ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


ODGOVOR DRAŽE MIHAILOVICA OD 15. APRILA 1945. NA PITANJE O PRAVIMA I STATUSU DOMOBRANSKIH OFICIRA PO STUPANJU U ČETNIČKE REDOVE1

Dragi gospodine,

Žurim da odgovorim na Vaše pismo o gledištu Vrhovne komande i mom u pogledu oficira hrvatskog Domobranstva sledeće:

1.  — Suprotno od stava Tita i njegovih ljudi, mi smatramo, da se oficiri hrvat. Domobranstva ne mogu en bloc smatrati »izdajnicima« i »kolaboracionistima«.

2.  — Mi razumno shvatamo položaj tih oficira i, u budućoj državi, smatramo da oni treba da zauzmu odgovarajuća mesta.

3.  — Sto se tiče avansmana, smatramo da bi pravdi i pravica odgovaralo: prvo, da oni oficiri, koji su u toku ovih godina bili zapostavljeni, moraju biti nadoknađena u napredovanju i drugo, da oni koji su prevremeno bili unapređeni, moraju u postignutim činovima sačekati svoje klasne drugove.

4.  — Razumljivo je, da mi smatramo, da samo oni oficiri koji su se istakli svojim rđavam držanjem u toku ove četiri godine, imaju i da snose odgovornost i posledice takvog svog postupanja.

Molim Vas da budete ljubazni i da svoje prijatelje upoznate sa ovim gledištem, kao i da im to saopštite svojim prijateljima, da bi se izbegao svaki nesporazum i nasedanje protivničkoj, zlonamernoj propagandi.

Srdačno Vas pozdravlja

5. IV. 1945.

S.J.P.

đeneral

Drag. M. Mihailović

1Original (pisan mastilom, ćirilicom) u Arhivu VII, Ča, k. 15, reg. br. 47/2 (VK-P-635). Rukopis nije Dražin, on je pismo samo potpisao.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument