ZBORNIK DOKUMENATA I PODATAKA O NARODNOOSLOBODILAČKOJ BORBI JUGOSLOVENSKIH NARODA, TOM I, KNJIGA 2, DOKUMENT BROJ 21.
Dokumenti NOVJ - 1941
sadržajprethodna glavasledeca glava

IZVEŠTAJ O BROJNOM STANJU PARTIJSKE ORGANIZACIJE OKRUŽNOG KOMITETA KPJ KRUŠEVAC OD AVGUSTA 1941 GOD.

Seljak nije ovde. Očekujemo vašu pomoć.

K.[omitet] SKOJ-a: 2 r.[a.dnika], 2 int-ca i 1 int-ka. Ak-cije: 1) Cepanje faš. plakata (2 puta), 2) Paljenje novina, 3) Sečenje tel. stubova kod ž. stan. Koševi, na putu Kruš. — Kraljevo], na putu Kralj.[evo] — Krag.[ujevac] kod sela Zalogovca i na putu Kr.[uševac] — Stalać kod ž. s. Dedine. Jedna neuspela akcija: pri pokušaju paljenja rezervoara s benzinom pao je jedan drug — Vesa. I pored najgnusnijeg mučenja odbio je da im ma šta kaže, govoreći im da je on hteo da baci bombe zato što ih mrzi jer su doneli celom narodu zlo. Pošto su ga sveg izmrcvarili, streljali su ga pa onda mrtvog obesili 23 avg. i ostavili 24 s.[ata] na vešalima. Pri vešanju faš.[istički] vojn.[ici], a naročito oficiri, divljački su se ponašali: smejali se slikajući grozan prizor.

Finans.[ije] za avgust:

674 čl.[anarina]

3.551 pr.[ihod]

_________________

4.225

rashod 4.647

_________________

pasiva: - 422

U pasivi smo zato što smo nešto izdavali za odred, inače finansije nisu problem. Ubuduće će odred moći da se izdržava isključivo od svog fonda. Oni sada raspolažu sa oko 9000

Narodna pomoć ima 1600 din.

Blagajna part. raspolaže sa 2500 od vaše pomoći.

Tehnika:

Izv.[eštaj] o partiz. borbama u Srbiji umnožen u 1500 [kom.] ..Svesl. miting 300 kom. Ostale izv.[eštaje] i progl.[ase] štampano po 300 kom. Od ovoga omladina rastura 2/3. Mi nismo izdali ništa, dosada.





Rasinski NOP odred formiran je 22 jula 1941 god. i brojao je 40 boraca, sa 10 pušaka i jednim puškomitraljezom. Odred se sastojao iz dve čete: Rasinske i Trsteničke. Za komandanta odreda određen je Mihajlo Živić, vazduhoplovni kapetan bivše jugoslovenske vojske — poginuo je za vreme napada na Kruševac, septembra 1941 godine. Posle toga, za komandanta je određen Miloje Zakić, koji je poginuo 22 februara 1942 god. pri napadu na Kuršumliju. Komesar odreda bio je Desimir Jovović. Trstenička četa se ubrzo raspala, a Rasinska je i dalje delovala na teritoriji Zapadne Morave i Jastrepca. Početkom 1942 god. odred ulazi u sastav Topličkog NOP odreda i u njemu ostaje sve do početka maja 1942 godine. Početkom maja 1942 god. izdvaja se i samostalno dejstvuje sve do oslobođenja Srbije 1944 godine.

sadržajprethodna glavasledeca glava