, seljak iz sela Dučine, poginuo 1943 godine.

sadržajprethodna glavasledeca glava