ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


BR. 202

NAREĐENJE KOMANDE ZAPADNE BOSNE OD 15. APRILA 1945. KOMANDANTIMA KORPUSA I BRIGADA ZA RAD JEDINICA U VEZI SA POVLAČENJEM NEMACKE VOJSKE1

KOMANDA ZAPADNE BOSNE

Str. Pov. Br. 206

15 aprila 1945 godine

Položaj

KOMANDANTU SREDNJEBOSANSKOG KORPUSA

U vezi nastalih događaja i povlačenja Njemačke vojske sa teritorije naše Države, i osvajanja teritorije od strane partizana NAREĐUJEM:

1)  Da se preduzmu mere opreza i razvije što aktivnija obaveštajna služba u cilju prikupljanja podataka o kretanju i namerama partizanskih snaga.

2)  Da Komandanti preduzmu sve, da njihove jedinice ne-padnu u ruke partizana i da nedođu u položaj da ih partizani ne mobilišu.

3)  Da Komandanti drže svoje jedinice u pripravnom stanju, da svakog momenta mogu izvršiti pokret sa jedinicama.

4)  Sve jedinice moraju imati za cilj učuvanje žive snage i naoružanja, pa prema tome, izbegavati svaki sudar sa neprijateljem, a borbu povesti samo sa manjim neprijateljskim delovima i u slučaju kad se ova ne može izbeći, pokretom slobodnim pravcem.

5)  Za pokrete i sklanjanje svojih jedinica Komandanti će koristiti pravce i prostoriju prema usmenom mome uputstvu, koje im je već izdato i sopstvenoj inicijativi. Pri tome voditi račina da za ovo starešine primaju punu odgovornost na sebe.

6)   U cilju održavanja borbenosti i morala kod naroda, održavanja veze sa glavnim snagama jedinice, sabotaže i ometanja rada na organizaciji komunističke vlasti po našim selima i obaveštavanja o kretanju i radu komunističkih jedinica, svaki Komandant Brigade i Bataljona odrediće po jednu petorku, a Komandiri četa po jednu trojku, koje će ostati na teritoriji Brigade.

Brigadna petorka pretpostavljeni je organ za bataljonske i četne trojke i sa ovom moraju održavati vezu sve bataljonske petorke, a sa bataljonskim petorkama četne trojke. Na taj način imaće se tačan pregled o kretanju ovih odelenja, a oba-veštavanja će ići lakše po nadležnosti.

Pri radu petorke i trojke moraju znati mesta i pravce kretanja svoje pretpostavljene i potčinjene grupe, a Brigadne petorke moraju održavati stalnu i neprekidnu vezu sa oba-veštajnim centrom svoga Korpusa.

Obaveštajni organi Korpusa dostavljače izveštaje ovome štabu i sa njim održavati stalnu i neprekidnu vezu.

Organizacija svega pod ovom tačkom zavisi od prilika terena i umešnosti Komandanata i vođa ovih grupa, te se ov-de ne mogu dati detaljna uputstva i šablon za rad, već se sve ovo prepušta inicijativi starešina.

Za vođe Brigadne petorke odrediti po mogućstvu oficira ili otresitog podoficira, koji će biti u stanju da vodi organizaciju odeljenja na svojoj teritoriji a za vođe Bataljonskih i četnih odelenja, moraju biti određeni najpouzdaniji borci, jer ovde mora da se ogleda aktivnost i inicijativa svakog pojedinca.

7)  Problem ishrane jedinica gotovo je najvažniji, i o tome Komandanti moraju povesti najozbiljniju brigu. Zbog toga s obzirom na verovatnu prostoriju bavljenja jedinica i pravce kretanja jedinica, Komandanti moraju osigurati što veću količinu hrane rasturenu i sakrivenu kod dobrih nacionalnih domaćina, a eventualno i sakriti u predelima, gde neće biti pronađena. Sve se ovo mora izvoditi tajno i sa znanjem nekoliko pouzdanih ljudi. Dobrom ishranom ljudi održaće se moral i borbenost, pa će Komandanti o ovome pitanju povesti najozbiljniju pažnju.

8)  Vrlo važna činjenica za naše slobodno bavljenje i brzo obaveštavanje jeste privrženost seljaka našoj stvari. Ali da bi održali uz nas, moramo ga što manje materijalno oštetiti, a naročito sprečiti nasilje, Pljačku, krađu i uništavanje njegovog imanja. Pri ovome neuzimati u greh, ako neko iz kuće ima u partizanima. Sve mora ići u formi organizovane vlasti i dobrovoljnog izdatka.

9)   Za uspostavljanje R.T. veze između Srednje-Bosan-skog Korpusa i Rosan. Krajiškog Korpusa usposobiće se obe R.S i jednu R.S. sa R.T. Kerezom dati na raspoloženje Komandantu Bosansko-Krajiškog Korpusa, a jedna sa R.T. Carevićem biće kod Komandanta Zapadne Bosne radi održavanja veze sa V.K.

Komandant Srednje-Bosanskog Korpusa izradiće šifru za međusobnu vezu i dostaviti Komandantu Bosansko-Kraiškog Korpusa.

Pored R.T. Veze između Korpusa Komandant Srednje--Bosanskog Korpusa uspostaviće relejne stanice na desnoj obali r. Vrbasa, a Komandant Bosansko-Krajiškog Korpusa na levoj obali r. Vrbasa i to u Karanovcu i Ducipolju—Poljice i Miluna Račića Han2, Krmine—Krupa, Bočac—Surjan, Bre-govi—Dabrac (Crna Reka).

Ove veze imaju se uspostaviti odmah, bez obzira na dalje događaje.

S VEROM U BOGA ZA KRALJA I OTADŽBINU. DRA2A NAS VODI SLOBODI I VELIČINI.

M.P.3

4Dostavljeno K-tima: Korpusa i brigada.

Komandant, Pukovnik,

Slavoljub Vranješević

1Original (pisan na mašini, ćirilicom) u Arhivu VII, Ča, k. 238, reg. br. 8/13 (BH-W-676).

2Milima Račića Han nije nađen na karti 1:100.000; verovatno lokalni naziv.

3Okrugli pečat: »Komanda zapadne Bosne — Obaveštajno ode-lenje«.

4Na originalu, tekst pri kraju je dopisan mastilom.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument