ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


OBAVEŠTENJE NAČELNIKA ŠTABA VRHOVNE KOMANDE OD 6. APRILA 1945. KOMANDANTU ZAPADNE BOSNE O STANJU ČETNIČKIH JEDINICA I DALJIM PLANOVIMA NJIHOVE UPOTREBE1

Stab vrhovne komande

Pov. O. Br. 327

6. aprila 1945. god.

Položaj.

KOMANDANTU ZAPADNE BOSNE, PUKOVNIKU SLAVOLJUBU VRANJEŠEVIĆU

Primio sam Vaš poverljiv br. 173 od 3. aprila o.g.2 i u prilogu ovog akta Vaš pov. br, 166 od 31. marta3 kao i Vašu prepisku između pukovnika Ostojića i Vas, i to: O. Br. Službeno, pukovnika Ostojića od 25. marta4 i Vaš Pov. Br. 167 od 31. marta.5 Dalje Pov. O. Br. Službeno pukovnika Ostojića od 1. IV6 i Vaš odgovor njemu Pov. O. Br. 170 od 3. aprila.7

Sa zadovoljstvom komstatujem da ste u ovoj prilici postupili vojnički i onako kako odgovara situaciji.

Odgovoriću Vam prvo na Vaš akt. Pov. Br. 166 od 31. marta koji ranije nisam dobio, već mi je tek sada ovaj akt došao Vi ste dobili moj pov. O. Br. 305 od 20. marta8 u kome su i glavina moja uputstva za rad u sadašnjoj situaciji. Ja i dalje ostajem da se ima da sprovede što jača gerila na ce-loj teritoriji ne samo Bosne nego cele Jugoslavije, a napose i naročito u svima srpskim pokrajinama. Obaveštavam Vas da sam zadovoljan sa razvojem gerile u Srbiji koja postaje sve jača, dalje u Sandžaku, Hercegovini i u Bosni.9 Pošto su pojedini komandanti napustili bez razloga i bez odobrenja svoje teritorije, to sam ja uzeo sve ovo u svoje ruke, a ja ovo komstatujem sa žaljenjem. Zbog toga je i vrlo potrebno da se što čvršća veza uspostavi između mene i svih komandanata, koji se u ovoj sadašnjoj situaciji nalaze na svome terenu zajedno sa narodom i vojskom.

Prilazem Vam naređenje po kome sam već ukinuo Istaknuti deo štaba Vrhovne komande pod pukovnikom Zaha-rijem Ostojićem, a isto tako i komandu Hercegovine i Ist. Bosne pod komandom pukovnika Petra Baćovića.10

Nepravilan je postupak dosadašnjeg komandanta Istaknutog dela štaba Vrhovne komande pukovnika Zaharija Os-tojića u pogledu mobilizacije i koncentracije snaga zapadne Bosne pod Vašom komandom, jer je ovo njegovo naređenje potpuno suprotno i bez ikakve saglasnosti samnom i sa uputstvima koje sam izdao za rad u sadašnjoj situaciji. Pored toga, pošto se ja sada nalazim u Bosni to nemam ni-kakve potrebe za Istaknutim delom štaba Vrhovne komande pukovnika Otstojića, jer on samnom i ne održava nikakve veze, a pored toga on se i udaljio sa prostorije na kojoj je ranije imao svoju delatnost i teži i da se sasvim sa ove prostorije udalji.

Snage potpukovnika Pavla Đurišića napustile su Crnu Goru, Sandžak i Boku Kotorsku,11 ne ostavljajući nikakvu organizovanu gerilu na svome terenu. Isto tako i snage pukovnika Petra Baćovića napustile su svoju prostoriju,12 ostavljajući nedovoljno organizovanu gerilu u Hercegovim, a mnogo bolje organizovanu u istočnoj Bosni, blagodareći samo pojedinim svesnim komandantima koji su sa puno zalaganja ostali na svojim terenima. Pored toga izvesni delovi pukovnika Baćovića napustili su ga i vratili se, pošto su doznali da ja to nisam naredio.13 Snage potpukovnika Pavla Đurišića jako su preopterećene vrlo velikim brojem izbeg-lica i nije tačan podatak pukovnika Ostojića da potpukovnik Đurišić raspolaže sa 15.000 četnika iz Crne Gore, Sandžaka i Boke Kotorske, već ima ukupno oko 7.000 boraca, dok pukovnik Baćović ima oko 1.000. Snage potpukovnika Pavla Đurišića, ovako preopterećene izbeglicama, a koman-dovane starešinskim kadrom, kome je jedina želja da po svaku cenu ode negde daleko van domašaja borbe, — ne pre-stavljaju nikakvu borbenu vrednost, te sam im ja i dozvolio pošto ih nisam hteo ništa sprečavati da idu gde hoće,14 jer podvlačim nemaju borbene vrednosti, a pored toga ove snage vrše velike pljačke nad stanovništvom,15 naročito srpskim, što je dovodilo do vrlo teških sukoba sa jedinicama istočne Bosne gde god su prolazili. U koliko ove snage budu što pre otišle dalje, kao što kažu na zapad, utoliko će lakše da se radi na terenu.

Dostavljam Vam precizne odgovore na Vaša pitanja u aktu Pov. br. 166.16

1.   — Pukovnik g. Zaharije Ostojić nema više nikakve uloge u ovim krajevima pošto sam ukinuo dz napred iznetih razloga Istaknuti deo Vrhovne Komande koji je do sada on vodio.

2.  — Trupe Crne Gore, Sandžaka i Boke Kotorske mogu da se kreću gde god hoće, jer ih nisam niti mogao niti hteo zadržavati, a ovo što rade niti je po mom odobrenju niti naređenju. Pored toga ja ih nisam ni zvao da napuste Crnu Goru, Sandžak i Boku Kotorsku, dok oni međutim to često puta tvrde.

3.   — Pošto pukovnik g. Ostojić ne radi u saglasnosti sa Vrhovnom komandom to prekinite svaku vezu sa njime, je on nema više nikakve funkcije u odnosu na Vas. On u stvari ne vodi ni Crnogorske trupe, jer njih vodi potpukovnik Pavle Đurišić, a pukovnik Ostojić je uzeo samo ovu firmu da bi lakše sproveo svoje namere u odnosu na druge starešiine koji ovu situaciju ne poznaju.

4.  — Vi ste od sada pod neposrednom mojom komandom. Zeleo bih samo da Vaša stanica što pre proradi. Danas nam se javila jedna stanica sa pozivnim znakom »EK«, međutim radio telegrafist mi znamo pripada lokalnoj mreži potpukovnika Pavla Đurišića, zbog toga mi ćemo Vam tražiti izvesne podatke koje nam samo Vi možete dati, jer je radio telegrafista izjavio da je prešao kod Vas na mesto Carevića. Moramo se uveriti da je to zaista Vaša stanica.17

Nije tačan Vaš utisak da je između Srbijanaca sa jedne strane i Crnogoraca i Hercegovaca sa druge strane došlo do jačih nesuglasica i razmimoilaženja. Moja je težnja da tih raz-mimoilaženja ne bude, a ukoliko ih ima to neću dozvoliti da se proširuje na pokrajine, već će to samo ostati kao moj stav u odnosu na pojedine komandante koji ne izvršavaju striktno naređenja Vrhovne komande.

Zahvaljujem Vam na Vašem držanju i Vašem stavu, vernosti Nj.V. Kralju i poslušnosti Vrhovnoj komandi. Sto se tiče postojećih nepravilnosti na koje se Vi žalite, budite uvereni da će one biti otklonjene u najskorijem vremenu.

Sada da pređem na Vašu prepisku sa pukovnikom Os-tojićem. Pukovnik Ostojić u svome aktu O. Br. Službeno od 25. marta18 naređuje opštu mobilizaciju. Ja mislim da opšta mobilizacija kod Vas već postoji, a propisane zone koncentracije su čista njegova želja da Vas što pre izvuče sa Vašeg terena. Dalje on naređuje mobilizaciju i sveg nenaoružanog ljudstva od 18 do 40 god., međutim nenaoružano ljudstvo treba na slučaj potrebe da puni svoje šume čuvajući se od komunista a ne da ih on vodi dalje i otežava inače tešku ishranu, dok naoružanje za njih nema u izgledu. Motajička brigada dobila je isto tako naređenje za ovu mobilizaciju, ali se je ona odmah sklonila u pravcu Rudanke, jer je osetila da stvar nije u redu. Pukovnik Zaharije Ostojić naročito je želeo da prekine vezu između mene i Vas, tražeći da sve svoje izveštaje šaljete za Vrhovnu komandu preko njega. Težnja mu je jasna, — hteo je da po svaku cenu spreči svaku vezu samnom.

Vaš odgovor Pov. Br. 16719 pukovniku Ostojiću bio je potpuno na mestu, i Vi ste potpuno dobro20 primetili da njegovo naređenje za opštu mobilizaciju nije u saglasnosti sa mojim uputstvom u pogledu organizacije gerile. Pitanja koja ste postavili pukovniku Ostojiću, sasvim su na svome mestu, a odgovor sam Vam ja već dao, dok ne verujem da će Vam pukovnik Ostojić odgovora dati.

Pukovnik Ostojić u svome aktu Pov. O. Br. Službeno od 1. aprila o.g.21 veoma se mnogo žuri da Vas podigne sa Vašeg terena — kao što sam napred naveo njegovo tvrđenje o 15.000 četnika iz Crne Gore, Sandžaka, Hercegovine i Ist. Bosne nije tačno. Dalje, pošto su te trupe sa sobom donele tifus, to nije razlog bolest za hitno produženje pokreta ka zapadu a isto tako ni njegovo tvrđenje da sa potčinjenim trupama kreće u susret saveznicima, pošto saveznici još su daleko u Italiji. Dalje, to nije jedini put da se spase naša opšta srpska stvar, jer se naša opšta srpska stvar ima da brani u celoj zemlji. Vaš odgovor Pov. Br. 170 od 3. aprila22 pukovniku Ostojiću, — je sasvim na svom mestu, naročito što ste mu ukazali na činjenicu da on naređuje po želji i shvatanju potčđnjenih svojih komandanata i Nacionalnih komiteta pokrajinskih, a ne po naređenju Vrhovne komande i Centralnog Nacionalnog komiteta.

Na ovaj način Vi ste dobili sva objašnjenja od mene. Ja lično ostajem i dalje pri svome uputstvu Pov. O. Br. 305 od 20. marta o.g.23 za rad u sadašnjoj situaciji. Ako nastupi takva situacija da budem morao odavde se povući, doći ću sa svima raspoloživim snagama kod Vas, ali budite uvereni daću i od Vas težiti ka svome glavnome cilju da se sa snagama istočne Bosne, Srbije i Hercegovine opet prebacim na terene Srbije ist. Bosne i Hercegovine, jer smatram da mi moramo ostati sa narodom i boriti se za njega i njegovu slobodu. Budite uvereni da naši veliki demokratski Saveznici ne žele izbeglice i prizna će rad samo borcima za slobodu i demokratiju. Ja i bez toga bih tako radio.

Sadržaj ovoga akta je poverljiv, lično za Vas i za Vašu ličnu orijentaciju. Vičete samo na osnovu ovoga akta izves-titi pukovnika Ostojića da je istaknuti deo štaba Vrhovne komande pod njegovom komandom ukinut i da po mome naređenju više nikakve veze nema da održavate sa njim.

Pohvaljujem Vašega kurira koji je doneo ovaj predmet.

Zaključujem da naš narod ne smemo prepustiti na milost i nemilost niti komunista niti ustaša.

Vaš kurir koji je doneo Vaše pismo zaslužuje svaku pohvalu, jer je došao velikom brzinom i ja sam ga novčano nagradio. Vodite računa o njemu da bude predložen.

M.P.24

Načelnik štaba Vrhovne komande

Armiski đeneral,

Drag. M. Mihailović

Kurir sa ovim pismom polazi 7/IV t.g. rano ujutro.25

D. Mih.

1Original (pisan na mašini, ćirilicom) u Arhivu VII, Ča, k. 6, reg. br. 39/4 (VK-V-538/1).

2Odnosi se na propratni akt uz dokumente koji se pominju u daljem tekstu (vidi u Arhivu VII, Ča, k. 206, reg. br. 13/3).

3  i 16Vidi dok. br. 186.

4  i 18Vidi dok. br. 186, nap. 4.

5 i 19Nalazi se u Arhivu VII, Ča, k. 206, reg. br. 12/3.

6  i 21Sintagmu »od 1. IV« je na originalu Draža Mihailović dopisao mastilom. Taj dokument nije pronađen.

7  i 22Nalazi se u Arhivu VII, Ca, k. 206, reg. br. 16/3. 8 i 23 Nije pronađeno to uputstvo.

9Draža Mihailović je pokušao da organizuje diverzantsko-tero-rističke akcije na teritoriji Jugoslavije, ali u tome nije uspeo (vidi dok. br. 114 i 155).

10Vidi dok. br. 192, depešu br. 955 i 956.

11 i 12Vidi dok. br. 153 i 181. 13 Vidi dok. br. 193.

14Vidi dok. br. 185.

15Vidi dok. br. 160.

17Tu rečenicu je na originalu Draža Mihailović dopisao mastilom.

20Tu reč je na originalu Draža Mihailović dopisao mastilom.

24Okrugli pečat: »Komanda jugoslovenske vojske u otadžbini — Gorski štab br. I«.

25Tu rečenicu je na originalu Draža Mihailović dopisao mastilom.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument