ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


ZAPOVEST ŠTABA VRHOVNE KOMANDE OD 13. MARTA 1945. KOMANDANTIMA NEPOSREDNO POTČINJENIH JEDINICA ZA ORGANIZOVANJE ODBRANE NA LEVOJ OBALI DONJEG TOKA REKE BOSNE1

ŠTAB VRHOVNE KOMANDE

O. Br. 297 13. marta 1945. god. u 17 časova

ZAPOVEST

Sekcija Tuzla — Derventa 1:100.000

Blagodareći otporu koga su naše trupe u toku današnjeg dana dale neprijatelju2, uspećemo da preko skela prebacimo do 19 časova sve bolnice, sve pozadnje delove i sve komore koje su nam do kada upućene. Resio sam da preduzmem prebacivanje trupa na levu obalu Bosne u toku ove noći izuzev 5. divizije potpukovnika Pavla Đurišića koja je ostala suviše južno i ima naslona prema Ozrenu, Doboju i Rudanki.3

NAREĐUJEM:

1.  — Trupe pod komandom pukovnika Keserovioa po padu mraka povući će se na položaj Stražica 452 (zapadno od Visibabe 2 klm.) — Pinca 373 — k. 124 kod crkve u Vranjaku — opština u Vranjaku. Pukovnik Keserović čim stigne na ovu liniju poslaće ispred svoga fronta jača odelenja na liniju Ce-lija 527 — Igralište 411 — Babešnica k. 283 — drum k. 127. Ova odelenja snabdeti sa automatskim oružjejm da bi u toku noći zadržavala neprijatelja ispred stvarnog položaja. Čim stigne na novi položaj pukovnik Keserović odmah će delove svih poverenih mu snaga upućivati na skelu kod škole u Koprivni za prebacivanje na levu obalu. Desno pukovnik Keserović odr-žavaće vezu sa snagama potpukovnika Račića.

2. — Potpukovnik Račić pod čiju komandu stavljam 8. diviziju, povućiće se sa sadanjeg položaja, ali tek pošto mrak padne na liniju: Gradina 301 severno od Kožuha — k. 364 južno od s. Živković — k. 401 na Srednjem Brdu — k. 138 — Duga Kosa. Ispred svoga fronta isto kao i pukovnik Keserović odas-laće jača odelenja sa automatskim naoružanjem sa istim ciljem zadržavanja neprijatelja ispred prave linije odbrane i to na liniju: s. Kožuhe — Vis Brdo 323 Spletena Lipa 439 (južno od Srednjeg Brda) — Gornja Mahala u potoku Debelo Brdo 419. Potpukov. Račić sve poverene mu snage prebacivaće na skela, u s. Adarima — i na skeli pored ikuće Vaše Vukovića. Potpukovnik Račić uhvatiće čvrstu vezu na položajima pukovnika Keserovića da bi dalje pomeranje prema skelama vršili u sa-glasnosti.

3.  — Potpukovnik Pavle Đurišić sa 5. divizijom i ostatkom svojih snaga nasloniće se na napred pomenute oblasti Ozrema, Doboja i Rudanke ukoliko mu je to potrebno t.j. ukoliko ne bude se zadržao na desnoj obali Bosne.4

4.  — Pokret preduzeti sa onih položaja koji su zadržani do mraka, tek pošto padne mrak, a pod zaštitom zaštitnih delova na tim položajima. Nikako ne kretati pre pada mraka, da neprijatelj ne bi osetio našu nameru za izvlačenje.

5.  — Komandant Trebavskog korpusa trebao bi i svoje Trebavske snage da nasloni na 5. diviziju potpukovnika Đu-rišića, a deo Trebavskih snaga koje se nalaze severno biće u sastavu Srbijanskih jedinica pukovnika Keserovića i potpukovnika Račića.

6.  — Napred utvrđeni red u pogledu prebacivanja preko skela važiće ukoliko pomenute snage budu ravnomerno opterećene u protivnom oficiri koji su postavljeni za izvršenje prevoza regulisaće službu prevoza tako, da se izvesni delovi pomere prema onim skelama koje nisu zaposlene.

7.  — Srbijanske trupe po prelazu na levu obalu postaviće se u oblasti s. Podnovlje i severno do Dugog Polja.5 Trupe komande Crne Gore u oblasti Lipljaka k. 277 i južno.6 Trupe imaju da stanuju pod vedrim nebom zašta ložiti vatre i trupe držati prikupljene u zaklonima koji bi se na brzu ruku izradili od šaše i drugog materijala.

MP.7

Dostavljeno:

pukovniku Keseroviću, ppukov. Đurišiću, Račiću Savi Božiću, ppukov. Rakiću

Načelnik štaba Vrhovne komande,

Armiski đeneral,

Drag. M. Mihailović

1 Original (pisan na mašini, ćirilicom) u Arhivu VII, Ča, k. 6, reg. br. (VK-V-510).

2  Reč je o borbama protiv jedinica 25. divizije JA. Opširnije o tome vidi dok. br. 172, 173 i 174; Zbornik NOR-a, tom XI, knj. 2, dok. br. 11 i 17; Arhiv VII, Ca, k. 53, reg. br. 20/3: izveštaj Štaba Požeškog korpusa od 15. marta 1945. o borbama 13. marta.

3  i 4 Vidi dok. br. 176.

5 O rasporedu četničkih jedinica po prebacivanju na levu obalu reke Bosne vidi dok. br. 178.

6 Vidi dok. br. 180.

7 Okrugli pečat: »Komanda jugoslovenske vojske u otadžbini — Gorski štab br. 1-.

8 Tekst do kraja, na originalu, Draža Mihailović je dopisao ma-stilom.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument