ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


BR. 204

ZAPOVEST ŠTABA VRHOVNE KOMANDE OD 20.APRILA 1945. KOMANDANTIMA NEPOSREDNO POTČINJENIH JEDINICA ZA POVLAČENJE NA PROSTORIJU ISTOČNO OD BANJALUKE1

 

Š T A B VRHOVNE KOMANDE

O. Br. 335

20 aprila 1945 godine U 23 časa

ZAPOVEST

Sekcija Banja Luka — Prnjavor 1:100000

Sve naše snage u toku 21 aprila tekuće godine prebaciće se na prostoriju istočno od Banja Luke tako da se svojim čelima zaustave radi prenoćišta na putu koji od Banje Luke preko Muslimanskog Čelinca vodi do Milovog Brda gde se nalazi šumska industrija jednog privatnog preduzeća.2 Cela prostorija je u četničkim rukama, ali nije isključeno da se na toj prostoriji nalazi i po koje komunističko odelenje koje bi moglo prouzrokovati kakvo uznemirenje kolona na maršu. Zbog toga sve mere opreza preduzeće se tako, da svako iznenađenje bude onemogućeno. Marševaće se u tri kolone.

NAREĐUJEM:

1.) DESNA kolona komandant pukovnik Keserović. Sastava: na čelu korpus Keserovića, a za njim korpus Neška Nedića. Oba korpusa obrazuju desnu kolonu. Desna kolona polazi u 05 časova sa Gravišlja preko Davidovića brda preseca drum Banja Luka — Prnjavor kod s. Boškovići i uz r. Tur-janicu ide do potoka Čelinac, prelazi ovaj potok i okreće za s. Kadinjani, od s. Kadinjani za selo Slatina Ilidže pa za G. Slatinu na Duge njive, Crkvinu Ceriće na s. Štrbe i zaustavlja se na Glavici 3 kilometra severoistočno od Muslimanskog Čelinca iznad samoga puta napred pomenutog šumskog preduzeća. Napominjem da je ovaj put upotrebljiv i za kola i u koliko pojedini komandanti imaju još preostalih kola mogu poslati ta kola u sastav desne kolone i ova kolona da ih sprovede između čelnog i začeljnog korpusa. U Muslimanskom Celincu su ustaše ali muslimani koji su nama naklonjeni.

2.) SREDNJA kolona: komandant pukovnik Petar Simić. Sastav i marševski red: Avalski korpus, Vrhovna komanda, Gorska Garda i Posavski korpus u koliko ne bi bio poslat u sastav trupa oca Save Božića. Polazi u 06 časova iz s. Boškovići ne ukrštajući se sa desnom kolonom na s. Aleksići i odatle preko Kadine strane na istočni deo s. Kadinjani pa severno od Pobusa k. 302 do istočnog dela s. G. Slatine odatle preko Tromeđe na Klupu 529 dalje preko Mitrovca 550 na s. Ra-dujkovići i izbija na napred pomenuti drum šumskog preduzeća kod grupe kuća i jugoistočno 2 kilometra od s. Radujko-vići k. 329, čija zapadna padina se zove Velike Njive.

3.) LEVA kolona komandant potpukovnik Dragoslav Račić. Sastav kolone: Cerski, Majevički i Sumadiski korpus. Le-va kolona polazi od crkve u s. Desetinu u 07 časova, pravcem put duž Bojanskog potoka ili preko Malinjaka, Turjanicu r. prelazi kod Kremenjaka, odatle ide na Hrastovinu3 pa istočno od Paljevice 395 na selo Rojčevci pa na s. Crni Vrh, ostavljajući ga sa svoje zapadne strane, dalje na s. Jovanović i pravo u s. Brđani opštine Jošavske, gde završava marš. Br-đani se nalaze na samom napred pomenutom putu šumskog preduzeća.

Čas polaska za sve tri kolone uzet je različit. Desna kolona ima najduži put i polazi u 5 časova jutra do koga momenta ako još ko od komandanta ima kola neka ih pošalje u sastav desne kolone blagovremeno pre njenog polaska. Srednja kolona ima kraći marš i polazi u 6 časova jutra, a leva kolona ima najkraći marš i polazi u 7 časova jutra.

4). Na prenoćištu osigurati. se bez obzira što smo u četničkom kraju najpotpunije i najbolje u vidu ježa.

5). Zbog dubine, marševski poredak ima biti u koloni prostih redova gde god je to moguće što je u ostalom potrebno i zbog borbene sigurnosti.

6). Zabranjujem pojedinačno snabdevanje na terenu u toliko pre što se nalazimo, na čistoj četničkoj zoni. Prikupljanje namirnica ima se vršiti preko intendantskih organa i četnih komesara pod kontrolom intendantskih organa brigada, bataljona i korpusa. Na četničkim zonama neistraživati drugo sem: brašna, krompir, pasulj, slaninu ili mast. Na ovim zonama ma se moramo pretrpeti bez mesa. Prikupljanje hrane uvek preko Ravnogorskih odbora.

7.) Radio veze održati u toku marša i to: pred polazak sve tri kolone od 4,45 do 5 časova, pa onda računajući od 5 časova svaka tri sata. Svi komandanti kolona i korpusa da uzmu putovođe od meštana i koji dobro poznaju put.

8.) Cim se završi marš komandanti desne i leve kolone poslaće mi izveštaj o izvršenom maršu i gde se nalaze sa svojim štabom.4

9.) Ja ću biti sa srednjom kolonom.

Dostavljeno:

pukovniku: Sirniću, Keseroviću; ppukovniku: Smiljaniću, Račiću, Trifkoviću, Damnjanoviću, majoru Kalabiću; kapetanu Tufegdžiću, Nešku Nediću.

Načelnik Štaba Vrhovne Komande

Armiski đeneral, Drag. M. Mihailović

1Original (pisan na mašini, ćirilicom) u Arhivu VII, Ča, k. 6, reg. br. 15/5 (VK—V—554).

2Vidi dok. br. 196 i 202.

3To mesto nije nađeno na karti 1:100.000, postoji Hrastova k. (k. 289).

4Nisu pronađeni izveštaji o tom maršu, ali postoje dalje zapo-vesti Vrhovne komande za produženje marša (vidi dok. br. 204, 205 i 207).


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument