ZBORNIK DOKUMENATA I PODATAKA O NARODNOOSLOBODILAČKOJ BORBI JUGOSLOVENSKIH NARODA, TOM I, KNJIGA 2, DOKUMENT BROJ 23.
Dokumenti NOVJ - 1941
sadržajprethodna glavasledeca glava

IZVEŠTAJ OKRUŽNOG KOMITETA KPJ ZA SREM OD AVGUSTA 1941 GOD. POKRAJINSKOM KOMITETU KPJ ZA SRBIJU O OSLOBOĐENjU DRUGOVA IZ SREMSKE MITROVICE

Dragi drugovi, šaljemo Vam u prilogu originalno pismo od drugova iz kaznione, iz koga se vide uslovi pod kojima su oni spremali i najzad uspeli iz zatvora se osloboditi.

Svi drugovi iz Zavoda, njih 32 na broju, smešteni su sa našim partizanima u šumi. Drugovi su naoružani, smešteni u šumi, donekle obezbeđeni sa hranom i odećom, ali odeća nije dovoljna, naročito za bolesne drugove. Zbog toga je nužno raditi hitno za njihovo prebacivanje i smeštanje.

Mislimo, a tako su i nešto drugovi želeli, da se 2—3 zadrže u našim odredima, 3—4 da se upute u Bačku na politički rad Partije, a svi ostali da se prebace u Mačvu.

Mi smo ovih dana pokušali doći u vezu sa drugovima iz Mačve, ali nam nije uspelo, jer se baš tada desio slučaj da se iz Mačvaneke Mitrovice pucalo na Sremsku Mitrovicu. Ovo je svakako i učinjeno radi toga da se pažnja neprijatelja skrene na ovu stranu. Na taj način nije nam uspelo organizovati prebacivanje preko Save, jer su naši drugovi ranije prešli Savu, sa kojima smo hteli sada zbog prebacivanja doći u vezu.

Pucnjava iz Mačvanske na Sremsku Mitrovicu imala je posledica: pohašneno je oko 70 ljudi, od kojih su tri Srbina u zatvoru ubijena, i što se kontrola na Savi znatno pooštrila. Istina je da je situacija poboljšana a i uhatgšeni su pušteni u slobodu.

Stoga Vas molimo da nas povežete sa drutovima iz Mačve i da drutovi iz Mačve organizuju i prime u svoje ruke preba-civanje drutova. Povezivanje trebalo bi izvršiti preko naših drugova koji se nalaze u Mačvi. Najoolje bi odgovarali drugovi iz Jarka, Šašinaca ili Mitrovice i Laćarka. O njima će najbolje znati Jova Vujić.

Pripreme koje bi oni imali da izvrše su ove:

da spreme čamac ili slično, po mogućstvu da se svi odjednom prebace;

da se prevoz izvrpš između Mitrovice i Jarka;

da se vodi računa o tome da drugovi trebaju 4—5 sati od mesta gde se nalaze pa do Save;

Organizaciju prebacivanja, mesto i vreme da saopšte po jednom drugu koji poznaje teren i ljude u selima Manđelosu, Grgurevcima ili Šuljmu, a tamo će dobiti dalju vezu sa našim logorom;

naš odred sa drugovima doći će naoružan, ali bi drugovi trebali spremiti oružje, kako bi mi mogli oružje na Savi preuzeti, jer malo oružja imamo. Ako može za kaz. drugove sprem. oružje.5

Molimo sve ove pripreme izvršiti najhitnije.

U akciji za oslobođenje drutova iz Zavoda učestvovalo je 7 drutova, a dvojica su imala zadatak preseći gelefonsku žicu od kaznione do mesta Mitrovice. Imena ovih 9 drugova ne saopštavamo jer su oni još legalni. Sastav je bio: 3 studenta, 5 radnika i 1 seljak. Od 7 drugova trojica su se kroz živicu uvukli u kaznionu, 1 je na nišanu držao najbližeg stražara a 3 su provodila kroz živicu, jednog po jednog, oslobođene drugove. Na čelu akcije od početka bio je jedan student, koji se pokazao neustrašiv i odlučan drug. Ostali su se pokazali dobri i požrtvovani. Bilo je štrajkbrehera. Na nedelju dana pre ove uspele akcije omeo je plan izvođenja Marinko Dukić, sada u Mačvi. Ovaj neizvedeni plan bio je da drugovi iz zatvora izađu sa ključevima koje smo im u tu svrhu poslali, a spolja da im ubacimo lestve, te da ih tako preko zida prevedemo. Isto je bilo u planu da se napad na stražu izvrši spolja i iznutra na čuvare. Plan je bio izvodljiv, ali je trebalo 15—20 naoružanih drugova. U kombinaciji je bio i Marinko da da oružje. Ne samo što je odbio predati oružje iz Jarka, nego je obavestio okolna sela i njih ubeđivao da je akcija neizvodljiva i da ne treba davati oružje. Ipak poslednji dan mi smo javili drugovima da se ugovorena akcija odlaže, ali oni to obaveštenje nisu dobili i tako su svi bili izloženi opasnoeti da budu poubijani. Na poziv člana OK za sreski sastanak Marinko je odbio doći. Iz svih ovih razloga, OK je doneo odluku da se Marinko Dukić isključi.

Napominjemo da su drugovi ovu akciju izveli bez žrtava, jer nije imalo potrebe za oružanu upotrebu.

Za vreme smeštaja drugova u logoru, naišla je ustaška patrola na našu stražu, te je tom prilikom 1 žandar ranjen a ostali žandari su pobegli. Isto tako druga patrola susrela se sa našom stražom, kojom je prilikom razoružan jedan ustaša. Ove patrole neprijatelja prisilile su naše drutove da promene mesto logorovanja i u tome premeštanju tri druga od zatvorenika negde su se u šumi izgubili, i do sada nismo sa njima mogli doći u vezu. O njima ako što budemo doznali izvestićemo naknadno.

Od akcija koje smo imali bile su ove: zapaljeno je 300 m nepokošenog žita, ubijen je jedan naoružani ustaški poljar pri upotrebi puške u pravcu partizana, koji ga je partizan preduhitrio. U istom ataru bačene su 2 bombe na kamion ustaša, kojom je prilikom eksplodirala jedna bomba. Ranjeno je više ustaša. Ovo se desilo kod Jarka. Selo je imalo da plati 600.000 din. U Bešenovu jedan odred od 3 druga, koji su izbegli hapšenju, oslobodili su tri uhapšena druga, ali je od ove trojice jedan posle toga, pošto je (usled starosti 60—70 g.) ponovo uhapšen, batinanjem ubijen. Ovaj drug pod stalnim udarcima klicao je Sovjetskom Savezu a protiv fašizma. Između Inđije i Inđije Sela jedan odred pokidao je sve glavne telefonske i telegrafske žice Bgd—N. Sad i Bgd— Zgb. U planu je bilo kidanje svih telefonskih žica oko Mitrovice, koju su akciju spremili mitrovački skojevci. Spremljeno je dosta pušaka, mitraljeza, bombi, kao i drugog eksploziva, te se samo čeka da se smeste drugovi iz kaznione pa će i drugovi u Sremu preći na akcije većeg obima.

Ovih dana iz Petrovaradina upućeni su domobranci za Bijeljinu. Među vojskom ima oficira i podoficira simpatizera, koji su nam obećali da se neće boriti protiv partizana već da će i sami preći partizanima. Njihov odlazak bio je iznenadan, te nismo naknadno sa njima razgovarali.

Mi smo već ranije za komandu angažovali druga Mirka Bibića, biv. špan. dobrovoljca, koji se sada treba da nalazi u Mačvi. Molimo da ga se uputi da se javi našim odredima. Od Dr Slobodana Maletića, koji se nalazi u Mačvi, treba tražiti obračun i novac za N.[arodnu] pomoć i eventualno spisak lica prilagača žita.

Molimo da primite gornji izveštaj, a dotle ostajemo

S drugarskim pozdravom,

OK Sr.

1 prilog.



*****

Noću između 21 i 22 avgusta 1941 god. oslobođena su 32 politička zatvorenika, člana KP, iz kaznione u Sremskoj Mitrovici. Bekstvo je organizovao kaznionički partiski komitet uz pomoć Okružnogkomiteta KPJ za Srem i Sreskog komiteta Sremska Mitrovica. Zatvorenici su prokopali kanal iz jedne ćelije ispod zida kaznioničkog.Zatvorenike je prihvatila jedna grupa od 9 partizana Fruškogorskog NOP odreda. Dvojica od ovih partizana presekla su telefonske žice izmeću Sremske Mitrovice i kaznione, a ostali su bili spremni da stupe u borbu ako ih kaznionička straža primeti. Po izlasku iz kaznione, drugovi su odvedeni u Fruškogorski NOP odred, odakle su krajem septembra svi, sem četvorice (Stanko Paunović, narodni heroj, Jovan Trajković, Jovan Veselinov i Slobodan Bajić), prebačeni u Zapadnu Srbiju.



Mirko Bibić, obućarski radnik iz Sremske Mitrovice, borac španske republikanske vojske, poginuo u Mačvanskom NOP odredu 1941 . godine.



Slobodan Maletić, doktor prava iz Sremske Mitrovice, poginuo na Fruškoj Gori u leto 1944 godine.

sadržajprethodna glavasledeca glava