ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


BR. 11

PISMO ŠEFA VOJNE MISIJE JUGOSLOVENSKE IZBEG-LlCKE VLADE U ITALIJI OD 4. NOVEMBRA 1944. BRITANSKOM PUKOVNIKU FRINDLOU O PROBLEMIMA I TEŠKOĆAMA STUPANJA VOJNIH LICA U NARODNOOSLO-BODILACKU VOJSKU1

KRALJEVSKA JUGOSLOVENSKA VOJNA MISIJA U ITALIJI

O. Br. 1983

Rim 4og novembra 1944 g.

PREDMET: Prijavljivanje jugoslovenskih

nacionalista za N. O. V.

ADRESA: HEAD — QUARTERS D. P. & R. S. C. — A. C. — APO 394 of Col. C. B. FINDLAU

Od Komande jugoslovenskih snaga na Srednjem istoku iz Kaira primljeno je naređenje O. No. 21744 od 30 oktobra t.g., kojim se reguliše stupanje jugoslovenskih vojnih lica u redove NOV.

Uz prednje, primljena su i naređenja: O. Br. 21100, 1070, 1231; 1269 i 21730/44. Sva ova naređenja dostavljaju se, u prevodu, uz ovaj akt.

Kako su ova naređenja od veoma velike važnosti pa čak i sudbonosne po izvesna lica koja su do sada bila pod zaštitom Kraljevske Jugoslovenske Vlade u inostranstvu, to sam prinuđen kao šef ove Misije, kome je stavljeno u dužnost da izvrši sva naređenja, da ukažem nadležnim Savezničkim vlastima: teškoće i posledice ako dođe do izvršenja, a prema tome i da umolim iste vlasti za izvesna obaveštenja i pomoć koju smatram da Savezničke vlasti treba da ukažu ovoj Misiji tako:

1) TEŠKOĆE I POSLEDICE AKO DOĐE DO IZVRŠENJA OVIH NAREĐENJA:

Pre nego se iznesu teškoće i posledice koje će proizaći, ako dođe do izvršenja prednjih naređenja, treba imati u vidu da je ljudstvo koje je registrovano u ovoj Misiji, a koje se i danas nalazi u Italiji, delom na slobodi, a delom u logoru Gallipoli i delom u 1. Kr. Jug. Vazd. Bataljonu pri RAF-u pripada ovim kategorijama:

—  Političkih i ideoloških protivnika partizanskog pokreta;

—  Ratnih zarobljenika, koji nisu učestvovali ni u kakvoj akciji u zemlji, niti van ove, potpuni neutralci i pripadnici redovne Jugoslovenske vojske.

—  Ratnih zarobljenika, koji nisu učestvovali u nikakvoj akciji u zemlji, ali su po oslobođenju iz ropstva stupili u redove jugoslovenske vojne organizacije van zemlje i kao takvi angažovali se, manje ili više, protiv partizanskog pokreta.

—  Izbeglica, koji su učestvovali u borbi, kako u zemlji tako i van ove, bilo da su se borili u oružanim ili političkim sukobima.

—  Izbeglica, koji nisu učestvovali ni u kakvoj akciji, bilo u zemlji ili van ove, protiv partizanskog pokreta, potpuni neutralci i pripadnici redovne jugoslovenske vojske.

—  Interniraca, interniranih posle učešća u oružanim ili političkim sukobima, a koji su vođeni u zemlji protiv partizana.

—  Interniraca, interniranih samo zato što nisu odobravali rad partizanskog pokreta.

—  begunaca iz partizanskih redova.

Sve ove kategorije lica pripadaju jednoj, a koja bazira svoje postojanje na demokratskim načelima i kao takva našla se danas u vrlo teškom položaju i situaciji.

TEŠKOĆE I POSLEDICE OVAKVOG POLOŽAJA I SITUACIJE JESU:

a)  Ona lica koja se odluče da priđu partizanskom pokretu prinuđena su da idu u zemlju u bratoubilačku borbu.

b)  Ona lica koja se reše da priđu partizanskom pokretu, sada u ovom momentu, nisu sigurna da neće biti na neki način kažnjena, pa čak i ubijena, zato što ranije nisu prišli, ili zato što su, u ma kome vidu, bila do sada protivnici partizanskog pokreta.

c)  Ona lica koja se odluče da ne priđu partizanskoj organizaciji primorana su: ili da stupe u zbirni logor, ili da lutaju po svetu, kao izbeglice.

U slučaju da izvesna lica stupe u zbirni logor, nemaju garancije da jednoga dana neće biti predata partizanskom vođstvu, koje može postupiti sa njima, po iznetom u ovoj tački pod a) i b), a u slučaju da ostanu kao izbeglice mogu doći do prosjačkog štapa, jer ih je napustila njihova legalna Vlada i njihov Kralj.

Kategorije političkih boraca, boraca sa oružjem iz zemlje i begunaca iz partizanskih redova ne mogu za sada, ni u kom slučaju, prići partizanskom pokretu, a verujem da neće smeti, u ovakvoj situaciji, ni ući u logor.

Sva ova lica, manje ili više, svesna su da, dok se ne reši problem, koji je stvoren situacijom u zemlji, (u glavnom dve grupe, dve ideologije, građanski rat) da neće biti rešen ni njihov položaj, a ovaj se problem ne rešava ako se zanemari redovna Jugoslovenska vojska, kojom komanduje đeneral Draža Mihailović i koju sačinjava narod Jugoslavije, bilo fizičkim (oko 200000 boraca), bilo ideološkim prisustvom (oko 80%), a koja danas otstupa pred moćnim Ruskim Armijama, koje predaju vlast partizanskom vodstvu, a ovo silom nameće narodu.

Po Ustavu Kraljevine Jugoslavije, jugoslovenska vojska formirana je prema Zakonu o Ustrojstvu Vojske i Mornarice, koji je bio izglasan i primljen od strane Narodnog predstavništva, te prema tome ni Nj. V. Kralj, ni Vlada u izbeglištvu ne mogu jednim naređenjem isti zakon staviti van snage, a prema tome i redovnu Jugoslovensku vojsku rasturiti, a njene članove, posebnim naređenjem primoravati da stupe u jednu revolucionarnu — političku vojsku, u momentu kada je neprijatelj u zemlji i kada u istoj bukti građanski rat.

Zbog iznetih teškoća predviđam:

—  Da će biti veoma mali broj onih koji će se odlučiti da stupe u partizanski pokret;

—  Da će biti veoma mali broj onih koji će se odlučiti da stupe u zbirni logor, a

—  Da će biti najviše onih koji će ostati kao izbeglice.

2. — OBJAŠNJENJA I POMOĆ KOJU TREBA SAVEZNICI DA UKAŽU

a) Ko će zagarantovati bezbednost života onih jugoslo-vena koji se odluče da stupe u NOV? Ovo se naročito odnosi na ona vojna lica koja su, u ma kojoj formi, vodila borbu protivu partizanskog pokreta, a specijalno na begunce iz partizanskih redova.

b)  Ko će dati garanciju da lica koja stupe u zbirni logor, neće biti predata, jednoga dana, vođstvu partizanskog pokreta, a time da će biti stavljena na milost i nemilost onih protiv kojih su vodili borbu. Ovo se naročito odnosi na ona vojna lica koja su se oružjem u ruci borila protiv partizana, ili su pobegli iz partizanskih redova?

c)  Koja je Saveznička komanda nadležna da ukaže pomoć ovoj Misiji, da bi se naređenja mogla izvršiti, kako bi se istoj potpisati mogao obratiti?

d)  Koja je Saveznička komanda nadležna da odredi »zbirni logor« gde će se kontrolisati ona lica koja ne žele da uđu dobrovoljno u NOV, gde će biti ovaj logor i ko će istim upravljati?

e)  Kako će se postupati sa licima koja stupe u zbirni logor, t.j. da li će se ista moći slobodno kretati, ili će biti zatvorena, kao što je to slučaj sa izbeglicama na srednjem istoku?

f)  Da li će lica u logoru primati ličnu i logornu opremu i od koga?

g)  Ko će davati hranu za lica u logoru i po kojoj skali? h) Na koji će se način upućivati lica u Bari, a koja se

odluče da stupe u redove NOV?

i) Na koji će se način upućivati lica u zbirni logor?

Dostavljajući prednje, molim, da se od strane nadležnih Savezničkih vlasti uzmu u obzir navedene teškoće i posle-dice koje će proizaći ako dođe do izvršenja prednjih naređenja, pa da se prema tome, kao i prema traženim obaveštenji-ma u tački drugoj, dadu ovoj Misiji upustva, kako bi se moglo pristupiti izvršenju.

Potpisati će pod sadanjim okolnostima pristupiti izvršenju dobivenih naređenja, čim se od nadležne Savezničke vojne vlasti dobiju tražena obaveštenja i upustva.

Imajući u vidu sve napred izneto, kao i znajući mišljenje i raspoloženje onih koji ne mogu ući u NOV., slobodan sam dati jednu sugestiju koja bazara na činjenici da sva ona lica koja za sada ne mogu ući u NOV žele da se bore protivu neprijatelja. Ovo je stvarnost i ovo je činjenično stanje, jer je daleko ostvarenje.

Prema tome, molim, da se od ovih lica formira jedna jedinica, koja će se boriti pod Savezničkom komandom, na ma kome delu ratišta, isključujući bratoubilačku borbu u zemlji. Ovde se mogu prikupiti i formirati u jedinice sva vojna lica sa Srednjeg istoka, iz Italije, Francuske i Svajcarske. Ovakvih vojnih lica, verujem, da će biti najmanje oko 10.000,a to znači da se može formirati najmanje jedna brigada. Neka mi je dozvoljeno da napomenem slučaj sa Poljacima, koji su prebačeni iz Rusije na Srednji Istok, da se formiraju za borbu na Zapadnom frontu, gde se i danas bore u sastavu pobedo-nosnih Savezničkih armija. Njihov slučaj sličan je slučaju jugoslovena, koji za sada ne mogu da uđu u NOV.

U slučaju da se ne odobri ovakvo formiranje jedinica, molim, da se omogući borcima stupanje u savezničke boračke jedinice, kao dobrovoljcima, bilo pojedinačno, bilo u grupama.

M.P.2

Šef, ppukovnik3

1Original (pisan na mašini, latinicom) u Arhivu VII, AEV, k. 9, reg. br. 7/6—2.

2Okrugli pečat: Royal Yugoslaw military mission in Italy«.

3Potpis nečitak.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument