ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


BR. 10

GOVOR KRALJA JUGOSLAVIJE PETRA II OD 21. OKTOBRA 1944. POVODOM OSLOBOĐENJA BEOGRADA1

Povodom oslobođenja naše prestonioe, Beograda od strane udruženih oružanih snaga Sovjetske Unije i Narodno-Os-lobodilačke vojske pod komandom maršala Tita, Nj. V. Kralj Petar II održao je 21. o.v.m. u večernjoj misiji B. B. C. (od 20 časova) za Jugoslaviju sledeći govor:

Dragi moji Srbi, Hrvati i Slovenci:

Beograd, naša junačka i napaćena prestonica, opet je slobodna!

Četrdeset i tri meseca je znojem i suzama iskupljivana sloboda nikad nepokorene Jugoslavije, predvođene u borbi i otporu jugoslovenskom narodno-oslobodilačkom vojskom pod maršalom Jugoslavije, Titom.

Oslobođenje Beograda, izvojevano nadčovječanskom borbom naših naroda i neocenjivom pomoću bratske i savezničke Crvene Armije, simbol je pobede nad neprijateljem, triumf junaštva i patriotizma naših naroda i najviši dokaz jedinstva i savezničke solidarnosti.

Oslobođenje Beograda, koje je zajednički uspeh jugoslo-venske narodno-oslobodilačke vojske i slavom ovenčane Crvene Armije kao i pobede naših velikih britanskih i američkih saveznika na ostalim frontovima naše narodne borbe najubed-ljiviji su znakovi skorog ili konačnog oslobođenja cele jugo-slovenske nacionalne i državne teritorije.

Pozdravljajući oslobođeni Beograd, ja pozdravljam sve vas, dragi moji Srbi, Hrvati i Slovenci ispunjen najdubljom zahvalnošću prema junačkoj narodno-oslobodilačkoj vojsci i maršalu Titu, prema bratskoj savezničkoj Crvenoj Armiji i njenom velikom maršalu Staljinu i odajem poštu svima herojima i žrtvama za našu zajedničku slobodu.

Duboko sam uveren da će vojska i narod, koji su pod cenu beskrajnih žrtava stvarali besmrtna dela u borbi za oslobođenje svoje otadžbine, znati u miru očuvati plodove svoje pobede i izgraditi svoju bolju i srećniju budućnost u novoj, slobodnoj, demokratskoj i federativnoj Jugoslaviji.

Ispunjen radošću i srećom, ja vas, na ovaj veliki dan, pozivam i molim da se svi ugledate u hrabre oslobodioce naše prestonice i da ujedinjeni u narodno-oslobodilačkoj vojsci do-prtinesete poslednju žrtvu na oltar slobode naše otadžbine.

Živjela Narodno-oslobodilačka vojska i junačka Crvena Armija!

ŽlVELI SRBI, HRVATI I SLOVENCI!

ŽIVELA SLOBODNA I SRODNA JUGOSLAVIJA!«

1 Tekst preuzet iz »Biltena broj 399« u kome je Direkcija za informativnu službu prenela govor kralja Petra (AJ 83/2-637).


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument