ZBORNIK DOKUMENATA I PODATAKA O NARODNOOSLOBODILAČKOJ BORBI JUGOSLOVENSKIH NARODA, TOM I, KNJIGA 2, DOKUMENT BROJ 20.
Dokumenti NOVJ - 1941
sadržajprethodna glavasledeca glava

PROGLAS BEOGRADSKE OMLADINE OD AVGUSTA 1941 GOD. SRPSKOJ OMLADINI POVODOM VEŠANjA NA TERAZIJAMA

SRPSKA OMLADINO!

Tvoji zakleti neprijatelji, dželati i tlačitelji tvog naroda — nemački fašisti, izvršili su uered srpskog i slobo-darskog Beograda jedan od svojih najgnusnijih zločina. Posle krvavih pokolja nad golorukim stansvništvom srpskih gradova i sela, oni su, uz pomoć svojih krvavih pasa — Aćimovićeve policije i Ljotićevih izdajnika — u nedelju, 17 avgusta, obesili na Terazijama pet srpskih sinova, već pre toga grozno iznakaženih zverskim mučenjem u podrumima Gestapo-a i beogradske glavnjače.2

Ovaj svirepi zločin koji celom svetu rečito govori o pravom liku Hitlerovih krvoločnih hordi, duboko je ranio svako srpsko srce. Ali su se strašno prevarili okupatori i njihove domaće sluge narodni izdajnici, misleći da će njime zaplašiti naš narod i nas, srpsku omladinu, i prigušiti našu borbu za slobodu. NE STRAH — VEĆ SVETI PRAVEDNI GNEV, NE POKORNOST — VEĆ PLAMENA ŽELjA ZA OSVE-TOM, NE "UMIRENjE" — VEĆ JOŠ NEPOMIRLjIVIJA BORBA PROTIV MRSKOG TUĐINSKOG JARMA, — to je odgovor Srba, to je naš odgovor i na ovo poslednje svirepo zver-stvo doetojno Hitlerovih hordi, I oni koji su još juče okle-vali, dižu se u borbu, pristupajući legijama boraca za čast i slobodu, za opstanak našeg naroda. Još šire. i čvršće zbijanje svih rodoljubivih snaga, još žešća i bespoštednija borba. protiv okupatora — to mora biti, to je već naš odgo-vor na zločin od 17 avgusta.

MLADI RODOLJUBI SRPSKOG BEOGRADA!

Hitlerove fašističke horde navestile su rat do istrebljenja našem srpskom i slovenskom imenu. Ne ostanimo dužni krvnicima mlade generacije, zlotvorima našeg naroda! Osvetimo se!

KRV ZA KRV, SMRT ZA SMRT! To neka bude naša borbena lozinka, naš odgovor na krvave pokolje Srba. UNIŠTAVAJMO ŽIVU SNAGU OKUPATORSKE VOJSKE, UNIŠTAVAJMO NjEGOVE TRANSPORTE, MAGACINE I VEZE! BU-DIMO NEPOMIRLjIVI PREMA IZDAJICAMA NARODA, AĆIMOVIĆEVIM I LjOTIĆEVIM BANDAMA, UNIŠTAVAJMO IH STALNO, NA SVAKOM KORAKU, SVIM SREDSTVIMA! ISTREBIMO TU IZDAJNIČKU KUGU! UJEDINIMO SVE SVOJE SNAGE, MI MLADI SRBI I SRPKINjE, BEZ OBZIRA NA ORGANIZACIJE KOJIMA PRIPADAMO I POLITIČKA UVERENjA, UJEDINIMO SE U MOĆAN NARODNOOSLOBODILAČKI FRONT! UDESETOSTRUČIMO SVOJE AKCIJE PROTIV OKUPATORA! ŠIRIMO SVETI OSLOBODILAČKI RAT ZA SLOBODU SRBA!

SRPSKE MAJKE, ŽENE, VERENICE I SESTRE!

Utrite svoje plemenite suze, iskalite svoj sveti, pra-vedni gnev! Budite dostojne tradicije Majke Jugovića, šaljite svoje najdraže u svetu borbu za naš opstanak, za odbranu naše časti i naših domova, za budućnost naših najmilijih!

SRPSKA OMLADINO!

Dani fašizma su odbrojani! Nikakva zverstva, nikakva nasilja ne mogu više zadržati plamen oslobodilačke narodne borbe! VEĆ GORI TVOJA SVETA SRPSKA ZEMLjA, već danas se hiljade i hiljade srpskih partizana bore s oružjem u ruci za slabodu našeg naroda! Uzaludna su sva nasilja dušmana. "SRBIJA SE UMIRIT NE MOŽE!"

NA USTANAK, SRPSKA OMLADINO! KUCNUO JE ČAS BORBE! SLOBODA SE NE DOBIJA NA ZLATNOM TANJIRU, VEĆ SE OSVAJA ORUŽJEM U RUCI! VODI I ŠIRI SVETI RAT PROTIV TUĐINSKOG JARMA! NAŠA STVAR JE PRAVEDNA. ONA ĆE POBEDITI! S NAMA JE VELIKI RUSKI NAROD, S NAMA JE HEROJSKA SOVJETSKA OMLADINA, koji nam pomažu i uništavaju fašističke horde! Sa nama su narodi i omladina Engleske i Amerike i sve slobodoljubivo čovečanstvo! POBEDA ĆE BITI NAŠA!

SMRT FAŠIZMU — SLOBODA NARODU!

RODOLJUBIVA SRPSKA OMLADINA

sadržajprethodna glavasledeca glava