ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


ZAPOVEST ŠTABA VRHOVNE KOMANDE OD 6. APRILA 1945. NEPOSREDNO POTČINJENIM KOMANDANTIMA KORPUSA ZA SPREČAVANJE PRODORA JEDINICA JUGOSLOVENSKE ARMIJE NA LEVU OBALU REKE BOSNE U PODRUČJE MODRIČE1 ŠTAB VRHOVNE KOMANDE

O. Br. 326

6. aprila 1945. god.

Položaj U 17,30 časova

ZAPOVEST

Sekcije Derventa — Tuzla 1:100.000.—

Naše Posavske snage odstupile su pod jakim pritiskom na liniju Gradačac — s. Blaževac — G. Žabar.2 Muslimanske milicije drže Gračanicu i Sokol. Trebavske snage3 nailaze se na Trebavi, ali one su nedovoljne u slučaju jačeg pritiska i lako je moguće da odstupe bilo ka Ozrenu bilo ka Bosni. Posavske snage kojima se pridružio i Leka sa 2.800; boraca, a koje imaju i veliki broj izbeglica mogu lako pokušati da na mašim skelama kod Koprivne prebace na levu obalu r. Bosne. Zbog ovakve situacije mi moramo osigurati levu obalu r. Bosne i zaprečiti prelaz na slučaj da bi komunisti naglo prodrli preko Trebave. Ovo osiguranje ima se izvršiti odmah po dobij i-nju ove zapovesti.

NAREĐUJEM:

1.  — Pukovnik Keserović sa svojim korpusom ostaje na dosadanjem položaju k. 241 — Lipnjak.

2.  — Potpukovnik Račić odnosno kapetan Tufegdžić sa svojim korpusom obezbediće r. Bosnu od bivše skele kod Ada-ra pa sve do zaključno do ušća r. Bosnice.

3.  — Garda majora Kalabića osigurače reku Bosnu od ušća reke Bosnice pa do naspram slova »B« natpisa sela Bo-tajica.

4.  — Korpus Neška Nedića osigurače reku Bosnu od naspram slova B u reči Botajica pa do svoga položaja ka Ka-ljugama.

5.  — Šumadiski korpus i dalje daje jednu svoju brigadu na Maksimskoj k. 367, sa ostalim snagama ostaje u opštoj rezervi.

6.  — Avalski korpus ostaje u rezervi na svome mestu.

7.  — Komandant Vojvodine privućiće sve skele na ovu stranu kao i čamce a isto tako i korpus Neška Nedaća da privuče sve čamce na ovu stranu. Po potrebi izvršiti prevoz svim sredstvima izbeglica iz Posavine i borbenih snaga posavskih i trebavskih. Neka pripremi potrebno ljudstvo za ovaj rad. Neka pripremi sve da se u danom momentu mogu poskidati užad sa skela i skele uništiti kao i čamci u koliko se ne bi nosili.

Svi koji osiguravaju r. Bosnu da izvrše utvrđivanje delo-va na osiguranju duž obale.

8.   — Obustavljam moje naređenje u pogledu vraćanja kola i stoke koja su uzeta od naroda na Trebavd i iz Posavine,što će se upotrebiti za prenos bolesnih i ranjenih na slučaj eventualnog pokreta.

 

Dostavljeno:

K-dtima: pukov. Keseroviću, ppukov. Račiću (Tufegdžaću), ppukov. Smiljaniću, ppukov. Trifkoviću, majoru Kalabiću, kap. Nedaću odnosno kapetanu Radosavljeviću, potp. Dragiši Bakiću i Ocu Savi Božiću.

M.P.4

Načelnik štaba Vrhovne komande Armiski đeneral,

Drag. M. Mihailović

Komanda5

Rasinsko-topličkog korpusa

O. Br. 226

7. aprila 1945. godine,

Položaj

Pošto je po prednjem postupljeno, odnosno naređeno šta treba ovo u AKTA.

Komandant pukovnik

Drag. P. Keserović

1Original (pisan na mašini, ćirilicom) u Arhivu VII, Ča, k. 6, reg. br. 42/4 (VK-.Y*53»).         .

2Reč je o dejstvima 25. divizije JA protiv 5, 6. i 7. posavske brigade Trebavskog korpusa. Opširnije o tome vidi Zbornik NOR-a, tom XI, knj. 2, dok. br. 19, 41, 46 i 60.

3Odnosi se na 1, 2, 3. i 4. trebavsku brigadu Trebavskog korpusa.

4Okrugli pečat: »Komanda jugoslovenske vojske u otadžbini — Gorski štab br. 1«.

5Dalji tekst je dopisan na poleđini dokumenta (na mašini, ćirilicom).


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument