ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


NAREĐENJE ŠTABA VRHOVNE KOMANDE OD 12. MARTA 1945. NEPOSREDNO POTČINJENIM KOMANDANTIMA ZA ODBRANU POSEDNUTIH POLOŽAJA U REJONU TREBOV-CA RADI OBEZBEĐENJA PRELAZA GLAVNINE NA LEVU OBALU BOSNE1

ŠTAB VRHOVNE KOMANDE

O. Br. 296 12 marta 1945 god. Položaj

KOMANDANTU

Zbog situacije u oblasti Gradačca i uopšte na celome frontu odlučio sam da naše srbijanske i crnogorske trupe dovedem u povoljniji položaj stavljajući između nas i komunista reku Bosnu kao prepreku.2 Naši prelazi nalaze se kod škole u selu Koprivni, dalje kod kuće na drumu zapadno od pomenute škole sopstvenost Vaše Vukovića i kod sela Adara. Operacija koja se ima izvršiti je veoma delikatna ali za dobre trupe kao što su naše je izvodljivo do potpunosti. Neka svi znaju da pod zaštitom borbe naših trupa moraju se prebaciti na levu obalu prvo izbeglice, bolesnici i ranjenici. Zbog toga angažovanje trupa na položajima koje im dodeljujem mora biti do odsud-nosti, a odbrana se mora i izvoditi aktivnim radnjama pred frontom.

NAREĐUJEM:

1.  — Potpukovnik Pavle Đurišić mora po svaku cenu održati front selo Lukavica — Prebijeni Kam — 549 — Krčevljani (severoistočno od Prebijenog Kama). Najhitnije da interveniše-te sa svojim snagama da se rasulo kod 8 divizije spreči, jer potpukovnik Vukčević ne radi kao što treba. Potpukovnik Pavle Đurišić sve svoje bolnice i izbeglice da uputi na prelaze kod Rudanke i Doboja, kao što sam mu već pismo poslao.3

2.  — Potpukovnik Račić sa svojim Cerskim korpusom bez-uslovno mora držati u pozadini Đurišićevih trupa Prebijeni Kam — Konjsku glavu i Duge njive. Neka primeni sva sredstva da 8 diviziju natera na vojnički rad, i pomogne time potpukovnika Vukčevića da uspostavi red.4

3.  — Pukovnik Keserović primiče pod svoju komandu sve trupe srbijanskih snaga bez Cerskog korpusa i trupa koje su prebačene na levu obalu Bosne prema ustašama i u toku ove noći mora sigurno stabilizovati front na liniji: Modrica — Visibaba 294 — Orahova šuma 347 — kota 355 istočno od Sirnica sa Brezovom glavom na kojoj je Brajović, hvatajući vezu sa Račićem na Konjskoj glavi.5 Sve bolnice, svi bolesni i ranjeni odmah da se prebace na levu obalu Bosne na napred pomenutim prelazima.

4. — Pukovnik Pavlović sa đačkim odredom i komandosima ima odmah doći u selo Koprivnu kod štaba ove komande gde će dobiti dalje naređenje. Ovo izvršiti odmah. Sobom da povede propagandno odelenje.

Pukovnik Keserović upotrebiće radio stanicu koja mu je najbliža da hi bio u vezi samnom.

Dostavljeno:

Puk. Keseroviću, ppuk. Dragiši Rakiću, puk. Pavloviću, Gardi, Sveti Trifkoviću Smiljaniću, Pavlu Đurišiću, Smederevcima, Keserović će o ovome obavestiti Miloša Markovića, Račiću.6

načelnik Štaba vrhovne komande

Armiski đeneral,

Drag. M. Mihailović

1 Original (pisan na mašini, ćirilicom) u Arhivu VII, Ča, k. 6, reg. br. 40/3 (VK-V-508).

2  O situaciji pred povlačenje četničkih snaga na levu obalu gornjeg toka reke Bosne vidi dok. br. 156, 172, 177 i 192.

3  To pismo nije pronađeno. Postoji, međutim, odgovor Pavla Đu-rišića od 12. marta 1945. Draži Mihailoviću na to pismo. U odgovoru, Đurišić piše da je za situaciju u rejonu Gradačca saznao pre nego što je primio Dražino pismo, i da je već izdao naređenje da se izbeglice i bolnica prebacuju u rejon Vučjaka, a ne kod Rudanke i Doboja. Ovo obrazlaže neprijateljskim stavom ustaša i meštana u rejonu Rudanke i Doboja i zabranom prelaska kod Doboja od strane Nemaca, kao i da se prema njegovim jedinicama grupišu nove snage JA. Na kraju pisma konstatuje:

»Obzirom na izloženo, mišljenja sam da se na levoj obali reke Bosne ne možemo zadržati više ni dvadeset četiri časa te smatram, da bi prebacivanje na levu obalu trebalo vršiti najvećom brzinom (Arhiv VII, k. 138, reg. br. 32/4).

Ovi Đurišićevi postupci u vezi su sa njegovim dogovorom sa ustaško-domobranskim vlastima da svoje jedinice, uz njihovu pomoć, prebaci u Slavoniju. Opširnije o tome vidi dok. br. 181, nap, 3.

4 Vidi dok. br. 156 i 192.

5 O upotrebi pomenutih četničkih jedinica u cilju izvršenja dobi jenog zadatka vidi u Arhivu VII, Ča, k. 79, reg. br. 32/3: zapovest Štaba Rasinsko-topličke grupe korpusa, od 12. marta 1945.

6 To ime je na originalu Draža Mihailović dopisao mastilom.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument