ZBORNIK DOKUMENATA I PODATAKA O NARODNOOSLOBODILAČKOJ BORBI JUGOSLOVENSKIH NARODA, TOM I, KNJIGA 2, DOKUMENT BROJ 19.
Dokumenti NOVJ - 1941
sadržajprethodna glavasledeca glava

PISMO POKRAJINSKOG KOMITETA ZA SRBIJU OD 31. AVGUSTA 1941 GOD. OKRUŽNOM KOMITETU KPJ KRAGUJEVAC

OK-u I INSTR. PK-a U KRAG. (prim. - Svetislav Stefanović)

Dragi drugovi,

Primili smo vaš prvi izveštaj i evo odgovaramo na isti, iako sa priličnim zakašnjenjem.

U vašoj part. org. ispoljile su se sve slabosti baš u momentu kada su pred našu Partiju postavljeni krupni zadaci. Manje-više, sve organizacije su uspele da brzo preorijentišu svoj rad u novonastaloj situaciji. Pohod hitlerovske Nemačke na Sovjetski Savez bio je signal za nas da otpočnemo rat sa neprijateljem u našoj zemlji. Pred nas je postavljen zadatak: Učiniti sve da se neprijatelj oseti kod nas kao u "opsednutoj tvrđavi". Taj signal, taj poziv upućen narodima svih porobljenih zemalja, naša Partija je, pre nego i jedna druta, prihvatila i časno, ne čekajući ni jednog trenutka, počela sprovoditi u život. Na čelo narodnooslobodilačke borbe, započete skoro u svim zemljama jugoslavije, stala je naša Partija. Njene organizacije, njeni članovi nalaze se u prvim borbenim redovima. Mi, drugovi, imamo to zadovoljstvo da se Srbija prva podigla na oružje. Plamen oružanih sukoba sa neprijateljem, u prvo vreme samo u pojedinim krajevima Srbije, brzo se svom žestinom proširio skoro na čitavu Srbiju. U početku osamljeni, manji istupi sada se već pretvaraju u prave narodne ustanke. Partizanski odredi, pod rukovodstvom naših part. org., u mnogim krajevima već su postali gospodari situacije. To više nisu male grupe komunista i njihovih najbližih simpatizera, već su to sada veliki odredi u koje su se slili stari i mladi, muškarci i žene — svi oni koji su sposobni da ma šta doprinesu za stvar narodnog oslobođenja ispod jarma fašističkih okupatora i njihovih bednih slugu. U mnogim mestima partizanski odredi su postali zajednička stvar svih rodoljuba, pristalica ostalih građanskih partija koje su za neodgodivu borbu protiv fašističkih zlotvora.

Međutim, drugovi, porazna je činjenica da je baš Kragujevac, centar Šumadije, u jako velikom zaostajanju. Politički centar Šumadije, Kragujevac, i s obzirom na svoje tradicije, nije smeo podbaciti u ovoj opštoj narodnoj borbi. Sasvim se može reći da je on trebao da predvodi, da predvodi još i zbog toga što je Kragujevac radnički centar.

Bez sumnje, drugovi, ovde se u prvom redu radi o podbacivanju part. organizacije u celini. Razorni antipartiski elementi svojim radom u ranijim vremenima sstavili su tragove na licu part. org. u Kragujevcu. Zapravo, izgleda, da se još uvek radi o nezdravom, nesređensm i nepročišćenom stanju redova part. organizacije i ... jer otkriti uzroke nekoj pojavi, u ovom slučaju nezdravoj, znači otkriti i sredstvo za njeno radikalno lečenje. To je danas tako uočljivo da samo može poslužiti kao jedno iskustvo više. I ono je dragoceno blago i za sam PK koji isto tako treba da izvuče pouke iz svoje nebudnosti. Oportunisti i likvidatori dugo vremena su uspevali unositi svoja shvatanja u part. org. U prvo vreme to su činili iznutra a posle njihovog otstranjenja — spolja, istina sada sa manje mogućnosti. Nedovoljni i slabi kadrovi, a uz to nepravilno vaspitavani još od psčetka, bili su podložni primanju Partiji tuđih uticaja. Koliko je uloženo strpljenja, koliko brige za ozdravljenje pojedinih ljudi, za njihovo spasavanje za Partiju — to najbolje znaju neki današnji rukovodioci tamošnje organizacije. Pa ipak provlačili su se kroz org. oportunisti i kolebljivci i do današnjeg dana.

Eto, drugovi, trebalo je staviti org. pred teže i krupnije zadatke pa da se otkriju njene slabosti i nedostaci. Kukavice, strašljivci i kolebljivci najbolje se otkriju kad se postave pred teže zadatke. I to je praksa pokazala baš kod vas, pokazala je to u momentu kada je svaki član Partije bio pozvan da da od sebe sve što može dati, da se nesebično i do kraja stavi na raspoloženje svojoj Partiji.

Prema vašem izveštaju, imamo utisak da se vi još bakćete sa nekim sitnim organizacionim pitanjima. Nesumnjivo, treba se baviti i onim najsitnijim, jer od njihovog pravilnog rešenja zavisi akciona sposobnost part. org. Ali se treba čuvati jednostranosti u radu, ne prvo jedno (org. pitanje) pa posle drugo, nego i jedno i drugo istsvremena, a u prvom redu baciti sve snage na glavno težište rada. Uhvatiti se za glavnu kariku u radu znači time povući i one sporednije.

Danas preti velika apasnost od neravnomernosti u narodno-oslobodilačkoj borbi. Dok u nekim krajevima Srbije već poodavno traje žestoka borba, dotle u drugim ili se učini nešgo ili ništa. Tu okolnost neprijatelj može iskoristiti i svoje jače snage prebaciti u centre narodnih ustanaka. Zato ne smemo ni trenutka oklevati u podizanju naroda na oružje. Pitanje proširenja i produbljenja narodnog ustanka jeste sudbonosii) pitanje ne samo za našu Partiju i citav srpski narod nego i za brzi obracun herojskog SSSR s fašizmom. Opasnost od sektaštva, koja naročito u poslednje vreme dolazi do izražaja, preko je potrebno što pre likvidirati.

Ozbiljnost aituacije i poslednji događaji kod nas u zemlji nalažu da se abrati pažnja na sledeće:

— Neodložno stvarati, proširivati i jačati partizanske odrede i istovremeno razvijati njihovu delatnost. Svakom odredu, svakoj part. org. i svakom čoveku posebno određivati dnevne zadatke, razvijajući do maksimuma samoinicijativu. Ne stvarajte više neke mrtve, a uz to i nenaoružane desetine koje čakaju na neki svoj mamenat. Naoružavajte se razoružavanjem žandara i žand. stanica, nemačkih vojnika, te napadanjem na neprijateljske transporte i slagališta oružja, mu-nicije i ostale ratne spreme.

— Odmah prići stvaranju zajedničkih komiteta, tj. odbora narodnooslobodilačkog fronta, povezujući se sa pristalicama i voćstvima svih bivših partija koje se danas izjašnjavaju za borbu protiv okupatora i njihovih slugu. Vodite računa o akciji četnika i srpskih oficira. Izdajstvo Koste Pećanca treba iskoristiti u cilju odvajanja svih poštenih ljudi okupljenih oko njega,, Neprijatelj već pokušava da i njih uvuče u pohod protiv nas. Stoga moramo pridobivati za zajedničku akciju bar one poštenije ili ih neutralisati. Kod pregovora sa našim saveznicima treba se pozivati na postignuti sporazum i sada već zajedničko vođenje rata SSSR i Engleske kao i čitavog demokratskog sveta. Isto tako pozivati se i na Sveslovenski kongres u Moskvi.

— Izbegavati sukobe sa pret.[sednicima] opšt.[ina] i odbornicima i sl., sem ako nisu izdajnici i sluge okupatora. U tom slučaju treba ih prvo dobro raskrinkati u selu, pa onda i fizički obračunati s njima štedeći pri tome decu i njihove ukućane.

— Čim neki partizan padne u ropstvo ili ma ko u zatvor, odmah pokušajte sa spasavanjem oružanim snagama.

— Partij. jedinice u odredima moraju redovno održavati svoje sastanke. Ma gde bili, članovi Partije moraju biti organizaciono povezani. Pri tome paziti da se njihovo odvajanje ne primeti i do maksimuma obezbediti konspiraciju. Svaki čae slobodnog vremena iskoristiti za agit. prop. rad i za podizanje kadrova. Umnožava.jte materijal u što više primeraka u gradovima, u selima i šumama.

— Zavesti gvozdenu disciplinu u part. org. i odredima. Kod težeg prekršaja krivca treba i likvidirati. Svaku meru treba dobro objasniti. Naša Partija nalazi se u ratu i svaki, svaki njen član jeste vojnik koji se ima pokoravati zakonima koji vladaju u ratnom stanju.

— Stvarajte svuda narodno-oslobodilački fond namesto dooadašnje Narodne pomoći. Baza za taj fond treba da bude politički sporazum sa našim saveznicima, što ne znači da do postignutog sporazuma ne treba raditi u tom pravcu. Time ćemo samo proširiti narodnu pomoć. Iz prikupljenih sredstava treba izdržavati kako one u zatvorima tako i one po šumama. Ako se partizani budu povezali sa narodom i pružili zaštitu narodu od neprijateljskih napada, onda će im svaka kuća biti otvorena i neće biti teškoća za njihov opstanak.

8. — Sa svakim našim dokumentom obavezno upoznajtedrugove iz Štaba komande partizanskih odreda u Srbiji kojoj ste apsolutno potčinjeni i sve njene naredbe o vojnom deluimate obavezno sprovoditi.

Kako je vaš izveštaj kratak i nepotpun, to molimo da nam pošaljete opširniji izveštaj kako o org. stanju part. org., njenom rukovodstvu itd. tako i o partiz. odredu na vašoj teri-toriji i njegovom štabu. Naročito nas interesuje na koji ste način obezbedili kontrolu odreda i partijaca u njemu. Da li imate part. sekretara u samom štabu i kako on obavlja svoje dužnosti?

Danas naročito potreban je što češći kontakt, pa nastojte sa svoje strane da se on obezbedi.

31-VIII-1941

SMRT FAŠIZMU — SLOBODA NARODU!

PK.

P. S. Nužno je obezbediti što tešnje veze između M. K. SKOj-a i P. K. SKOj-a. Stavljamo vam u zadatak da omogućite omlad. rukovodstvu da bar 15-to dnevno pošalje izveštaj o svome radu.

sadržajprethodna glavasledeca glava