ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


BR. 203

ZAPOVEST ŠTABA VRHOVNE KOMANDE OD 17. APRILA 1945. KOMANDANTIMA NEPOSREDNO POTČINJENIH JEDINICA ZA POVLAČENJE NA PROSTORIJU ZAPADNO I JUGOZAPADNO OD BANJALUKE1

Štab Vrhovne Komande

O. Br. 3 3 3

17. aprila 1945. g.

U-----čas.

Položaj

ZAPOVEST

Sekcija Brod, Slavonska Požega, Prnjavor, Banja Luka raz. l:100[000]

NOVA PRIPREMNA ZAPOVEST ZA POKRET OBZIROM NA SLABE SNAGE U OBLASTI PRNJAVORA. —

Situacija na Motajici je sledeća: na Motajici se nalazi naša Motajička brigada2 rasturena po bataljonima i pojedinim posadama. Komandant Motajičke brigade je potporučnik Vlado Vinčić. Njegov štab nalazi se u s. Gornji Smrtići oko 20 klm severozapadno od Dervente. Komandant 1. bataljona brat Petar Trivalić sa svojim bataljonom nalazi se u s. Velika Ilova — 12 klm severozapadno od Prnjavora. Komandant 2. bataljona brat Miloš Vinčić nalazi se sa svojim bataljonom u G. Smrtićima uz štab brigade. Komandant 3. bataljona brat Boško Stojković nalazi se sa svojim bataljonom u s. G. i D. Lepenica — 15 kl jugo zapadno od Bosanskog Kobaša, i komandant 4. bataljona brat Petar Nedić, nalazi se sa svojim bataljonom na prostoriji gde se mi sada nalazimo u s. Trstenci — oko 10 klm severozapadno od Dervente. Naših snaga ima još i na desnoj obali Ukrine zapadno i jugozapadno od Dervente u prostoru Derventa pa uzvodno Ukrinom sve naspram Prnjavora i to u selima: Detlak, Kalenderovci, Drien, Luplja-nica (7 klm južno od Dervente).3 Pored ovoga naših snaga zapadne Bosne ima još mnogo u oblasti Banja Luke sa jedne i sa druge strane Vrbasa.4 U oblast Banja Luke doći će i Otac Savo Božić sa Ozrencima i Trebavskim korpusom, samo on će svoj pokret vršiti južno od Prnjavora.

Komunističke snage na Motajici i u ovoj oblasti izgleda da su oslabljene odlaskom njihovim prema dolini Bosne. U iz-veštaju komandanta Motajičke brigade potporučnika brata Vlade Vinčića, izvesnih komunističkih snaga ima na Motajici po sledećem: na Pasjoj pravdi, koja se nalazi oko 12 klm južno od Bosanskog Kobaša; dalje ih ima u s. Kaoci, 15 klm zapadno od Bosanskog Kobaša. Dalje ih ima u oblasti s. Sr-bac kod samoga ušća Vrbasa u Savu na desnoj obali. Cesto ih ima u s. D. Smrtići, koje se nalazi južno od G. Smrtića.5 U prolazu ih često ima u oblasti s. Rakovac, — 20 kim se-verozapadno od Prnjavora ali tamo ima i naših delova. Od s. Nožičko — 15 klm južno od ušća Vrbasa u Savu pa počevši od s. Nožičko na jug sve do druma Prnjavor — Banja Luka cela prostorija duž desne obale Vrbasa je već godinu dana u rukama komunista. Sada se na toj oblasti nalaze njihovi terenski delovi odnosno milicija. Južno od puta Banja Luka — Prnjavor nalaze se naši delovi koji drže front prema severu.

Moja je odluka, iz ove oblasti na kojoj se danas nalazimo, čim pristignu bolnice, — preduzeti marš opštim pravcem: s. Trstenci — r. Lepenica — pa duž desne obale Vrbasa izbiti u oblast Klašnice odakle ćemo se baciti u planinske prostorije južno ili jugozapadno od Banjaluke. Prema stvarnim prilikama ili prema razjašnjenju situacije koje u putu treba da dobijemo rešiću da se prebacim na levu obalu Vrbasa na mostu kod Klašnice i odatle da prodirem u pravcu jugozapada ili da se bacim pravo na jug u oblast Srednjebosanskog korpusa majora Lazara Tešanovića.6 Štab majora Tešanovića sada se nalazi u s. Opsječko — severno 15 kim od Kotor Varoši. Dan i čas pokreta odrediću naknadno.

NAREĐUJEM:

1.— Desna kolona: pukovnik Keserović: korpus Neška Nedića i Keserovića. Polazak sa mesta Torine u određeni čas pravcem: put duž desne obale Save sve do ušća reke Oso-vice, odatle skreće na s. Seferovac, dalje na južnu ivicu s. Nova Ves, dalje kosom Kruškovac na Steljačku Kosu — s. Dragojevići — s. Brđani, Rudine — severni deo s. Donja Le-penica — škola i crkva s. Lepenica — Mirkovica, naseobina Sitneš Trk — most na r. Povelić kod vodenice ispod Romića. Brda — s. Kumov Do s. Kamen — s. Petkovići — Radovača k 143 — Lipova Kosa 181 — s. Martinac — grebenom sve do-Makarevac k. 213 — dalje grebenom na Veliko Groblje pa preko potoka koji prolazi kroz selo Gumijera na Bijelića Glavu 272 — s. Bojići — s. Bundali pa preko r. Crkvine na Gravišlje i dalje Davidovića Brda k. 239.

Desna kolona od Romića Brda postaje srednja i postupak za propuštanje srednje kolone biće sledeći. Pukovnik Kesero-vić svoj čelni korpus uputiće na s. Kamen i Petkovići i tu sačekati. Srednja kolona postaje desna i sa svojim vozovima prolazi u pravcu Čardačišta, i kad se ona cela izduži zadnji korpus pukovnika Keserovića, koji je dotle štitio sa severne strane srednju kolonu sa vozovima, pridružuje se čelnom korpusu Keserovića.7

2.— Srednja kolona: komandant pukovnik Petar Simić.8 Sastav kolone: na čelu Avalski korpus, za njim Garda, zatim Vrhovna komanda, zatim svi vozovi bolnica i na začelju Po-savci Trebavskog korpusa. U određeni čas ova kolona polazi iz s. Trstenci pravcem: Vučija Jama k. 231 — Humka 289 — Visoka Obala 349 — Pasija Pravda 332 — Milankovića Raskršće 340 i odatle sve dolinom r. Lepenice obilazeći Sit-než Trk sa južne strane pa dalje preko mosta na r. Povelić koji se nalazi uzvodno jedan klm od pomenutog mosta na istoj reci preko koga prelazi desna kolona. Čim pređe r. Lepe-nicu ova kolona postaje desna kolona i produžuje pravcem: severni deo s. Selišta — preko Višića Polje — dalje na Car-dačište k. 124 dalje s. Nožičko — Brezovača 137 — raskrste kod crkve u s. Brđani i dalje krčanikom na s. Seškovci — s. Kriškovci —s. Papužani — s. Milosavci na s. Poljašani u blizini mosta na Vrbasu kod Klašnice, zadržavajući se pre s. Poljašana na poslednjim visovima.

3.— Leva kolona: Komandant potpukovnik Dragoslav Ra-rič. Sastav leve kolone: na čelu Tufegdžić, zatim Majevički korpus, na začelju korpus Smiljanića. Leva kolona polazi u određeni čas iz oblasti Kapetanovića Hrast pravcem: Gradina

248 — s. Miškovci — Cigansko Brdo — severni deo s. Smrtići preko štaba Motajičke brigade — raskršće južno od s. Živa-nići — severni deo s. Pečenegovci — s. zaseok Suhajci — Cisti Kamen k. 279 — Cerova Kosa k. 243 — s. Bogdanuša — Velika Gradina 220 — severni deo s. Srđevići — dalje preko potoka Povelić pa sve uzvodno Prosječkim Potokom hvatajući grebene istočno od ovoga potoka Donji Razboj — na Bukvar šumu prolazeći je sa zapadne strane — Oštra Glava 299 — s. Prosjek pa duž Sabanjske reke odakle preko s. Dra-govići na zaseok Bojici na drumu Prnjavor Banja Luka. Le-va kolona da naročitu pažnju obrati na svoj levi bok ukoliko se kreće prema zapadu, a kad okrene prema jugozapadu onda može očekivati sukobe sa manjim delovima i na svome čelu kao i prema levom boku.

4. — Radi smanjenja dubine srednje kolone đački odred pukovnika Paloševića ulazi u sastav kolone Keserovića.

5.— Prvi marševski cilj biće izbijanjem na liniju Sitneš Trk s. Srđevići. Sa ove linije ima da se preurede kolone s tim što će desna kolona pukovnika Keserovića postati srednja, a srednja kolona pukovnika Simića postati desna.9

6. — Opšte odredbe: Ovaj marš manevar u obliku kare ima da se izvrši tako da nigde u ovoj kan ne bude praznine. Zbog teškoća na koje će naići srednja kolona pukovnika Simića pretrpana vozovima, ova kolona će i služiti za merilo brzine pokreta i po njoj se imaju ravnati i ostale kolone.

Iz iskustva koje je pribavljeno o prolasku trupa Pavla Đurišića imamo sledeću pouku: komunisti, odnosno njihove manje grupe, na terenu zavlače se između kolona na manje praznine i odatle napadaju pojedine delove kolona. Važno je prema tome da brzina na maršu bude takva, da i zadnji mogu ići u redu bez trčanja. Voditi računa da su kolone dugačke i da se brzina kolona jako uvećava prema začelju. U koloni ne treba da bude šupljina nigde. Veze da se uspostavljaju duž puta kolona i levo i desno prema susednini kolonama. Na slučaj kakvoga prepada ima da vlada najveći red i svako mora da bude na svome mestu. Oni koji nisu borci zaustavljaju se na mestu u zaklone a borci otvaraju borbu i otvaraju put. Na svakom mestu zadržavanja, a isto tako i na prenoćištu, svaka grupa osigurava se u sve strane u obliku ježa stavljajući neboraoke delove u svoju sredinu. Sve stare-šine apsolutaio moraju biti na svojim mestima držeći svoje jedinice čvrsto u rukama.

Cela kolone obeležavaće svoja mesta u toku pokreta pa-lenjem vatri sa dimom, zašto naročito upotrebljavati mokru slamu, šašu i lišće.

Komandanti kolona zavljaće mi se radio stanicama svaka tri časa računajući od časa polaska. Na početku marša svoje radio stanice izbaciće na čela svojih kolona koje će se blagovremeno postaviti za rad i obaviti vezu u određeno vreme a za to vreme kolona će maršovati a radio stanica biti zaštićena. Posle toga stanica se opet približava čelu kolone i sprema za rad. Na maršu će se upotrebljavati skraćena šifra koja je propisana za brzi rad u operacijama. Komandanti kolona neka pošalju svoje šifrante kod potpukovnika Dušana Jova-novića u ovome štabu da bi se ova šifra potpuno utanačila. Na slučaj borbe obratiti pažnju na trošenje municije.

7.— Komandanti kolona će na osnovu ove moje zapovesti, izdati svoje zapovesti kojima moraju regulisati čelna, bočna i zaštitnička obezbeđenja kao i veze po dubini kolone kao i sa susedima.10

8.— Čuvati i staru zapovest O. Br. 331 od 16 o.m. Nare-diću, ako bude potrebno, da se po staroj zapovesti postupi, inače sada važi ova zapovest, te za njeno izvršenje učiniti sve pripreme.11

9.— Kolona pukovnika Sirnica prestavlja glavni objekat zaštite svih ostalih kolona, i ako borba počne ima celokupna borba da se vodi za zaštitu ove kolone. Da je tako učinjeno za vreme našeg pokreta dovde, nebi ovoliko čekali i diploma-tisali da spasimo naše bolnice, već bi bili na onome mestu gde bi nam bilo osigurana najbolja prilika za dalji rad.

10.— Ja ću biti u toku pokreta uvek kod srednje kolone, znači u prvoj fazi do reke Povelića u koloni pukovnika Si-mića, a u drugoj fazi u koloni pukovnika Keserovića.

M.P.12

Načelnik štaba Vrhovne komande,

Armiski đeneral,

Drag. M. Mihailović

DOSTAVLJENO: pukov. Sirniću, Keseroviću, ppuk. Smiljaniću, Trifkoviću, Račiću, Ulardžiću, majoru Kalabiću, potpuk. Damjanoviću (Leki), kap. Nediću i Tufegdžiću

KOMANDANTU 13Dragi Keser

Ako nemaš sekcije, dođi u kancelariju Štaba da osmotriš rad kako čiča zamišlja na karti, dođi oko 18 časova tvoj Miškić P.S.

Pokret je sutra u 5 časova —zašto ćeš dobiti naknadno naređenje.

Za gornje upoznavanje treba da dođe i Neško

 

1Original (pisan na mašini, ćirilicom) u Arhivu VII, Ča, k. 6. reg. br. 11/5 (VK—V—558).

2Ta je brigada pripadala Srednjobosanskom korpusu.

3 i 4Reč je o jedinicama Bosansko-krajiškog i Srednjobosanskog korpusa.

5U rejpnu Motajice u to vreme je dejstvovao Motajički NOP odred, a u dolini gornjeg toka reke Bosne jedinice 2. armije JA su čistile teren ođ ostataka četničkih i ustaško-domobranskih jedinica. Opširnije o tome vidi Zbornik NOR-a, tom XI, knj. 2, dok. br. 54, 55 i 60—62.

6 i11Za donošenje konačne odluke o pravcu daljeg povlačenja, Draži Mihailoviću je tada bio potreban rezultat pregovora koje su njegovi delegati u to vreme, u Zagrebu, vodili sa ustaškim, poglavnikom Antom Pavelićem (vidi dok. br. 199). U tom očekivanju, Draža Mihailović je 15. aprila 1945. izdao zapovest br. 331 u kojoj, između ostalog, piće:

»Na dan 16. o. m. izvršićemo pokret duž desne obale reke Save iz oblasti Kapetanovića Hrast, s. Pjevalovac, s. Trstenici ka ušću Vrbasa u Savu.

Naređujem:

1) Desna kolona: pukovnik Keserović, korpus Neška Nedića i Ke-serovića. Polazi sa Torine u određeni čas pravcem: put duž desne obale Save preko Bosanskog Kobaša — Kaoci — s. Srbac. Obraćam pažnju da je ovaj put često kontrolisan od savezničke avijacije o čemu voditi računa. Isto tako imati na umu da ustaše imaju duž Save na levoj obali raspoređene svoje delove sa kojima gađaju taj put, zbog čega gde god je moguće napuštati put i ići duž njega pod zaklonom terena a neudaljujući se od puta. Ova mogućnost naročito je dobra kod s. Korovi i s. Nova Ves. Kod Bosanskog Kobaša obići ga sa južne strane. Dalje od Bosanskog Kobaša udaljiti se od Save preko Bunarića na s. Brusnik do južne ivice s. Brusnik, a odatle obilazeći put spustiti se prema s. Vlaknici. Od s. Vlaknica paziti dobro, jer se na levoj strani nalaze ustaše u šumi Radinje, i zato od Vlaknice ići prema s. Kaoci udaljujući se od Save i puta. U s. Kaoci očekivati otpor komunističke grupe koja se tamo nalazi. Prilikom skretanja u stranu od glavnog puta voditi računa da desna kolona ne preseca pravac srednje kolone koja joj je blizu.

2)  Srednja kolona: Komandant pukovnik Petar Simić. Sastav kolone: na čelu Avalski korpus, za njim Garda, zatim Vrhovna komanda. U zaštitnici Posavci Trebavskog korpusa. U određeni čas ova kolona polazi iz s. Trstenci — Žiškina kosa (južno od s. Korovi) — Seferovac (južna ivica s. Nova Ves) — Milino brdo k. 244. — Groblje brdo k. 160, koja se nalazi na južnoj ivici Bosanskog Kobaša. Odatle se kolona penje na Bajlazi k. 614, zatim na Motajica Gradinu k. 652, dalje na Crkvište i preko Crkvišta na južnu ivicu s. Rijeka, a odatle na Babin Grob k. 257.

3)  Leva kolona: Komandant potpukovnik Račić (i ako je mlađi od potpukovnika Dušana Smiljanića za sada će komandovati kolonom što su njegove jedinice na čelu koje su već vršile izviđanje unapred). Sastav Leve kolone: u čelu Tufegdžić, zatim Majevički korpus, u zaštitnici Smiljanić. Leva kolona polazi u određeni čas iz oblasti Kapeta-novića hrast pravcem: Vučija jama k-231 — Humka 289 — Janjina kosa 268 — Cerova kosa 354 — s. Namastirice u dolini Streljačkog potoka — greben Elinska Kosa — Streljačka kosa 408 — Oštarija 538 — Lipaia 641 — Kamenita glava 473 — Mramorje 276.

Cilj marševski prvog dana pokreta jeste da se u zbijenoj kari triju kolona izbije na liniju istočni deo s. Kaoci na desnoj obali potoka Rijeka kod s. Rijeka. Tu ima da stigne desna kolona. Srednja kolona na Babin grob a leva kolona na Mramorje« (Arhiv VII, Ca. k. 6, reg. br. 5/5).

Detaljnije o daljem povlačenju četničke grupacije pod. komandom Draže Mihailovića vidi dok. br. 203, 204, 205 i 207.

7 i 10Detaljnije o marševskom poretku desne kolone vidi u Arhivu VII, ča, k. 79, reg. br. 23/4. Zapovest Komande Rasinsko-toplič-kog korpusa od 17. aprila 1945. Zapovest komandanta srednje i leve kolone nije pronađena.

8Petra Simića je Draža Mihailović, svojom naredbom od 17. aprila 1945, naimenovao za svog pomoćnika. Istom naredbom Draža je od Pratećeg bataljona i Železničkog bataljona Vrhovne komande i Pratećeg bataljona Komande Srbije formirao Prateću brigadu Vrhovne komande (pod komandom majora Đorđa Supića), a majora Neška Ne-dića odredio je za komandanta ešelona Vrhovne komande (Arhiv VII, Ča, k. 6, reg. br. 12/5).

9Vidi dok. br. 203.

12Okrugli pečat: »Komanda jugoslovenske vojske u otadžbini — Gorski štab br. 1«.

13Tekst pri kraju je olovkom dopisan na poleđini originala.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument