ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


NAREDBA DRAŽE MIHAILOVlĆA OD 23. NOVEMBRA 1944. ZA OKUPLJANJE ČETNIKA POD PAROLOM »ZA SNAŽNO I UJEDINJENO SRPSTVO U OKVIRU FEDERATIVNE JUGOSLAVIJE« RADI BORBE PROTIV NARODOOSLOBO-DILAČKOG POKRETA1

PREPIS NAREDBA

NAČELNIKA ŠTABA VRHOVNE KOMANDE

za 23. novembar 1944 godine

Država koja se stvara treba da bude na federativnoj bazi. Pored Hrvatske i Slovenačke u novoj Jugoslaviji mora postojati i Srpska jedinica, koja će okupiti sve Srbe. Kako će se ona zvati, to nije aktuelno. No za nas je najvažnije, da svi Srbi budu zajedno i da su složni.

U svojoj novoj državi svaki Srbin imaće ista prava i dužnosti ma odakle on bio, i prema svom radu srpski mu narod neće zaboraviti dati dužnu nagradu.

Punih pet stotina godina Srpski narod je davao stotinu hiljada svojih najboljih sinova za svoju slobodu i jedinstvo. Ovo je cilj i »veruju« Ravnogorskog pokreta.

Primetio sam da ima, nažalost, no srećom mali broj,koji ne misle ovako. To su oni zalutali kojima je na srcu separatizam i šovinizam svoga užeg kraja. Oni ne vide dalje od granice svoga sreza i pokrajine. Takvima ne leži na srcu jedinstvo celog srpskog naroda, s toga sam prinuđen da izdam ovu naredbu i

NAREĐUJEM:

Svima oficirima, podoficirima, redovima i ostalim sarad-nicima Ravnogorskog pokreta da sve svoje sile i sve svoje moći ulože u službu Srpskog naroda, njegovog jedinstva i slobode.

Pozivam sve one zalutale, koji misle da će kroz separatizam i šovinizam postići svoje ciljeve, da se vrate velikoj ideji naših otaca »Snažnog i ujedinjenog srpstva«, jer je Srpskom narodu u tome jedini spas.

NAČELNIK ŠTABA VRHOVNE KOMANDE

Armijski đenerai Drag. M. Mihailović. s.r.

Da je prepis veran svome originalu, TVRDI I OVERAVA:

Po zapovesti Komandanta

pomoćnik, potporučnik

Pupavac Čedomir

M.P.2

1 Overen prepis. originala (pisanog na mašini, ćirilicom) u Arhivu VII, Ča, k. 14, reg.b r .3/3 (VK-P-479).

2 Okrugli pečat: »-Komanda jugoslovenske vojske u otadžbini Komanda sreza br. ---------« (nije naznačen broj).


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument